Muharrem ayının geleneksel tatlısı; bereket, paylaşma ve birliğin simgesi aşure, içerdiği vitaminler, mineraller, proteinler ve posa sayesinde tam bir sağlık deposu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, içerisine konulan şeker miktarı çok fazla olmadığı ve aşırı tüketilmediği taktirde aşurenin bağışıklığı güçlendirmeden stresi azaltmaya dek birçok faydası olduğunu belirterek aşurenin 5 faydasını anlattı, 1 kase aşureyi yakmak için yapabileceklerinizi sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#AşureAşure, tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan bir tatlıdır. Aşure haftasının gelmesi ve aşure biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Aşure ne anlama gelir. Türkiye ve Balkanlar'daki Müslümanlar, Aşure Günü'nün gerçekleştiği Muharrem ayında aşure yaparlar. Geleneksel olarak, Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Aşure, bu günü anmak için büyük miktarlarda yapılır ve alıcının dinine veya inanç sistemine bakılmaksızın bir barış ve sevgi teklifi olarak arkadaşlara, akrabalara, komşulara, meslektaşlara, sınıf arkadaşlarına ve diğerlerine dağıtılır. Aşure, ağır ve kalori bakımından zengin doğası nedeniyle geleneksel olarak yılın soğuk aylarında yapılır ve yenirdi. Aşure haftasının gelmesi ve aşure tariflerinin araştırıldığı bu günlerde, biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Sizin için çeşitli kaynaklardan aşurenin tarihi ile ilgili bilgiler derledim.
#AşureGeleneksel tariflerimizden aşure için hazırlıklar başladı. Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma başladı. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor. Peki, aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte tam kıvamında aşure tarifi ve yapılışı...
#AşureTürk mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan aşure, içerisindeki malzemelerin çeşitliliği ve sağlığa yararları ile besleyici lezzetlerin başında geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz zengin içeriği ile yüksek kalorili olan aşureyi tüketirken porsiyon kontrolünün çok önemli olduğunu vurgulayan Melike Şeyma Deniz, aşure ile gelen 6 faydayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#AşureHer yıl hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü başlayan aşure günü Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden ve adetlerindendir. Ancak içerisinde yaklaşık 45 bakliyat ve yemişin olduğu aşurenin kilo aldırıp aldırmadığı da özellikle diyet yapanla için merak konusu. Aslında doyurucu ve faydalı olan aşurenin besin değeri nedir, şekersiz yapılırsa kilo aldırır mı, kaç porsiyon yenmeli? İşte aşure ile ilgili merak edilen detaylar…
#Aşure Kilo Aldırır MıYaklaşmakta olan Muharrem ayıyla birlikte bu ayı özel kılan aşure tarifi ve yapımı araştırılmaya devam ediyor. Özenle hazırlanan aşure malzemeleriyle birlikte bu geleneksel lezzet komşularla paylaşılıyor ve evlere bereket katıyor. Pek çok malzemeden oluşan aşure tarifinin yapılışı oldukça zaman alıyor ve bunun yanında tam ölçüsünü tutturmak da maharet istiyor. Peki, Aşure malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır? İşte, tam ölçülü aşure tarifi ve yapımı için püf noktaları…
#AşureBir kase aşurenin yaklaşık olarak 3 dilim ekmek ve 1 porsiyon meyve ile eş değer olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Maria Tanoğlu, “Yani bir kase aşure ortalama olarak 270-350 kalori civarındadır. Enerji ve vitamin yönünden zengin bu tatlıyı kilo almaya çalışanlar, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, sporcular, emziren anneler rahatlıkla tüketebilir. Yüksek kalori içerdiği için kilo problemi, kronik hastalığı olanlar aşureyi doktor ve diyetisyenlerin önerdiği ölçüde tüketmelidir” tavsiyesinde bulundu.
#Aşure Kaç KaloriTürk mutfağının en besleyici geleneksel tatlısı olarak kabul edilen aşurenin diyetlerde de tüketilebildiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Evnur Saray, yüksek kalori içerdiği için aşurenin de abartıya kaçmadan tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
#Aşure MalzemeleriMuharrem ayının gelmesi ile birlikte evlerimizde yer eden, sevdiklerimizle paylaştıkça lezzeti artan aşure, içerdiği çeşitli besin ögeleriyle çok faydalıdır. Hem çocuklar hem de enerji ihtiyacı olanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Diyetisyen Şeyma Yılmaz; aşurenin faydalarından bahsetti, şeker kullanmadan yapılan son derece sağlıklı bir aşure tarifi vermeyi ihmal etmedi.
#Şekersiz AşureAşure ve sahlep dünya mutfağına bizim hediyelerimiz. Ne var ki bazı “yasaklama uzmanları” her kış başında bunları “yüksek kalorili besinler” listesine koyup yasaklar. Ama ben “kalorisi yüksek” diye ne soğuk kış gecelerinde arada bir zevkle içtiğim sahlepten, ne de yılda en fazla birkaç kez tadına doyamadan kaşıkladığım aşuremden vazgeçerim.
#AşureGoogle, Türkiye’de ve dünyada en çok aranan kelimelerin ve en son trendlerin yer aldığı 2013 Zeitgeist listesini açıkladı. Türkiye'de farklı kategorilerden oluşan trend listelerinde; kişilerde Nil Erkoçlar, dizilerde Güneşi Beklerken, şarkılarda da “Yatcaz Kalkcaz” (Gülşen) ilk sıralarda yer aldı. Türkiye’de en çok aranan sözcükler ise sırasıyla “eokul”, “ÖSYM” ve “altın fiyatları” oldu.
#GoogleERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Baş Diyetisyeni Kütük: - "Tamamen bitkisel kaynaklı protein içeriği olan aşure, emziren annelerin yeterli besin ögelerini almasını ve bu sayede de anne sütünün artmasını sağlamaktadır. " - "Aşure yüksek kaloriye sahip olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekmektedir"
Erkeklerde bel kalınlığının çok ciddi sağlık tehditleri yarattığını düşünenlerden biri de Amerika’daki ünlü Mayo Klinik Endokrinoloji uzmanlarından Dr. Michael Jensen. Dr. Jensen bel kalınlığı artan erkeklerde, yağların aşağıdaki sağlık risklerini beraberinde getirdiğini belirtiyor.