Güncelleme Tarihi:
ADANA, (DHA)- TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, kanser ile mücadelenin, bütün dünya ülkelerinin üzerinde ortak çalışması gereken bir konu olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ünüvar, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin, çağın en korkunç hastalıklarından birisi olduğunu ifade etti. Kanserin, dünya ülkeleri ve ülkemizde bilinen ölüm sebepleri arasında kardiyolojik rahatsızlıklardan hemen sonra geldiğini anlaatan Ünüvar, şunları söyledi:
"Fakat kanserden korunma ve kurtulma hususunda insanlar biraz bilinçli olsalar, o kadar korkulacak bir hastalık olmadığı görülür. Kanser konusunda farkındalığı ve bilinç düzeyini artırmak, kansere karşı mücadelede doğru bilgilerin herkese ulaşmasını sağlamak amacıyla her yıl 4 Şubat'ta dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün, obezite, sağlıksız beslenme, aşırı tuz kullanımı, alkol ve enfeksiyöz hastalıklar en önemli faktörler arasındadır. Dünya genelinde kanserlerin en az üçte biri önlenebilir, bir diğer üçte biri ise taramalar ile erken teşhis edilip tedavi edilebilir."
'2030'DA 22 MİLYON VAKA BEKLENİYOR'
Mesajında kanserle ilgili bazı istatistiklere de yer veren Ünüvar, şöyle devam etti:
"Kanser, beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve 8,2 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser; yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Kanserde benzer seyir devam ettiği takdirde, 2030 yılında 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması beklenmektedir. Ülkemize baktığımızda ise; yılda 163 bin 500 civarında yeni kanser vakası teşhis edilmektedir. Bu da günde yaklaşık 450 kişiye kanser teşhisi konulması anlamına gelmektedir. Ayrıca, Türkiye'de görülmekte olan kanserin sıklığı Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşüktür."
FOTOĞRAFLI