Güncelleme Tarihi:
KONYA (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Türkiye havuç üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını tek başına karşılayan Konya'nın Kaşınhanı Mahallesi'nde üretim zayiatı kırık havuçlar, yarış atlarına enerji verilmesi için hipodromlara ve at çiftliklerini gönderiliyor.
Yaklaşık 400 bin ton üretim yapılan Kaşınhanı'nda yüzde 20'lik kısımın oluşturan 80 bin ton kırık havuç, Türkiye'nin çeşitli illerindeki hipodromlarda yarışan atlara enerji kaynağı oluyor.
Kaşınhanı Havuç Üreticileri Birliği Başkanı Osman Pullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce Konya'ya bağlı bir belde iken merkez Meram ilçesine bağlı bir mahalle haline gelen Kaşınhanı'ndaki irili ufaklı 52 işletmede yaklaşık 400 bin ton havuç üretildiğini söyledi.
Tarlalarda toplanırken yaklaşık yüzde 20'lik bir zayiat olduğunu ifade eden Pullu, 80 bin ton civarında havucun bu şekilde değerlendirildiğini belirterek, "Kırık havuçlar, enerji kaynağı olmasından dolayı yarış atları için satın alınıyor. Başta, İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye'nin her yerindeki hipodromlarda yarışan atlar için Kaşınhanı'ndan kırık havuç gidiyor" dedi.
Bölgedeki en büyük havuç üretim işletmelerinden birisinin sahibi olan Mustafa Arıcı da Türkiye'nin havuç ihtiyacının yüzde 70'ini Konya, yüzde 60'lık kısmını ise sadece Kaşınhanı Mahallesi'nin karşıladığını aktardı.
İhracat ve yurt içi satışların yanı sıra kırık havuçların da yarış atları için değerlendirildiğini vurgulayan Arıcı, şunları kaydetti:
"Havuç topraktan hasat edilirken, işlenirken ve paketlenirken kırılanlar ayrı toplanıyor. Kırık havuçlar hayvan yemi olarak yarış atları için değerlendiriliyor. Türkiye'deki bütün yarış atlarının havuçları Kaşınhanı'ndan gidiyor. Enerji vermesi ve vücut direncini artırması nedeniyle yarıştan önce ya da sonra yedirildiğinde yarış atlarına büyük fayda sağlıyor. İşletmemizden hipodromlara sürekli havuç gönderiyoruz. İşletmemiz, Türkiye'nin hemen her iline yarış atları için kırık havuç gönderiyor."