Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzYaz mevsiminde aşırı kilolu olmak zorlayıcı olabilir. Kilolu kişiler uygulayacakları basit değişikliklerle bu sıcak günleri daha kolay geçirebilir. İşte hem rahat etmemizi hem de sağlıklı kalmamızı sağlayacak bazı ipuçları: “Tabağınıza daha çok salatave sebze alın. Yemeklerin yanında maden suyu için.”
#Dr. Ayça KayaSıcak hava, sağlık sorunu olmayanları bile olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde güneş çarpması, sıcak krampları gibi sağlık sorunlarına karşı önlem alınması çok önemli. Yani “Gencim, bana bir şey olmaz” demiyoruz ve herkesin tedbirli olmasını istiyoruz. Susuz kalmamak ne kadar önemliyse tuz ve baharat dengesi de o kadar önemli!
#Dr. Ayça KayaGünlük hayatın koşuşturmacasında, masum görünen bazı belirtileri dikkate alınmayıp ötelenebildiği ya da başka hastalıklarla karıştırılabildiği için teşhisi genellikle gecikebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığının görülme sıklığı ülkemizde giderek artıyor. Son yıllarda toplumsal farkındalık artışıyla birlikte MS’in giderek erken evrede teşhis edilebildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 29 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında hastalık hakkında bilinmesi gereken 9 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiGöz çevresinde şişlik, cilt dokusunda aşırı sıvı birikmesinden kaynaklanır. Kalıtım, yaşlanma, stres, göz yorgunluğu ve cilt yapısı gibi nedenlerle göz kapaklarımız şişer. Göz kapaklarının şişmesinin altında tıbbi sorunlar da yatabilir. Bu tıbbi sorunlar arasında tiroid göz hastalığı, göz enfeksiyonları, böbrek yetmezliği ve göz çevresi torbaları yer alır.
#Göz KapağıSağlıksız beslenme, hareketsizlik, yoğun stres içeren yaşam tarzı, sigara, alkol, aşırı tuz tüketimi ve kalitesiz uyku gibi alışkanlıklar nedeniyle kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda hızla artıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, kalp damarlarında tıkanıklık ve koroner bypass ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Koroner BypassTuzlu ayran tansiyonu yükseltir mi düşürür mü sorusu, bu tarz bir durumla karşılaşıldığında akla ilk gelen sorulardan olmaktadır. Tansiyonu yükseltmek için tuzlu ayran içilirken, düşürmek için tuzsuz ayran tüketilmelidir. Bununla birlikte yoğurt yemesi de hastanın kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Peki, tansiyonu düşürmek ve yükseltmek için hangi besinler tüketilmelidir? İşte, o detaylar
#Tansiyon Neyle DüşerDiyet yapan insanlar için birçok sorunun cevabı merak edilmektedir. Bu sorulardan biriside tuz kullanımı hakkındaki sorulardır. Kendimiz başta olmak üzere birçok insanın tuzu sevdiği bilinmektedir. Hatta çoğu insan daha yemekleri tatmadan bile tuz atmaktadırlar. Tuz kilo aldırır mı? Fazla tuz tüketmek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı Yaşamİnsanlar arasında sık görülen bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklardan biri de hipertansiyon hastalığı olarak ifade edilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalık kan basıncında meydana gelen yükseklikten kaynaklanmaktadır. Kontrol altına alınması gereken bir hastalık olan hipertansiyon ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Peki, hipertansiyon nedir? Neden olur? Hipertansiyon belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#Hipertansiyonİdrar söktürücüler vücuttaki fazla sodyum ve su atmaya yarar. Vücudunuzda fazla su olması ise, sizi olduğunuzdan çok daha kilolu gösterebilir. Aynı zamanda vücutta fazla su tutulması, eklem ağrıları ve yüksek tansiyona neden olabilir. Bazı bitkiler ve otlar vücuttaki fazla sıvıdan kurtulmanıza yardımcı olur. İdrar söktürücü bitkiler nelerdir ve nasıl kullanılır sizler için derledik.
#İdrar Söktürücü Bitkiler NelerdirErkeklerde kadınlara göre en az 3 kat fazla görülen ülserin belirtileri zaman zaman çok rahatsız edici ve belirgin olabilir. Karnın üst tarafında yanma şeklinde hissedilen ağrılarla ortaya çıkan ülser, bazen kişileri ağrı ile gece uykusundan bile uyandırabilir. Ülserin tedavisi için bir gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Peptik ülser nedir, kansere dönüşür mü sizler için derledik.
Ödem, vücutta ve vücudun farklı bölgelerinde oluşan şişliktir. Tıbben teşhis ve tedavisi yapılması gereken ve başka hastalıkların belirtisi de olabilen, hafife alınmaması gereken bir sağlık sorunu durumudur. Peki, ayakta ödem neden olur? Ayakta oluşan ödem nasıl oluşur, nasıl geçer? Bacaktaki ödeme ne iyi gelir?
#Ödem Neden OlurYüksek tansiyon, fiziksel ve psikolojik etkenler dolayı ortaya çıkabilir. Stres, beslenme alışkanları ve tuz tüketimi gibi nedenlerden dolayı yüksek tansiyon meydana gelebilir. Yüksek tansiyona iyi gelen yiyecekler ve bitkisel önerilerle evde doğal yollarla çözüm bulunabilir. Peki Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Yüksek tansiyon nasıl düşer ve düşürülür? Yüksek tansiyon neden olur? Limon ve ayran yüksek tansiyona iyi gelir mi? Evde yüksek tansiyona iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler...
#Yüksek TansiyonBöbrek taş hastalığı oldukça yaygın izlenen bir sağlık sorunudur ve görülme sıklığı son 30 yılda dramatik bir şekilde artmaktadır. Yaşamı boyunca bir kişinin böbrek taş hastalığına yakalanma oranı 1980’li yıllarda %3 olarak bildirilirken, 90’lı yıllarda bu oran %5, günümüzde ise %10 olarak bildirilmektedir. Bu artıştan özellikle sedanter yaşam tarzı ve değişen beslenme alışkanlıkları sorumlu tutulmaktadır.
#Böbrek TaşıGece sık sık idrara çıkma, idrarda koyu renk veya köpüklenme, bacaklarda şişlik gibi şikayetlerin böbrek hastalıklarının habercisi olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, pandemi döneminde böbrek hastalıklarının belirtilerinin göz ardı edilerek hastaneye başvurularda gecikmeler yaşandığını söyledi.
#Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut AltındalKanser çevresel ve genetik nedenlere bağlı olarak gelişen kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. Çevresel faktörler arasında beslenme ve yaşam biçimi gibi unsurlar yer alır. Kanser beslenme ile doğrudan ilişkilidir ve beslenmeye bağlı olarak kanser gelişim oranı %35 olarak saptanmıştır.
#KanserGece saatlerinde şiddetli sancılarla uykudan uyandıran böbrek taşı sorunu kimi zaman hayatı kabusa çeviriyor. Bu sorunla başa çıkan kimselerin ise denemediği yol kalmıyor. Peki, böbrek taşının oluşmaması için neler yapabiliriz? Böbrek hastalıklarının tedavisine yardımcı olan ve böbreklere iyi gelen besinler neler? İşte merak edilen sorulara dair uzmanlardan öneriler…
#Böbrek TaşıGünde 100 miligram C vitamini tüketiminin mide kanseri riskini yüzde 26 oranında düşürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Kivi, çilek, turunçgiller, brokoli, lahana, domates ve biber C vitamininden oldukça zengindir. Bir tatlı kırmızı biberde 95 miligram C vitamini var" dedi.
#C Vitamini Deposu BesinlerTuz besinlerin bileşiminde bulunduğu gibi göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde ediliyor. Tuzun %60’ı klor, %40’ise sodyumdan oluşuyor. Besinlerin pek çoğunun bileşiminde bulunan sodyum, ‘doğal yiyecek tuzu’, sofra tuzu ise ‘sodyum klorür’ olarak adlandırılıyor.
#TuzTek başına bir hastalık olarak kabul edilmeyen ödem bazen de birtakım sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Her yaşta insanı etkileyebilmektedir fakat özellikle de kadınlarda daha sık yaşanmaktadır. El, ayak, gözler ya da karın bölgesi gibi vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen ödem vücudun sıvı toplayarak şişmesi şeklinde gelişmektedir. Vücut ödemi genellikle, aşırı tuz tüketimi sonucu ve hareketsiz kalınmasından kaynaklanabilmektedir.
#Ödem