Yüksek tansiyon (hipertansiyon) damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca denir. Bu durum uzun süre belirti vermeden kalp, damar, beyin ve böbrek sisteminde de hasarlara neden olabiliyor. Peki yüksek tansiyon nasıl düşürülür? İşte tansiyon düşüren besinler...
#Yüksek TansiyonDünyada her yıl 9.4 milyon insanın hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlhami Gültepe, “Aşırı tuzlu yemeklerimiz, bir de tadına bakmadan bu yemeklere ekstra tuz eklememiz yüksek tansiyona neden oluyor. Hipertansiyon inme, kalp krizi, böbrek hastalıkları, diyabet ve körlüğe kadar varan göz bozukluklarına sebep olabilir, ölüme yol açabilir” dedi.
#TuzYOZGAT HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR. M.AKİF KARAARSLAN, TUZUN VÜCUTTA SU DENGESİNİN KORUNMASINDA VE BESİNLERİN HÜCRE DUVARINDAN GEÇİŞİNDE ROL OYNADIĞINI BELİRTEREK, AŞIRI TUZ KULLANIMININ HİPERTANSİYON, KALP, DAMAR VE BÖBREK HASTALIKLARI BAŞTA OLMAK ÜZERE KEMİK VE GÖZ SAĞLIĞINI ETKİLER, BAZI KANSER TÜRLERİ VE FELCE NEDEN OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.
- Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Taşçı: - "Safra yollarının, taşlar nedeniyle tıkanması sonucu sarılık oluşur. Safra, karaciğerde birikmeye başlar ve uzun dönemde karaciğerin işlevini bozarak yetersizliğe neden olabilir" - "Bu küçük taşların yol açtığı rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilir"
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nefroloji Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk, hipertansiyon ve ölümcül kalp damar hastalıklarına yol açan aşırı tuz kullanımının önlenmesi için tuz paketlerinin üzerine, sigarada olduğu gibi uyarıcı yazı yazılmasını önerdi.
Çocukluktan itibaren düzenli alınan taze sebze ve meyvenin, kanser riskini azalttığı bildirildi. Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, yapılan birçok araştırmaya göre, kansere, kalıtımın yanı sıra hava, besin ve suda bulunan zararlı kimyasallar ile bazı mikropların yol açtığını söyledi.
Veganlık dünya genelinde giderek daha fazla insanın dikkatini çeken bir yaşam biçimi. Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere farklı boyutları olan bir yaşam felsefesi…
#Metro MarketTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis Yılmaz