Çinli bilimkurgu yazarı Cixin Liu’nun roman serisinden uyarlanan “3 Cisim Problemi” tüm dünyada yankı uyandırdı. “Game of Thrones”un yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss ile “True Blood”ın yapımcısı Alexander Woo’nun hayata geçirdiği proje, Türkiye’de de geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Astrofizikçi Ye Wenjie’nin uzaya gönderdiği mesajlar sonucunda uzaylı bir medeniyetin Dünya’yı işgal etmek üzere yola çıkmasını konu alan dizide “Game of Thrones”tan tanıdığımız John Bradley ile Meksikalı oyuncu Eiza González bilim insanları rolünde karşımıza çıktı. İki oyuncuyla çevrimiçi olarak diziyi konuştuk.
#John BradleyLaboratuvar ortamında, ikinci bir canlıya ihtiyaç duymadan ‘yaşam’ın üretilmesiyle ilgili araştırmalarda önemli bir adım atıldı. Peki biz, yapay zekânın süratli ilerleyişine adapte olmaya çalışırken yapay yaşam da ortaya çıkarsa halimizin nice olacağını kestirebiliyor muyuz?
#Yapay YaşamNASA’da çalışan astrofizik mühendisi Dr. Umut Yıldız, 21 yıl sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Hürriyet’e konuşan Yıldız, “Bundan sonra Türkiye’de uzayla ilgili daha fazla şirket kurulacak, daha fazla insana ihtiyaç duyulacak. Bu alanda geç kalmış da değiliz. Türkiye öncü ülkelerden biri oluyor” dedi.
#NASAİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkmasının ardından Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ndeki (NASA) görevinden ayrılıp, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döndü. Gezeravcı'nın bulunduğu uzay kapsülünün hareketi sırasında yaşadığı duygusal anları anlatan Yıldız, CNN TÜRK'te konuşurken, 'Artık roket yanmaya başlayınca tamam gidiyor artık dedim. Gözlerimiz dolmaya başladı.' ifadelerini kullandı. Yıldız ayrıca, "Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yıldız'ın geri dönüş kararını açıkladığı videoyu, 'Hoş geldiniz' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.
#Astrofizikçi Dr. Umut YıldızAstrofizikçi Dr. Umut Yıldız kariyeri ve hayatı merak ediliyor. ABD'de 10 yıldır NASA'da astrofizik ve derin uzay alanında çalışmalar yapan Umut Yıldız, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döneceğini açıkladı. Yıldız, Herschel Uzay Teleskobu'nu kullanarak yıldız oluşum bölgelerinde su ve oksijen moleküllerinin keşfini yapan takımda da yer aldı. Peki Umut Yıldız kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte ayrıntılar...
#Umut Yıldızİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkmasının ardından Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ndeki (NASA) görevinden ayrılıp, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döneceğini açıkladı. Yıldız, "Bana çok katkıları olan müthiş insanlarla tanıştım, kendimi ve çevremi geliştirme fırsatı buldum. Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yıldız'ın geri dönüş kararını açıkladığı videoyu, 'Hoş geldiniz' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.
#Umut Yıldızİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkmasının ardından Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ndeki (NASA) görevinden ayrılıp, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döndü. Gezeravcı'nın bulunduğu uzay kapsülünün hareketi sırasında yaşadığı duygusal anları anlatan Yıldız, CNN TÜRK'te konuşurken, 'Artık roket yanmaya başlayınca tamam gidiyor artık dedim. Gözlerimiz dolmaya başladı.' ifadelerini kullandı. Yıldız ayrıca, "Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yıldız'ın geri dönüş kararını açıkladığı videoyu, 'Hoş geldiniz' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.
#UzayTürkiye’nin uzay yolculuğu ve ilk astronotumuz Alper Gezeravcı için yapılan yorumlara bakınca, ‘Dünyada kendi insanını böylesine değersizleştiren başka bir ülke var mı?’ diye düşünüyor insan. Oysa henüz 100 yaşındaki Cumhuriyetimizin prestiji ve gelecek nesiller adına çıkılan bu yolculuğu hafife almamak gerek. Neden mi?
#UzayTeknoloji ve bilim dünyası hareketli günleri geride bıraktı. Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı oldu. Bitcoin’in mucidi Satoshi uzun bir süre sonra tekrar ortaya çıktı. İnsanlığın yapay zekâyla sınavıysa sürüyor.
#Umut Fırat EroğluPerseid meteor yağmurunun en net görüneceği günlere giriyoruz. Işık kirliliğinden uzak yerlerde izlemenin mümkün olacağı bu gökyüzü şöleni 13 Ağustos’ta zirve yapacak. Meteorları gözlemlerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve en iyi hangi lokasyonlarda izleyebileceğimizi astrofizikçi Doç. Dr. Selçuk Topal’a sorduk.
#Uygar TaylanBu sefer olmadı... Pandemiyi, kuraklığı, depremleri öngören astrologların (bazılarının) seçim ve şampiyonluk tahmini tutmadı. Hal böyle olunca sosyal medyada ‘isyan’ çıktı! Çok kişi, ‘Boş umut verdiniz’ diyerek, astrologları hedef aldı. Astrolojiye ‘güven’ bir anda sıfırlandı. Bunun ‘bilim’ değil bir ‘öngörü’ olduğunun farkındalığı ile röportajlar yapan biri olarak ‘astrolojiden tam olarak ne bekleniyordu’ tam anlamasam da sanırım tarihte seçim sonucundan partisini, şampiyon olamamaktan da yönetimi, teknik adamı ya da futbolcuyu sorumlu tutmak yerine astrolojiyi ‘suç’layan ilk toplum da biz olduk. Astrologlar ve astrolojiye bakış konusunu da biliminsanları ile konuştum.
#FenerbahçeHepimiz bir şeylerin hayalini kurup onları gerçekleştirmek için çabalarız. Ama çabalar hayallerimizle paralel gitmeyebilir. Genelde hayallerimize ulaşabilmek için çok fazla efor sarf etmek zorunda kalırız. İncelikle, emek emek dokuduğumuz o hayalimizi şekillendirmek çok uzun zaman alabilir. Bu zaman sizin ruhunuzun kumaşı ile eşdeğerdir.
#AstrolojiNASA’da çalışan sayılı Türk mühendislerden Dr. Umut Yıldız, Hürriyet’e heyecan verici projeksiyonlarda bulundu. 15-20 yıl içinde yaygınlaşacak roketlerle uzay yolculukları ve kıtalararası seyahatlerin çok kısalacağını söyleyen Yıldız, “Mesela Türkiye’den Amerika’ya gidiş yarım saate düşecek” dedi.
#NASAUzun süredir beklenen parçalı güneş tutulması bugün gerçekleşti. Türkiye'nin pek çok yerinden de gözlenebilen 2022 yılının en önemli gök olaylarından biri parçalı güneş tutulması, saat 12.40'ta başladı. Tutulmanın başlamasıyla, evrelerinin izlendiği TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan canlı yayını binlerce kişi izledi. Tutulma yaklaşık 3 saat sürdü.
#Güneş Tutulması25 Ekim’de 12.40 ile 15.05 saatleri arasında yılın ikinci güneş tutulması yaşanacak. Türkiye’den de gözlemlenebilecek tutulma ile İstanbul’da yüzde 38’lik hilal şeklinde bir kapanma olacak. Tutulmanın en iyi gözlenebileceği yer ise kuzeydoğu Anadolu bölgesi. Burada da Güneş’in yaklaşık yüzde 60’ı örtülecek. Ancak bu muhteşem doğa olayı eski bir tartışmanın da fitilini ateşlemiş durumda. 1999 Marmara Depremi’nin güneş tutulmasından 1 hafta sonra olması tutulma ile deprem arasında bir bağ var mı sorusunu yeniden gündeme taşırken, biliminsanları ikiye bölünmüş durumda.
#Güneş TutulmasıDün gece saat 21.00-22.00 sularında gökyüzüne kafasını çevirenler tren gibi yan yana dizilmiş yıldız grubu gördüklerini sandılar. Öyle ki bazıları, ‘İşte şimdi geldi uzaylılar!’ mavrası bile yaptı. Durun, sakin! O gördüğünüz ne UFO ne uzaylılar ne de dünyanın sonu geldiğine dair bir işaret. Gördükleriniz dünyanın en zengin işadamlarından Elon Musk’a ait Starlink uyduları. Bu akşam görmeniz de olası. Peki, ne işe yarıyor? Niye Türkiye’den gördük, bizi mi dinliyorlar? Elon Musk uzayda tekelleşiyor mu? Sordum.
#Elon MuskAy’ın aydınlık yüzü, kuyrukluyıldız gibi kayan uydular, heyecan yaratan Satürn, anbean doğan yıldızlar ve gözlerinin içi parlayan bilim sevdalısı gençler... Çocukluğumdan beri merak duyduğum uzayı izlemek için TÜBİTAK’ın Van’da düzenlediği ‘Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne katıldım. Cep telefonu ışıklarının bile yasak olduğu alanda zifiri karanlıkta yıldızlara baktıkça aydınlandım.
#Gökyüzü Gözlem EtkinliğiMarvel Sinematik Evreni üyelerinden ‘Çekiçli İlah’ Thor’un dördüncü solo koşusu ‘Aşk ve Gök Gürültüsü’ kızının ölümüyle Tanrılara savaş açan Gorr’a karşı verilen mücadeleyi anlatıyor. Bu arada öyküde Thor’un yolu eski sevgilisi Jane Foster’la bir kez daha kesişiyor. Chris Hemsworth ve Natalie Portman’ın sürükledikleri filmin en akılda kalıcı performansları Christian Bale ve Russell Crowe’dan geliyor.
#Uğur VardanBundan tam 45 yıl önce uzay boşluğundan insanlığın kulağına ulaşan bir sesin, dünya dışı varlıkların bizlere ilettikleri ilk mesaj olabileceği fikri büyük heyecan yarattı. "Wow!' sinyali olarak isimlendirilen ve sadece bir kez duyulan bu ses gerçekten de dünya dışı varlıklar tarafından mı gönderilmişti? Bilim insanları geçmişte defalarca araştırdıkları sesin peşine son bir kez daha düştü. Biz de bilim dünyasını peşinden sürükleyen 1 dakika 13 saniyelik sesin hikâyesini sizin için derledik...
#Wow! Sinyali‘Evrendeki En Küçük Işıklar’, zor zamanlarda yolumuzu kaybedip bulmaya dair gerçek ve etkileyici bir yaşamöyküsü. Sara Seager’ın aile olmaya, arkadaş olmaya, insan olmaya, kadın olmaya, yıldızlara, hayallere, yas tutmaya, uzaya dair anlattıklarını okumak, sizin de dönüp kendinize dürüstçe bakmanızı, kendinizi anlamanızı sağlıyor.
#Evrendeki En Küçük Işıklar