Artçı deprem ve öncü deprem, Manisa'da meydana gelen depremle yeniden gündemde yer aldı. Genellikle deprem anının akabinde uzmanlar tarafından dile getirilen ifadeler arasında yer alan artçı depremi, büyük depremle kırılmış yer altı tabakalarının iyice yerleşmesini sağlar. Öncü deprem sonrası şiddetli depremin gerçekleşmesi, artçı depremlerin oluşmasına neden olabiliyor. Peki, öncü deprem ve artçı deprem nedir, ne demek? Artçı deprem ne kadar sürer, neden olur? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Artçı DepremArtçı depremler AFAD verileri ile yenileniyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Malatya, Adıyaman, Hatay, Gaziantep ve afet bölgesinde çok sayıda artçı deprem kaydedildi. Büyük depremin ardından uzun bir süre devam eden ve yer altı tabakalarının iyice yerleşmesini sağlayan artçı depremlerin ne zaman biteceği de bölgedeki vatandaşlar başta olmak üzere tüm ülkede merak konusu oldu. AFAD artçı deprem listesine göre Kahramanmaraş depremlerinin ardından bugüne kadar toplam 9.136 artçı deprem meydana geldi. Öte yandan konuyla ilgili Prof. Dr. Hasan Sözbilir, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada 'artçı depremler ne zaman bitecek?' sorusunu değerlendirdi. Peki, artçı deprem neden olur, kaç tane oldu? İşte, o konular hakkında bilgiler...
#Artçı Depremler Listesi6 Şubat depremleri bizde 11 ili yıktı, 50 binden fazla can aldı. 7.6’yla sallanan Japonya’da ise evlerin çoğu ayakta, 55 can kaybı var. Peki onların yaptığını biz başaramaz mıyız? Japon deprem uzmanı Moriwaki ülkesinin nasıl başardığını, depremde yıkılmamamız için bizim neler yapmamız gerektiğini Hürriyet’e anlattı...
#JaponyaArtçı deprem, bir ana deprem (ana şok) sonrasında meydana gelen daha küçük ölçekli depremlerdir. Ana deprem, genellikle daha büyük bir enerji serbest bırakırken, artçı depremler daha küçük bir enerjiyle ilişkilidir. Artçı depremler, ana depremin etkileriyle birlikte meydana gelir ve genellikle aynı fay hattı üzerinde gerçekleşir. Peki, artçı depremler neden olur ve ne kadar sürer? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Artçı DepremBugün 17 Ağustos 1999'un 24'üncü yıl dönümü. Binlerce canı kaybettiğimiz 1999 depremini yeniden hatırladığımız bugün, 6 Şubat'ta meydana gelen ve içimizi yakan depremin acısını henüz atlatamamışken, "Ha bugün ha yarın olacak" diye aklımızdan hiç çıkmayan bir başka korkuyu da iliklerimize kadar yaşıyoruz: Marmara depremi... Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün deprem sebebiyle İstanbul’u terk edeceğini açıklaması da bu endişeyi yeniden hatırlattı. Şengör'ün sözlerinde dikkat çeken bir nokta vardı: "Depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum." Peki deprem sonrası gerçekten neler yaşanacak? Hep “felaket olacak” deniyor ya, işte bu felaket gününde bizleri tam olarak neler bekliyor?
#DepremBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Malatya'daki son iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini tespit edemediklerini ifade ederek, “Malatya'da son olan iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini biz bilmiyoruz. Odak noktalarını koyup baktığımız zaman, bu deprem noktalarının odaklarının, Doğanşehir fayına veya Malatya fayına paralel veya belki de belli bir açıyı da açıyla kesen bir fay üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Ama o fayı da göremiyorum haritada da çizilmediğine göre bir soru işaretiyle 'Acaba yeni bir fay mı?' diye söyledim" dedi. Öte yandan Görür, "Sıkışmaya bağlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz" diye konuştu.
#Naci GörürBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Malatya'daki son iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini tespit edemediklerini ifade ederek, “Malatya'da son olan iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini biz bilmiyoruz. Odak noktalarını koyup baktığımız zaman, bu deprem noktalarının odaklarının, Doğanşehir fayına veya Malatya fayına paralel veya belki de belli bir açıyı da açıyla kesen bir fay üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Ama o fayı da göremiyorum haritada da çizilmediğine göre bir soru işaretiyle 'Acaba yeni bir fay mı?' diye söyledim" dedi. Öte yandan Görür, "Sıkışmaya bağlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz" diye konuştu.
#DepremAFAD'ın verilerine göre saat 08.44'te Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Bize şu an olumsuz bir bilgi gelmedi. Sadece Kozan'da birkaç ahırın zarar gördüğü haberi geldi. Arkadaşlarımız oraya gidiyor. Ağır hasarlı binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde yıkılıyor" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Adana’da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye’de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir" dedi. Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından "6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var" mesajını paylaştı. Öte yandan AFAD, Kozan'da saat 10:57'de, 4.4 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.
#DepremBirleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda düzenlenen afet risk azaltma toplantısının açılış konuşmasını yapan Hataylı depremzede Mustafa Kemal Kılınç, “Manhattan'daki her beş binadan birinin tamamen yıkıldığını hayal edin” dedi.
#HatayCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde "Şu anda bu meydan rekor kırdı, 135 bin kişi bu meydanda" dedi. Erdoğan, "Küçük esnaflarımız için prim ödeme gün sayısını 7 bin 200'e indiriyoruz. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnafımız faydalanacak" dedi. Öte yandan Erdoğan, "Bay bay Kemal '17-25 Aralık girişimindeki her şey montajdı' diyor. Madem montaj olduğunu, iftira olduğunu bal gibi biliyordun, niçin bunları meydan meydan millete dinlettin. Madem yalan olduğunu, uydurma olduğunu biliyordun niçin aylarca Meclis kürsüsünde o yalanlar üzerinde tepindin. Seni bu yalan ve iftira furyasına öncülük etmeye kim zorladı? Seni bu çamur siyasetine kim bulaştırdı? Hangi örgüt bulaştırdı? 15 Temmuz destanına 'kontrollü darbe' diyerek lekelemeni senden kimler istedi? Bay bay Kemal'in artık bu sorulara cevap verme vakti gelmiştir" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYüzölçümünün çok büyük bir bölümü deprem, heyelan, sel gibi doğal afet riski altında bulunan ülkemizin risk ve hasar azaltma politikaları geliştirerek kısa, orta ve uzun vadeli programlarla yerleşim birimlerini yeniden yapılandırması kaçınılmazdır.
#Türkiye Ulusal Risk KalkanıGAZİ Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yıkıma neden olan Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde yaptığı incelemeyle ilgili, "Savrun fayı çevresinde çok büyük deprem yaratma potansiyeli olduğunu söylemek şu anda mümkün değil" dedi.
#Prof. Dr. Süleyman PampalGAZİ Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yıkıma neden olan Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde yaptığı incelemeyle ilgili, "Savrun fayı çevresinde çok büyük deprem yaratma potansiyeli olduğunu söylemek şu anda mümkün değil" dedi.
#OsmaniyeTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıDeprem bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli açıklamalarda bulundu. "Tüm kurumlarımızla İlk günden itibaren sahadayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hatay'ı asla yalnız bırakmayacağız." mesajını verdi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar deprem bölgesinde 426 bin çadır kurduk, 2 ay içerisinde 100 bin konteyneri de faaliyete geçirmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı. Depremzedeler için inşa edilecek kalıcı konutlarla ilgili açıklamada bulunan Erdoğan, "Bölgede inşa edeceğimiz mesken ve köy evi sayısı 650 bini buluyor. Amacımız ilk etapta bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evini tamamlayıp sahiplerine teslim etmektir." dedi. İlerleyen saatlerde Hatay'ın Samandağ ilçesinde konuşan Erdoğan, "En çok yıkım Hatay’da, anlatmaya kelimeler yeterli gelmiyor. Devletin ve milletin tüm imkanları deprem bölgesine gönderildi, yarım milyon insan yardıma koştu." ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karaçay Barajı ile ilgili gerekli talimatı da döner dönmez DSİ sorumlu bakanımıza vereceğim." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanFarkında olalım ya da olmayalım yaşadığımız dünyada ve evrende her an milyarlarca doğa olayı meydana geliyor. Güneşte ve yıldızlarda her an milyarlarca hidrojen atomu helyuma dönüşüyor, vücudumuzda da her saniye hücresel düzeyde binlerce değişim meydana geliyor. Küçüklü büyüklü meydana gelen bu oluşlar ve değişimler aslında evrenin denge arayışından başka bir şey değildir. Bu sistemin bir parçası olarak insan ve diğer canlı türleri de ister istemez bu oluşum ve değişimlerden etkileniyor.
#Konuk YazarİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Depreme karşı hazırlık yapmayanlar meydana gelen felaketten sorumludur. Kurallara, kanunlara aykırı bina yapanlar, yapılmasına izin verenler, yapılanları imar affıyla affedenler, yandaş müteahhitleri besleyenler meydana gelen felaketten sorumludur" dedi.
#Meral Akşenerİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada, artçı sarsıntılarla ilgili "Elazığ depremini düşündüğümüzde 2 yıl önce olan depremin sonra artçıları devam ediyor. Bu şu anlama geliyor, bu daha büyük bir deprem en az 2 yıl bu şekilde artçı yaşayacağız. Ama ne olacak, araları uzayacak, büyüklüğü aşağı düşecek. Ama en az 2 yıl sürer" dedi. Sözbilir, "Hatay'da bir büyük deprem daha olacak" iddialarıyla ilgili de "Zannetmiyorum, burada öyle büyüklükte bir fay yok. Antakya fayının kuzey kısmı kırıldı, güney kısmı kırılmadıysa 6 civarında, artçı gibi bir deprem beklenebilir. 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyorum. Öyle bir fay yok burada" dedi.
#Depremİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada, artçı sarsıntılarla ilgili "Elazığ depremini düşündüğümüzde 2 yıl önce olan depremin sonra artçıları devam ediyor. Bu şu anlama geliyor, bu daha büyük bir deprem en az 2 yıl bu şekilde artçı yaşayacağız. Ama ne olacak, araları uzayacak, büyüklüğü aşağı düşecek. Ama en az 2 yıl sürer" dedi. Sözbilir, "Hatay'da bir büyük deprem daha olacak" iddialarıyla ilgili de "Zannetmiyorum, burada öyle büyüklükte bir fay yok. Antakya fayının kuzey kısmı kırıldı, güney kısmı kırılmadıysa 6 civarında, artçı gibi bir deprem beklenebilir. 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyorum. Öyle bir fay yok burada" dedi.
#DepremKahramanmaraş’ta ve Hatay’da yaşanan depremlerin ardından vatandaşlar, bulundukları il ve ilçelerdeki fay hattı olup olmadığını sorguluyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay hattı ve Batı Anadolu Fay hattı olmak üzere toplam üç fay hattı bulunuyor. Deprem uzmanları fay hattı son olarak Hatay’da gerçekleşen depremin Kahramanmaraş depreminden bağımsız bir fay hattında olduğu konusunda görüş bildirdi. Peki Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu? Hangi iller riskli? İşte, konuyla ilgili son bilgiler…
#Fay Hattı Olmayan Yerde Deprem Olur MuYaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremHatay'ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen iki deprem, birçok ilde etkili şekilde hissedildi. Bu deprem başka sarsıntıların habercisi mi? Daha fazla stres yüklenen faylar oldu mu? Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Hatay DepremiHatay'da kısa süre arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Deprem ile birlikte vatandaşlar büyük panik yaşadı. Uzmanlar, paniğe neden olan şiddetli depremler sonrası değerlendirmelerde bulundu. "Beklediğimiz depremdi." diyen Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Şu anda daha büyük deprem beklemiyorum, tsunami beklemiyorum." ifadelerini kullandı. Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, "Bu tetiklenen bir deprem, bu artçı bir deprem değil." diye konuştu.
#HataySon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki Kabine Toplantısının ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
#DepremKahramanmaraş’ta bir deprem beklediklerini ‘Türkiye’de Deprem-Az Gittik Uz Gittik’ kitabında anlatmıştı. Verdiği röportajlarda, sosyal medya hesabından konuyla ilgili videolar yayımlayarak “Buralarda deprem olacak, önlem alın” diye uyardı. Bilim Akademisi üyesi ve yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’le konuştuk: “Dünyanın buradaki yapısı bu. Bu topraklarda yaşayan insanlar olarak depremi durduramayacağımıza göre, zararlarını azaltmak ve depreme dirençli kentler kurarak yaşamımızı sürdürmek zorundayız. Asıl özet bu!”
#DepremHürriyet muhabirleri, depremin 5’inci gününde Kahramanmaraş, Elbistan, Nurdağı, İslahiye, Adıyaman, Hatay ve Malatya’yı gezdi. Arama kurtarma çalışmalarını, yardımların dağıtılmasını yerinde gördü. Deprem bölgelerindeki son durumun fotoğrafını çekti.
#KahramanmaraşJeofizik Uzmanı Prof. Dr. Martin Mai, CNN TÜRK ekranlarında Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Prof. Dr. Mai, Maraş'taki ikinci büyük depremin sıradışı bir durum olduğunu belirtip, "Çok kötü bir tesadüf" dedi. Beklenen İstanbul depremi hakkında da konuşan Prof. Dr Mai, "Bu yaşanacak eninde sonunda. Santim santim hareket edecek plakalar, yeterince baskı oluştuğunda bu deprem olacak. Tam olarak ne zaman olacak bunu bilmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.
#DepremUzmanlar 10 ili yerle bir eden depremlerin ivmesinin, yerçekimi ivmesinin 2 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi. Bu yıkıcı etkinin ‘anormal büyük’ olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Pazarcık’ta böyle bir deprem 1500’de oldu. O zaman ‘kozmik afet’ denmişti. Bu depremler de tam anlamıyla öyle. 500 yıldır stres biriken fay parçaları kırıldı” yorumunu yaptı...
#Kahramanmaraş