Aslan Başı Tepesi, Masa Dağı’na karşıdan bakan, Masa Dağı eteklerinde, 699,9metre yükseklikte. 2,5km’lik bir patika çıkarak varılıyor. Teleferik yok. Sabah güneş doğarken Leo ile çıktığım tepeyi, akşam üstü de takım arkadaşlarım İdil Yazar ve Sezgin Yılmaz günbatımını görmeye karar verince, bir daha çıktım indim.
#Dünya AvucunuzdaAfrika’nın güneyinde bir ülke denildiğinde, aklınıza ıssız sahil şeridi, kervan geçmez dağlar ve kurak düzlükler gelmesin. Çünkü Güney Afrika’nın muhteşem plajları size yüzmenin yanı sıra yelken ve sörf gibi çeşitli aktiviteler sunuyor. Bu imkanların yanında Masa Dağı'nın muhteşem manzarası ise gezinizin artısı oluyor. İşte yeni deneyimleri tadacağınız eşsiz rota...
#SeyahatAfrika’nın güney ucunda, Cape (Kap) yarımadasında bulunan Cape Town, Güney Afrika’da turistlerin en fazla ziyaret ettiği yer. 3.5 milyonluk nüfusuyla Cape Town, Güney Afrika’nın en büyük ikinci şehri. Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu’nun birleştiği yerde bulunan Cape Town doğal güzellikleri ve gelişmiş şehirciliğiyle bir Afrika şehrinden çok Avrupa şehirlerini andırıyor. İşte buram buram tarih kokan şehir merkezi...
#Seyahatİstanbul Valiliği, 1 Mayıs'ta toplu ulaşıma kısıtlama getirildiğini açıkladı. Valilik'ten yapılan açıklamada, "Karayolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamaları saat 04.00’te, deniz ve raylı sistem ulaşım ağlarındaki kısıtlama uygulamaları saat 05.30 itibariyle başlatılacaktır." denildi. Ayrıca Valilik, 1 Mayıs'ta kapatılacak yolları ve alternatif güzergahları paylaştı.
#1 MayısGöbeklitepe’yi de kapsayan Taş Tepeler’de 12 arkeolojik alanın kazı başkanlığını yapan Prof.Dr. Necmi Karul, bölgede Neolitik çağa ilişkin elde edilen bulguları paylaştı. Neolitik çağda sığırlar iki misli büyük, koyunlar yünsüzdü. Ölen insanların kafatasları alınıp yeni yüz ekleniyordu. Bölgede, mimari anlamda devrim sayılan anıtsal yapılarla karşılaşıldı.
#ArkeolojiTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Etnoköy ÇıplakGezmek için bir nedene ihtiyacımız yoktur aslında... Gezmek, her zaman tutkudur. Budapeşte, manzaraları, tepeleri, lezzeti ve tarihi yapılarıyla bu isteğimizi bir tık arttıran şehirden birisi. İşte Budapeşte'ye gitmek için yedi neden...
#Budapeşte Gezi Rehberi‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kayseri’de düzenlenen toplu açılış töreninde vatandaşlara seslendi. Erdoğan konuşmasında, "Mursi şayet idam edilirse ki inanmıyorum inşallah edilmeyecek, edemeyecekler. Terör örgütüyle mücadele eden bir kardeşim şehitlik rütbesine erişmiş olacaktır. Ben de eğer böyle bir akıbete uğrarsam rabbim inşallah bizlere de o makamı lütfedecektir” dedi.
#KayseriSonbaharın renkleriyle yazın sıcağını birleştiren dört günlük eylül tatili için hazır mısınız? Eğer planınızı hâlâ yapmadıysanız seyahat yazarlarına kulak verin. Londra’da bu hafta festival atmosferi yaşanıyor. Prag sonbaharın renklerine büründü. Sanat şehri Floransa bağbozumu döneminde bir başka güzel. Guilin yılın en güzel dolunayını şölenle kutluyor. Yurtiçinde kalacaksanız Bozcaada, Abant, Alanya ve Kemaliye sayısız sürprizler vaat ediyor.
Batman toprağı çok bereketli bir memleket. Kazmayı vurdun mu ya petrol fışkıyor ya da tarih. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Mezopotamya’nın en gelişmiş antik kentleri Batman sınırlarında. Dicle ve Batman Çayı’nın oluşturduğu vadilerdeki şehirlerin geçmişi, Anadolu’daki ilk yerleşim kabul edilen Çatalhöyük’ten çok daha eski. Tam 12 bin yıl öncesine uzanıyor.