Güncelleme Tarihi:
Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - TÜRK Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, "Anne ölümlerini azaltmada 2023 yılı hedeflerine 2015 yılında ulaştık" dedi.
TJOD'nin 14'üncüsünü düzenlediği Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi, Antalya'nın turizm bölgesi Belek'teki Kaya Palazzo Otel'de başladı. Kongre hakkında bilgi veren TJOD Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, kongreye 1600 uzmanın katıldığını söyledi. Kadın doğum hekimlerinin anne sağlığı açısından karşılaştıkları en önemli sorunlar arasında anne ölümlerinin yer aldığını belirten Prof. Dr. Demir, anne ölümlerinde kanama, gebeliğin hipertansif hastalıkları, emboli ve enfeksiyonun en sık görülen doğrudan neden olduğunu söyledi.
Bu ölümlerin yüzde 42'sinin önlenebilir nedenlerden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Demir, şunları kaydetti:
"35 yaş üstü gebelikler, sezaryenle doğum, sık gebelikler, 5'ten fazla gebeliğin olması, önceden kalp ve damar hastalıklarının, kansızlığın ve tansiyon yüksekliğinin olması anne ölümlerine neden olabilmekte. Kaybedilen hastaların büyük kısmı takipte olan hastalardır. Ancak hekimlerin önerilerine uymama en önemli gecikme sebebidir."
Türkiye'nin, geçen yıl düzenlenen Dünya Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi'nde anne ölümlerini en fazla azaltan ülke olarak ödüle layık görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Cansun Demir, anne ölümlerini azaltmada 2023 yılı hedeflerine geçen yıl ulaştıklarını vurguladı.
DOĞUM KONTROL HAPLARI
Prof. Dr. Cansu Demir, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, kadın hastalıkları, doğum uzmanları ve ebelerin çalışmaları sonunda 1990'larda 100 binde 150 olan anne ölümlerinin 100 binde 15'lere kadar indirildiğini kaydetti. Doğum kontrol haplarının düzenli ve doğru kullanıldığında gebeliği yüzde 99.9 oranında önlediğini anlatan Prof. Dr. Demir, hapların ağrılı adet görme, aşırı adet kanaması, adet düzensizlikleri, aşırı kıllanma tedavisinde de doktor kontrolünde kullanıldığını, ayrıca doğum kontrol haplarının ciddi anlamda rahim, yumurtalık ve kalın bağırsak kanseri riskini azalttığını kaydetti.
KANAMA EKİBİ KAP GETİR
TJOD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Karateke, anne ölümlerinin 2015 yılında 100 binde 13.7 görüldüğünü, bunu 100 binde 10'un altına indirmek hedefiyle çalıştıklarını söyledi. İstanbul'da kurdukları 'Acil Obstetrik Kanama Ekibi Kap Getir/Derhal Yardıma Geliyorum' modeli ile 2015 Ocak ayından itibaren yaklaşık 200 hastaya ve hekime destek verildiğini belirten Prof. Dr. Karateke, bu destekler kapsamında anne ölümü yaşanmadığını anlattı.
KANSERE BAĞLI ÖLÜMLERİN HIZI DÜŞÜYOR
TJOD İkinci Başkanı Prof. Dr. Ali Baloğlu da kadın sağlığını tehdit eden genital sistem kanserlerinin güncelliğini koruduğunu söyledi. Rahim ağzı kanserlerinin gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın genital sistemi kanserleri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Baloğlu, dünyada yıllık olarak yaklaşık 500 bin yeni olgu teşhis edildiğini, bunların 280 binin de hayatını kaybettiğini anlattı. Prof. Dr. Baloğlu, "Tüm olguların yaklaşık olarak dörtte üçü gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde görülmekte. Kanser taramalarıyla bu kansere bağlı ölüm hızı gelişmiş ülkelerde yüzde 60-85 oranında düşmüştür" dedi.
FOTOĞRAFLI