Paylaş
Aşurenin belli bir tarifi yoktur. İçeriği yöreden yöreye farklılaşsa da çeşit çeşit taze ve kuru meyve, kuruyemişler, tahıllar, kuru baklagiller, şeker ve baharatıyla tek başına tüketildiğinde bile sağlıklı ve dengeli bir öğün oluşturur. Özellikle yüksek enerji gereksinimi olan sporcu ve işçiler, kilo almak isteyenler, büyüme ve gelişme evresindeki çocuklar, gebe ve emziren anneler için faydalı, lezzetli ve sağlıklı bir tatlı seçeneğidir.
Şekersiz aşure; tahıllar ve yoğun meyve içeriğinden dolayı karbonhidrat miktarı yüksek bir tatlıdır. Ancak bu karbonhidrat sağlıklı olan kompleks karbonhidrattır. Dolayısıyla karbonhidrat oranı yüksek olan bu tatlının şeker miktarının çok az tutulmasına özen gösterilmelidir. Şeker yerine besleyiciliğini artırmak için bal, pekmez kullanabilir, kuru meyvelerin miktarını artırabilirsiniz. Yine kalori değerini düşürmek için şeker yerine tatlandırıcı kullanabilirsiniz. 1 kâse aşure (200 gr) 400 kaloridir. Şeker oranı yüksek olan aşure tatlısını fazla kilo problemi ve diyabet hastalığı olanlar miktarına dikkat ederek tüketmelidir. Kalori miktarı yüksek olan aşureyi ana öğün olarak tüketebilirsiniz. Gün içerisinde tüketeceğiniz meyve ve ekmek porsiyonunuzu azaltarak ara öğünlerinizin birinde de tüketebilirsiniz.
Malzemeler
Yapılışı
Buğday, kuru fasulye, nohut yıkanıp ayıklanır ve 1 gün önceden su ile ıslatılır. Buğday, kuru fasulye ve nohut düdüklü tencereye alınır. Üzerine su eklenerek düdüklü tencerede 30 dakika pişirilir. Tenceredeki malzeme suyu yetersiz gelirse bir miktar daha kaynamış su eklenir. Karanfil, kabuk tarçın, kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incir yıkanır. Yıkanan incir ve kayısılar küp küp doğranır. İncir, kayısı, karanfil, kabuk tarçın ve üzüm düdüklü tenceredeki karışıma eklenir. Ardından bal ve pekmez ilave edilir. Tüm karışım dibinin tutmamasına dikkat edilerek, 10 dakika pişirilir. Kâselere paylaştırılır, üzerleri ceviz, tarçın ve nar ile süslenir.
Paylaş