BİR inşaat projesinde arsa maliyeti çıktıktan sonra geri kalan yüzde 50 maliyet kalemlerinin içinde hafriyat, kaba yapı, ince yapı, mekanik ve elektrik, personel, genel giderler ve diğer masraflar var.
#Arsa MaliyetiTürkiye’den ev alan yabancı sayısı düşerken, Türkiye’deki yatırımcılar da rotayı yurtdışına çevirdi. Yerli konut yatırımcısının yurtdışı gayrimenkul yatırımlarının bu yıl 3 milyar doları aşacağını söyleyen KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, “Türkiye’ye gelen yabancı gayrimenkul yatırımları ise 2 milyar doların altına gerileyecek. Sektör tarihinden ilk kez bu yıl cari açık verecek” dedi.
#GayrimenkulTürkiye’de ev sahipliği oranı son 9 yıldır geriliyor. Oturduğu konuta sahip olanların oranı 2015 ve öncesinde yüzde 60’ı aşmışken, 2023’te yüzde 56.2’ye düştü. Artan fiyatlara ve yüksek faiz oranlarına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Erişilebilir konut için yeni model şart” diyor. Kamuya ait arsalarda, kamu-özel sektör işbirliği ile konut üretilmesi ve bu yolla fiyatların yüzde 40 düşürülmesi öneriliyor.
#Kiralık EvEv sahibi olmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Yükselen kiralar nedeniyle tasarruflarını konuta yönlendirmeye başlayanların sayısı düşüşe geçen fiyatlarla artabilir. Uzmanlar konut alımı için tam zamanı olduğunu, fiyatların ilerleyen zamanda hızla yükseleceğini ve ev almayanların pişman olacağını belirtti. Düşük faizli kredi için de faiz oranının iddia edilenlerden yüksek olabileceğine yönelik detaylara yer verildi. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu fiyatların yükseleceğini, Lüks Konut Uzmanı Merve Ertem Marangozoğlu konuta talebin patlayacağını, ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk ise arsa ve konut dışı gayrimenkulün en çok kazandıran yatırım aracı olduğunu söyledi.
#KonutTürkiye'nin en küçük büyükşehri olan Ordu, arsa fiyatları ile dudak uçuklatıyor. Kentte 10 bin liradan başlayan taban arazilerin metrekaresine 30 bin liraya kadar değer biçiliyor. Ordu Müteahhitler Derneği Başkanı Fatih Titiz, “Maalesef şehrimizde fındık üretilen bahçeleri keserek arsa üretiyoruz. Bundan dolayı arsa maliyetlerimiz yüksek. İstanbul, Samsun veya Trabzon gibi illerde bir daireye 250-300 bin TL arsa maliyeti binerken, Ordu’da minimum 1 milyon ile 1 milyon 500 bin TL arasında arsa maliyeti biniyor” dedi.
#Orduİstanbul Beyoğlu’nda özel sektörün yaptığı en büyük kentsel dönüşüm projesine imza atan Polat Gayrimenkul, bu tecrübesini Budapeşte’ye taşıdı. Dönüşüm kapsamında hayata geçen üç projenin yatırım değerinin 600 milyon Euro olduğunu söyleyen Kaan Yücel, “Hedefimiz bundan sonraki gayrimenkul projelerimizin yüzde 50’sini Avrupa’da hayata geçirmek” dedi.
#Polat GayrimenkulTicaret Bakanlığı’nın ilan sitelerine ilişkin düzenlemesi bugün yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeye göre artık ilan veren kişiden gayrimenkul veya araçla bağlantısını ya da yetkisini gösteren belge istenecek. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu “Hayata geçecek bu düzenlemenin, özellikle ikinci eldeki konutta spekülatif fiyat artışlarına son vereceğini düşünüyoruz” dedi.
#Konut6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra yaşanan panikle herkes binasının depreme karşı dayanıklılığını öğrenmek için belediyelere, yapı denetim şirketlerine koştu. O günlerde susmayan telefonlar bugünlerde susmuş gibi. Talep neden azaldı, ne yapmak gerekiyor? Uzmanlar anlattı...
#Melis YILMAZKira krizinin çözümü için yeni bir model geliştirildi. Kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üretmesi öneriliyor. Kiralar için üst limit konulacak, kiralamalar devlet denetiminde olacak. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Bu modelle arsa maliyetini sıfıra indirerek kiraları yarı yarıya düşürebiliriz” dedi.
#KiraGYODER, erişilebilir kiralık konut sorununa çözüm bulmak için, kamu-özel iş birliğinde geliştirdiği ‘GYODER Yeni Konut Modeli’ni tanıttı. Arsa maliyetini ortadan kaldıran model ile uzun dönemli kiracılık mümkün olacak. Kamusal kiraya veren yapısı ile uygun fiyatlı kiralık konutlar üretilecek. Hızlanması gereken kentsel dönüşümün de önü açılacak.
#GYODERSon iki yılda milyonlarca kişinin ortak sorunu kiralar oldu. Yeni ev arayan bütçesine göre seçenek bulamaz hale gelirken, kiracılar zam ve tahliye baskısıyla uğraşmak zorunda kaldı. Kamu, kiracıları korumak için geçen yıl kira artışına yüzde 25 sınırı getirdi, bu yıl da süreyi uzattı. Ancak sınırlama sorunu çözmediği gibi ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarının daha fazla artmasına neden oldu. Peki kira krizi nasıl aşılacak? Bu soruyu inşaat sektörünün öncü üç sivil toplum kuruluşunun başkanına sorduk. Kiralık sosyal konut modeli, ev sahipliğinin artması için kamu-özel sektör işbirliği ile ucuz konut üretimi ve faiz indirimi, boş konut vergisi getirilmesi, çalışanlar için yurt gibi paylaşımlı ev projeleri geliştirilmesi öne çıkan başlıklar oldu.
#KiraMÜSİAD ve Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, özel sektörün de ulaşılabilir fiyatlı konut üretmesinin mümkün olduğunu belirtti. Asmalı, dikkat çeken iki öneride bulundu: 1. “Kamu kurumları uygun maliyetli arsa sağlar ve ihaleye çıkar. İnşa edilecek konutların fiyatı için bir üst sınır da önceden belirlenir. Bu yolla yılda 500 bin konut üretilir, metrekare fiyatı 13-14 bin liraya kadar çekilir. 2. Bir arsa için ek imar hakkı verildiğinde, artışın yarısında yapılacak konutlar bedelsiz olarak kamuya verilir. Böylece ülke genelinde sosyal konut havuzu oluşur. Avrupa bu modeli uyguluyor.”
#Ucuz Konutİstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesi için hem riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması hem de uygun binalara güçlendirme gerekiyor. Ancak uzmanlara göre güçlendirme sürecinde vatandaşlar birçok engelle karşılaşıyor ve zaman kaybı yaşanıyor.
#İstanbulKonut fiyatlarında fırsatçılık endişesini ortadan kaldıracak önemli bir adım atılıyor. Konut üreticileri emlak ilan portalı kurmaya hazırlanıyor. Ev alacak ya da kiralayacak kişiler güncel fiyatın yanında geçmiş dönem rakamlarını da görecek. İlanlar denetlenerek suistimaller engellenecek.
#Konut Üreticileri“Ulaşılabilir fiyatlı konut üretmenin yolu arsadan geçiyor” diyen Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Akbal, “Orta gelirli için konut üretiminin önündeki en büyük engel arsa maliyeti. Avrupa’da yüzde 20 olan arsa maliyeti İstanbul’da yüzde 50’ye çıktı. Bugün 100 metrekare bir evin maliyeti 2 milyon lira. Arsa da 2 milyona gelince rakam 4 milyona çıkıyor. Eğer Hazine arazileri kamu-özel sektör işbirliği ile değerlendirilirse ucuz konut mümkün olur. Yoksa bu maliyetle müteahhit firmalar istese de yapamaz” şeklinde konuştu.
#Sponsorlu İçerik“Ulaşılabilir fiyatlı konut üretmenin yolu arsadan geçiyor” diyen Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Akbal, “Orta gelirli için konut üretiminin önündeki en büyük engel arsa maliyeti. Avrupa’da yüzde 20 olan arsa maliyeti İstanbul’da yüzde 50’ye çıktı. Bugün 100 metrekare bir evin maliyeti 2 milyon lira. Arsa da 2 milyona gelince rakam 4 milyona çıkıyor. Eğer Hazine arazileri kamu-özel sektör işbirliği ile değerlendirilirse ucuz konut mümkün olur. Yoksa bu maliyetle müteahhit firmalar istese de yapamaz” şeklinde konuştu.
#KonutİMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, TOKİ sosyal konut projesinin orta ve dar gelir grubunun yoğun olduğu başkentte daha etkili olacağını söyledi. Tellioğlu, “Türkiye’de özellikle orta ve dar gelir grubunun konut maliyetine bir avantaj sağlayacaktır. Konuta erişimi güçlü kılacaktır” dedi.
#Seda TOLMAÇİnşaat maliyetlerindeki artış rekor kırdı. Aralıkta maliyet endeksi geçen yıla göre yüzde 67.74, malzeme endeksi yüzde 85.77 arttı. Hem maliyetler, hem de arz sorunu nedeniyle konut fiyatlarının arttığını belirten inşaat sektörü temsilcileri, ‘Bundan sonra fiyatların gerilemesi mümkün değil’ vurgusu yaptı. Üstelik fiyat artışının sürmesi de bekleniyor.
#KonutFinansbank’ı sattıktan sonra Türkiye’ye dünya standartlarında bir üniversite kazandırmayı hedeflediğini söyleyen Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin, “Beynimi sürekli meşgul ediyor, en büyük heyecanım üniversite. Daha yapacağımız sonsuz şey var. Üniversite aileme ve ülkeme bırakabileceğim en büyük, en önemli miras” dedi.
#Hüsnü Özyeğinİnşaat sektöründe yarım asırdır faaliyet gösteren Mesa’nın yönetim kurulu başkanı Erhan Boysanoğlu, konut sektöründe yaşanan sorunların her kesime ders olduğunu söyledi. Lüks konutta stok olduğunu belirten Boysanoğlu, “Devlet artık gerçek ihtiyaç sahibine dönmeli” dedi.
#Gazetehaberleri