Güncelleme Tarihi:
AFAD’ın hazırladığı rapora göre fay hatları üzerinden geçen illerin risk durumları belli oldu. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde peş peşe gelen depremlerin ardından vatandaşlar, yaşadıkları illerde fay hattı geçip geçmediğini merak ediyor. Fay hattı haritasına göre Kırşehir, Ankara, Aksaray, Nevşehir, Mersin gibi illerde risk durumu diğer illere göre daha düşük olarak ifade ediliyor. Prof. Dr. Celal Şengör, katıldığı canlı yayında “Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu?sorusuna yanıt verdi. İşte, yapılan açıklamanın detayları…
FAY HATTI OLMAYAN YERDE DEPREM OLUR MU?
Türkiye’de AFAD’ın hazırladığı rapora göre Sinop, Kastamonu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Kırklareli en düşük riskli iller arasında yer alıyor.
Prof. Dr. Celal Şengör yaptığı açıklamada “Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu?” sorusuna “ “Hayır olmaz” şeklinde cevap verdi. Şengör devamında ise yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini ifade etti.
Şengör, Türkiye’nin bir Deprem ülkesi olduğunu vurgulayarak Fay Hattı olan yerlerin bulunmayan yerleri bir şekilde etkileyerek hasara neden olabileceğini söyledi.
HATAY DEPREMİ ARTÇI DEĞİL
Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, yaptığı açıklamada “Son deprem Doğu Anadolu Fay Zonu’nun devamı olarak bilinen ‘Antakya Fayı’ üzerinde meydana geldi. Bu nedenle sarsıntının artçı değil bağımsız bir deprem olduğunu söyleyebilirim. Bu fay İskenderun Körfezi’ne ve Kıbrıs’a doğru uzanıyor” ifadelerini kullandı.