ÖZEL Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Kadirağa, çocuk sahibi olamayan veya tekrarlayan düşükleri olan, erken doğum sorunları yaşayan kadınların rahimlerinin incelenerek tedavi sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Hakan Kadirağa, rahim anomalileri nedeniyle çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayan kadınlarda rahim filmi (HSG), sulu ultrasonografi (SİS) ve histeroskopi denilen rahim içine girilerek kamerayla görüntüleme yöntemleriyle tanı koyulabildiğini belirtti. Rahimde yaşanan sorunların anatomik bazı bozukluklar nedeniyle kendini gösterdiğini kaydeden Dr. Kadirağa, şöyle devam etti:
#İzmirVücudumuzda yeterli demirin bulunmamasından kaynaklı demir eksikliği anemisi en sık görülen kansızlık nedenidir. Demir eksikliği anemisinin en sık görülen belirtileri; halsizlik, yorgunluk, enerji azlığı, konsantrasyon bozukluğu, nefes darlığı, çarpıntıdır. Diyetisyen Gizem Gençyürek demir eksikliği anemisine dair bilgiler verdi.
#DemirAşırı adet kanaması ya da ‘menoraji’, her adet döneminde yaklaşık 80 milimetreden daha fazla kan kaybı olarak tanımlanır. Peki, aşırı adet kanaması bir uyarı olabilir mi? Bu durum mutlaka tedavi edilmeli mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert anlatıyor…
#Aşırı Adet KanamasıMiyom, kadınlarda sık rastlanan iyi huylu bir tümördür. Peki, tümörler vücuttan alınmalı mıdır? Miyom tedavisinde rahmi korumak için en etkin yöntem hangisidir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#MiyomDemir eksikliği belirtilerinin aneminin kendisine ve altında yatan hastalığa bağlı olduğunu dile getiren Dr. Satı Sena Çoraoğlu “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, kulak çınlaması, dikkat dağınıklığı, huzursuzluk gibi durumlar görülebilir. Yetersiz alımı önlemek için diyette demirden zengin gıdaların alınması sağlanmalı” dedi.
#SağlıkDemir eksikliği belirtilerinin aneminin kendisine ve altında yatan hastalığa bağlı olduğunu dile getiren Dr. Satı Sena Çoraoğlu “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, kulak çınlaması, dikkat dağınıklığı, huzursuzluk gibi durumlar görülebilir. Yetersiz alımı önlemek için diyette demirden zengin gıdaların alınması sağlanmalı” dedi.
#Dr. Satı Sena Çoraoğluİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Dilek Calap, "Demir eksikliği anemisi, başta sindirim sistemine ait birçok organ kanseri olmak üzere pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir" dedi, demir eksikliği anemisi hakkında açıklama yaptı.
#Anemiİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Satı Sena Çoraoğlu “Nefes darlığı, çarpıntı, tırnak kırılması, saç dökülmesi, kulak çınlaması, uyku hali gibi belirtiler anemiyi işaret edebilir. Demirden zengin kuru baklagil, koyu yeşil yapraklı sebze, nane, kimyon gibi besinleri tüketmeye özen gösterin” dedi.
#Demir Eksikliğiİstenmeyen gebelikleri önlemek için en çok tercih edilen korunma yöntemleriden biri de doğum kontrol hapıdır. Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır? Yan etkileri var mıdır? Birçok kadının merak ettiği bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, sizler için yanıtladı.
#Doğum Kontrol HapıMiyom, uterusun (rahmin) düz kas hücrelerinden köken alan iyi huylu (kanser olmayan) tümördür. Kadın üreme çağının her döneminde görülebilse de sıklıkla reprodüktif (üreme çağı) döneminde görülmektedir. Görülme sıklığı oldukça fazla olup yaklaşık her üç kadından birinde yaşam boyunca görülebilmektedir. Her ne kadar iyi huylu lezyonlar olmakla birlikte %0.1 (binde bir) oranında malignite potansiyeli mevcuttur.
#Miyom.Miyom TedavisiKadınların yaşadığı bir sağlık problemi olan menoraji, kişilerin sosyal yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Menoraji önlem alınmadığı takdirde anemiye neden olarak; yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtilere sebep olabilir. Peki, menoraji tam olarak nedir, belirtileri neler?
#MenorajiDoğum kontrol hapları, yüksek etkinlik ve düşük yan etkileri nedeni ile sıkça tercih edilen korunma yöntemlerinden biridir. Peki, doğum kontrol hapları nasıl kullanılır? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Koray Özbay, doğum kontrol hapları ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#Doğum Kontrol HapıGünümüz kadını ergenlikten menopoza kadar yılda 13 kere, hayatı boyunca yaklaşık 350-450 kez, 3-7 gün kanıyor. Sadece hamilelik ve emzirmede bir dönem kesilen adet kanamasını her kadın farklı algılıyor. Kimi kanamayı gebelik testi gibi görüyor. Her ay kanamak, gebe kalmadığının en büyük işareti. Kimi için menopoza girmemenin, bir anlamda hálá genç olmanın...
Hem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikMenopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.
#MenopozKanama durumlarında, kanın durması için pıhtılaşma sağlayan trombositler vardır. Bu trombositlerin diğer ismi platelettir. PLT değerleri kan testleri yapılarak öğrenilebilir. PLT nedir, PLT trombosit değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri neler sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#PLT NedirProgesteron hormonu, genel bir ifade ile kadınları hamileliğe hazırlayan ve düzenli bir şekilde üreme dönemindeki bir kadında yumurtalıklar vasıtası ile salgılanan bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında salgılanmaya başlar. Progesteron hormonuna dair bilgileri sizler için derledik.
#SağlıkHemoglobin, solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein. Eritrositlerin içerisinde bulunur. Hemoglobin değeri yüksek veya düşük olması ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, hemoglobin normal değeri kaç olmalıdır? İşte hemoglobin düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkÜlkemizde kadınlarda yaygın olarak görülen miyomlar genellikle sinsice ilerlerken, bazen de aşırı ve uzun süreli adet kanaması, yoğun kramplar, geçmeyen yorgunluk ya da anne olmanın önündeki engel olarak kendini gösterebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fırat Tülek, rahim miyomları hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Rahim Miyomları