GeriBitki Bakımı Yulaf Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Yulaf Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yulaf Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Yulaf Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Yulaf Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Yulaf Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Yulaf, anavatanı Güney Avrupa ve Doğu Asya olan oldukça sağlıklı bir tahıl türüdür. Yüksek lif içeriği ve insan sağlığına sonsuz faydaları sebebiyle sıklıkla tüketilen yulaf, yulaf tohumundan elde edilir. Peki yulaf tohumu nasıl ve zaman ekilir? Yulaf tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte yulaf tohumuyla ilgili merak edilen her şeyi derledik."

Yulaf yetiştiriciliği insanlık tarihinde oldukça eski çağlardan beri yapılmaktadır. Önceleri yabani ot olarak bilinen yulaf, at yemi olarak kullanılmaya başladıktan kısa bir süre sonra sofralardaki yerini almıştır. 

Yulaf Tohumu Nedir? 

Yulaf, insanlık tarihinde oldukça eski çağlara kadar uzanan bir tahıldır. Buğdaydan çok uzun zaman önce insanlar tarafından ekilen ve yetiştirilen yulafın sağlık açısından pek çok faydası bulunur. Yulaf tanelerinde buğday çekirdeklerinden çok daha fazla protein ve vitamin bulunur. Yüksek lif içeriği, kötü kolesterolü önlemesi ve bağışıklığı güçlendirmesi yulafın kullanımını her geçen gün daha yaygın bir hale getirmektedir. 

 Yulaf tohumu, fazla iklim seçiciliği olmayan bir tohumdur. Buna rağmen kışın çok soğuk olan bölgelerde dondan ve soğuktan zarar görür. Kıyı kesimlerde ve dağ eteklerindeki ovalarda daha rahat yetişir. Yulaf tohumu, yeterli neme sahip fakir topraklarda bile yetişebilir. Ayrıca bataklık arazilerinin tarım alanlarına dönüştürülmesi için oldukça kullanışlı bir bitkidir. Yulaf tohumu serin ve ılık iklimlerde yetişebilmesi ve düşük sıcaklıklara dayanıksız olması yulaf kültürünün yayılımını engelleyen faktörler arasındadır. 

 Yulaf Tohumu Nasıl Olur? 

 Yulaf tohumundan oluşan taneler ilk başta üç kökçük verirler. Kısa sürede kökçük sayısı 6'ya kadar çıkar ve sonrasında bu kökçükler toprağa yakın yerlerde yeni köklere dönüşürler. Yulaf tohumu oldukça güçlü bir kökle birlikte gelişir. Kökler genellikle 20-25 cm derine kadar iner. Kök derinliğinin diğer buğdaygillere göre fazla olması yulafın vitamin ve mineral bakımından daha zengin olmasını sağlar. 

 Yulaf Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Yulaf tohumu; seralardan, tohum bankalardan ve internet üzerinden alınabilir. 

 ​​​​​​​Yulaf Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Yulaf ekiminden önce toprağın işlenmesi gerekir. Tarlanın derin sürülmesi ve belirli bir süre bırakılması yulaf yetişmesi için uygun suyun depolanmasını sağlar. Yulaf tohumu ekimi makinelerle veya serpme olarak yapılabilir. 

 ​​​​​​​Yulaf Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?

Yüksek verim elde etmek için yulaf tohumu ekimi kışlık olarak yapılır. Kışı sert geçiren bölgelerde ekim yazlık yapılır. 

 ​​​​​​​Yulaf Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Yulaf tohumlarında iyi sulamayla çimlenme yaklaşık 1 hafta içinde başlar. 

 ​​​​​​​Yulaf Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 ​​​​​​​Yulaf tohumlarının filizlenene kadar günlük sulanması gerekir. 

 ​​​​​​​Yulaf Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Yulaf tohumları serin ve kuru ortamda hava almadan saklanmalıdır.

False