IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2015 17:52
YOZGAT HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR. M.AKİF KARAARSLAN, TUZUN VÜCUTTA SU DENGESİNİN KORUNMASINDA VE BESİNLERİN HÜCRE DUVARINDAN GEÇİŞİNDE ROL OYNADIĞINI BELİRTEREK, AŞIRI TUZ KULLANIMININ HİPERTANSİYON, KALP, DAMAR VE BÖBREK HASTALIKLARI BAŞTA OLMAK ÜZERE KEMİK VE GÖZ SAĞLIĞINI ETKİLER, BAZI KANSER TÜRLERİ VE FELCE NEDEN OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.
Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M.Akif Karaarslan, tuzun vücutta su dengesinin korunmasında ve besinlerin hücre duvarından geçişinde rol oynadığını belirterek, aşırı tuz kullanımının hipertansiyon, kalp, damar ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere kemik ve göz sağlığını etkiler, bazı kanser türleri ve felce neden olabileceğini söyledi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. M.Akif Karaarslan, 16-22 Mart tarihlerinin Tuza Dikkat Haftası olduğunu belirterek, “ Dünya Sağlık Örgütünün günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak belirlemiştir. Sağlık açısından tuz tüketiminin az ve iyotlu tuz olması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2010 yılında yayınlanan rapora göre aşırı tuz tüketimine bağlı olarak meydana gelen yüksek tansiyonun inmelere yüzde 51, kalp hastalıklarına yüzde 45 oranında neden olduğu görülmüştür. Ülkemizde yapılan çalışmalara göre günde 1 gram daha az tuz tüketilmesi, felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde yüzde 3 azalma sağlamaktadır. Günde 9 gram daha az tuz tüketilmesi ise felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde ise yüzde 24 azalma sağlamaktadır. Bu nedenle aşırı tuz tüketiminden kaynaklanan hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak için günde 5 gram tuz miktarını aşmamaya dikkat edilmelidir” dedi.