aşı takvimi haberleri sayfasında aşı takvimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 419 aşı takvimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kızamık aşısı takvimi, son gelişmelerle tekrar gündeme geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıkla ilgili yaptığı açıklamada Korunmanın en etkili yolu aşı olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti. Kızamık aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebeklere ve çocuklara kızamık hastalığına karşı yapılan aşılar arasında yer alıyor. Peki kızamık aşısı ne zaman yapılır, kimlere uygulanır? Kızamık aşısı hangi aylarda uygulanır? İşte ayrıntılar...
#KızamıkBebeklikten itibaren başlayan aşılar yaşanabilecek kızamık, kabakulak, verem gibi hastalıklara karşı önlem niteliği taşıyor. Bu aşıların belli bir yaş ve ay aralığı olması ebeveynler tarafından hangi aşı ne zaman yapılır aramalarına neden oluyor. Peki en çok merak edilen sorulardan, “Bebeklerde kızamık aşısı ne zaman, kaç aylıkken yapılır?” İşte, bebeklik ve çocukluk dönemi aşı takvimi…
#Bebeklerde Kızamık Aşısı Ne Zaman4'üncü doz aşı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı duyurunun ardından pek çok kişinin gündeminde yer almaya başladı. Kovid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde aşı programına hızla devam ederken yeni kararlar alındı. Sağlık Bakanlığınca Kovid-19 aşısının doz sayısı ve uygulandığı yaş grupları gibi konularda alınan kararları paylaştı. Peki, 4.doz aşı kimlere yapılacak? İşte, Bakan Koca'dan konuyla ilgili açıklamalar
#AşıBioNTech’ten alınan toplam 120 milyon doz sözü, Sputnik’le yapılan anlaşma ve Çin’den gelmesi beklenen dozlarla Türkiye’nin aşı takvimi güncellendi. Bakan Koca dün orta düzey ve ağır engellilerin aşılanmaya başlandığını duyurdu. 50 yaş üstüne ise 1 Haziran’da aşılama başlayacak. Hedef sonbahara kadar 18 yaş üstünü aşılamak...
#Son Dakika55 yaş üzeri aşılama süreci Sağlık Bakanlığı aşılama takvimi programında devam ediyor. Toplumsal korumada önem arz eden koronavirüs aşılaması başarılı şekilde sürerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 40 yaş üzeri aşılama programı ile ilgili bilgiler verdi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası " En geç haziran sonu olmak üzere, vatandaşımızı aşılayabileceğimizi söyleyebilirim." ifadesini kullandı. Milyonların merak ettiği 40 yaş üstü ne zaman aşı olacak? sorusuna yönelik Bakan Koca haziran ayını işaret etti. Bakan Koca 30-35 yaş grubu ile ilgili de bilgiler verdi. İşte, 40 yaş üstü aşı takvimi ile ilgili ayrıntılar.
#40 Yaş Üstü Ne Zaman Aşı Olacak60 yaş üstü aşı takvimi içerisine eşleri de ekleyen Sağlık Bakanlığı, başvuruların internet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. 60 yaş üstü aşı takvimi ile birlikte en çok merak edilen konulardan birisi de aşınan hangi türde yapılacağı oldu. Peki, 60 yaş üstü aşı ne zaman ve hangi türde yapılacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#60 YaşÖğretmenlere aşı yapılması için süreç resmen başladı. Okulların 1 Mart tarihinde açılacak olması sebebiyle öğretmeler için aşı sürecine başlanacağını belirten Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), süreç hakkında bazı detaylara yer verdi. Öğretmenlere yapılacak olan aşı için şubat ayının son haftasını işaret eden MEB, bu süreç hakkında bazı bilgilere değindi. İşte, öğretmenlerin aşı takvimi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Öğretmenler Ne Zaman Aşı OlacakKoronavirüs aşı süreci devam ederken, yüz yüze eğitim kararının alınmasıyla gözler eğitimcilere çevrildi. Okullarda belirlenen sınıflarda başlayacak olan yüz yüze eğitim öncesi açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, öğretmelerin aşı takvimi için şubat sonunu işaret etti. Sağlık çalışanları ve risk grubundaki yaşlı vatandaşların aşılamalarının tamamlanmasının ardından öğretmenler için aşı sürecinin başlayacağı açıklandı. Peki, öğretmenler ne zaman aşı olacak? İşte, o konuyla ilgili Bakan Koca'nın açıklamaları.
#Öğretmenler Ne Zaman Aşı OlacakAşı takvimi, koronavirüs aşısı uygulanacak grup sıralamasının açıklanmasının ardından yoğun ilgi görüyor. Buna göre, aşılamanın birinci aşamasının A grubunda sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf vb. tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil) ile tüm eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) bulunuyor.
#Sağlık Bakanlığı Aşı TakvimiBebeklerde aşı takvimi, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği aşı takvimine göre yürütülmektedir. Bebeğin adına açılan sistem ile takip edilebilen aşı takvimi, aşı takip sistemi ile karne olmasa dahi internet üzerinden görüntülenebiliyor. Doğumda Hepatit B aşısı olmak üzere, 1. ayın sonu, 2. ayın sonu şeklinde 24. ayın sonuna kadar takip edilebilen aşı takvimi, toplamda 8 farklı aşı türünü içeriyor. Peki, bebek aşı takvimi nasıl işliyor? İşte, aşı takip sistemi ve detaylı bilgiler
#Aşı TakvimiSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara, Sağlık Bakanlığı'nın aşı takviminde yaptığı değişikliğin koronavirüsle bir ilgisinin olmadığını belirtti. Prof. Dr. Kara, "Bu değişiklik planlanan bir değişiklikti. Aşılar okullarda yapıldığında ailelerin tereddütleri oluyordu. Şimdi bu işi bilen ve istedikleri soruları sorabilecekleri hekimlerce yapılacağı için bu tereddütlerin de önüne geçilmiş olacak" dedi.
#Ateş KaraÇocukların doğduğu andan itibaren belirli bir yaşa gelinceye kadar bir dizi aşı olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın da belirttiği dönemlerde çocukların aşılanmaya başlanması, en bulaşıcı hastalıklardan kızamık başta olmak üzere pek çok hastalığın önüne geçilmesini sağlıyor. Peki, kızamık aşısı ne zaman yapılır? İşte aşı takvimi
#Kızamık AşısıTürkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerTürkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.
#Sokak HayvanlarıKızamık aşısı takvimi, son gelişmelerle tekrar gündeme geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıkla ilgili yaptığı açıklamada Korunmanın en etkili yolu aşı olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti. Kızamık aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebeklere ve çocuklara kızamık hastalığına karşı yapılan aşılar arasında yer alıyor. Peki kızamık aşısı ne zaman yapılır, kimlere uygulanır? Kızamık aşısı hangi aylarda uygulanır? İşte ayrıntılar...
#KızamıkKızamık aşısı takvimi, son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Bakan Koca, temaslıların takibe alındığını, sağlık çalışanlarından barınma merkezlerindeki çocuklara kadar büyük bir aşılama kampanyasının yürütüldüğünü anlatarak, “Aşı takvimine uyun” çağrısında bulundu. Kızamık aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebeklere ve çocuklara kızamık hastalığına karşı yapılan aşılar arasında yer alıyor. Kızamık aşısı ülkemizde 1970’li yıllardan itibaren uygulanmaya başlamış olsa da 1990’lı yıllardan itibaren tüm illerde yaygın ve yüksek dozda hayata geçirildi. Peki, Kızamık aşısı ne zaman yapılır? Kızamık aşısı kimlere uygulanır? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kızamık Aşısı Ne ZamanSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemlerde artan kızamık vakalarının ardından ortaya çıkan 'kızamık salgını' iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı kızamıkla ilgili 'Bir salgın var' demeden terminolojik olarak bu terimi kullanmak çok doğru değil. Bir kümelenme olabilir, yani beklenenden daha fazla, sık görülen olgu olabilir ama bu duruma 'salgın' demek için henüz erken, elimizde net bir veri yok" dedi.
#Prof. Dr. ŞenerSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemlerde artan kızamık vakalarının ardından ortaya çıkan 'kızamık salgını' iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı kızamıkla ilgili 'Bir salgın var' demeden terminolojik olarak bu terimi kullanmak çok doğru değil. Bir kümelenme olabilir, yani beklenenden daha fazla, sık görülen olgu olabilir ama bu duruma 'salgın' demek için henüz erken, elimizde net bir veri yok" dedi.
#Sağlık BakanlığıErzurum'un Tortum ilçesinin kırsal Kireçli Mahallesi'nde ahırdan çıkarken kurdun saldırısına uğrayıp ağzı parçalanan Destegül Uğurlu’nun (52) yüzü, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü'nde yapılan ameliyatla onarıldı. Saldırının ardından ilk kez konuşan Uğurlu, "Kurt önce yüzümü, sonra kollarımı ısırdı. Köpeklerin havlama sesinden korkup beni bıraktı" dedi. Kurt köyde 3 kişiye daha saldırarak, yaraladı.
#ErzurumERZURUM'un Tortum ilçesinin kırsal Kireçli Mahallesi'nde ahırdan çıkarken kurdun saldırısına uğrayıp ağzı parçalanan Destegül Uğurlu’nun (52) yüzü, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü'nde yapılan ameliyatla onarıldı. Saldırının ardından ilk kez konuşan Uğurlu, "Kurt önce yüzümü, sonra kollarımı ısırdı. Köpeklerin havlama sesinden korkup beni bıraktı" dedi. Kurt köyde 3 kişiye daha saldırarak, yaraladı.
#ERZURUMPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#Prof. Dr. Haluk ÇokuğraşPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#KızamıkOMİCRON, birçok ülkede Delta gibi kendisinden önceki baskın kovid varyantlarının yerini aldı. Kendi içinde mutasyona uğrayarak bazı farklılıkları olan alt varyantlar yarattı ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre veriler, Omicron varyantının diğerlerinden biraz daha bulaşıcı olduğuna işaret ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, kovid-19’da son durum ve hatırlatma doz aşılarına ilişkin önerilerini anlattı:
#1Bebek ve çocuklarda olan aşılama, doğdukları andan itibaren vücutlarına verilen ve hafifletilen yapıda olan mikrop anlamını taşımaktadır. Hastalıklardan korunmanın en etkin yolu olarak bilinen aşılama, bebeklerde belli dönemlerde yapılmaktadır. Doğduktan itibaren bir aşı takvimi bulunur ve bebeklere bu takvime göre aşı uygulaması yapılmaktadır. Aşılar yalnızca bebeği hastalıktan korumada değil, genel olarak toplumsal bağışıklık kazanmada etkin rol oynar. Peki, bebeklerde özel aşılar nelerdir? Bebeklerde aşı takvimi nedir ve ne zaman yapılır ayrıntıları ile derledik.
Çiçek aşısı, geçmiş yıllarda görülen çiçek hastalığı dolayısıyla rutin olarak aşı takvimi içerisinde yer almaktaydı. 1980 yılı itibariyle çiçek hastalığının yok edilmesiyle birlikte çiçek aşısı da rutin aşı takviminden kaldırıldı. İşte, çiçek aşısı hakkında detaylı bilgiler
#Çiçek AşısıRotavirüs aşısı ne zaman yapılacağı ile ailelerin gündeminde yer alıyor. Rota virüsü bebekler ve küçük çocuklar arasında ishal hastalığının en yaygın nedenleri arasında yer alıyor. Fekal-oral yolla bulaşan virüs, insan sağlığı üzerindeki etkisinin yanı sıra diğer hayvanları da etkiliyor. Kreş, bakımevi gibi toplu yerde yaşam sürdüren çocukları daha çok etkileyen rota virüs belirtileri arasında bulantı, kusma, karın ağrısı ve ateşle başlar, ishalle durumlar geliyor.
#RotavirüsHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#Sağlık3. doz aşının kimlere yapılacağı ve zorunlu olup olmadığı gündemde yer alıyor. 2 yıldır koronavirüsün pençesindeki dünya omicron varyantı ile yeniden alarma geçerken Sağlık Bakanlığı da hatırlatma dozunu devreye soktu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Avrupa'da görülen günlük vaka sayısı artışlarının ülkemizde görülmemesi için belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiştir." dedi. Biontech 3. doz aşıların zorunluluğu da öne çıkan konulardan oldu. Peki, 3. doz aşı zorunlu mu oldu? İşte, 3. doz aşılar hakkında ayrıntılı bilgiler.
#BiontechOmicron varyantı çıktığı günden bu yana o kadar hızlı bir şekilde yayıldı ki, bilim insanları dahi bu hızın karşısında şaşkın. Omicron’la ilgili her gün yeni bir bilgi gelmeye devam ederken bir yandan da bu yeni varyantı anlamak ve ondan korunmak için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Aşıların koruyuculuğu Omicron’a karşı düştü mü? Covid geçirenler Omicron’dan korunuyor mu? Ülkemizde durum ne? Çocuklar daha mı fazla enfekte oluyor? Prof Dr. Derya Unutmaz'ın "İnsanlığın karşılaştığı en bulaşıcı virüs' olarak tanımladığı Omicron hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanlarına sorduk
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Omicron varyantıyla ilgili uyarıda bulunarak, "Omicron varyantı Avrupa’dan sonra ülkemizde de yayılmaya başladı. Kalabalık illerimizde görülen YENİ VAKALARIN %10’UNDAN FAZLASI Omicron kaynaklı. Yeni durum, hatırlatma dozunu daha da önemli hale getirmiştir. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler aşı etkinliğini güçlendirmelidir" ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Omicron varyantıyla ilgili uyarıda bulunarak, "Omicron varyantı Avrupa’dan sonra ülkemizde de yayılmaya başladı. Kalabalık illerimizde görülen YENİ VAKALARIN %10’UNDAN FAZLASI Omicron kaynaklı. Yeni durum, hatırlatma dozunu daha da önemli hale getirmiştir. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler aşı etkinliğini güçlendirmelidir" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 351 bin 253 Kovid-19 testi yapıldı, 18 bin 762 kişinin testi pozitif çıktı, 176 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, hatırlatma dozu çağrısı yaparak, "Bakanlığımız, belirlenmiş aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçmiş olan vatandaşlarımızı hatırlatma dozunu yaptırmaları için telefon mesajıyla doğrudan bilgilendirmektedir. HATIRLATMA DOZU zamanı gelenler aşılarını hemen yaptırsınlar. VAKTİNDE YAPILAN AŞI DAHA ÇOK KORUR" ifadelerini kullandı.
#Koronavirüs