TÜRK Tarih Kurumu (TTK) ile Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) tarafından Almanya’nın Münih kentindeki tarihi Altes Rathaus salonlarında ‘Alman Bilim İnsanlarının Modern Türkiye’nin Gelişmelerine Katkıları’ konulu Türk-Alman Tarih Çalıştayı düzenlendi.
#Almanya-TürkiyeSabancı Vakfı tarafından desteklenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve katkılarıyla devam eden ve 31. yılını geride bırakmaya hazırlanan Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları, 2021 yılını da yine birbirinden kıymetli keşifler ve yeni projelerle tamamlıyor.
#1Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Laodikya Antik Kenti’ne verdiği proje destekleriyle kültür tarihi açısından önemli yapıların gün yüzüne çıkmasına katkı sağlıyor. Desteklenen projeler kapsamında ortaya çıkarılan yapılar, bölge ve ülke turizmine kazandırılıyor.
#Güney Ege Kalkınma AjansıArkeoloji çalışmaları neticesinde zaman zaman keşfedilen fosiller Dünya'nın geçmişiyle ilgili çok önemli ipuçları veriyor. Peki neredeyse 300 milyon yıllık bir fosilin tekrar hayata döndüğünü size söylesek? Elbette bilimsel olarak bu mümkün değil; ancak robotik çalışmaların meyvesi olarak eski bir fosil 'hayata' döndü.
#FosilTürkiye’nin en iyi durumdaki ortaçağ kalesi ve kenti dururken Alanya’daki turizm anlayışının sadece ‘deniz ve eğlence’ye kayması rahatsızlık yaratıyor. Bu nedenle Alanyalılar yaşadıkları beldeyi tarih ve kültürüyle de ön plana çıkartacak projeler peşine düştü.
#Alanya KalesiGeçen eylül ayında Türkiye’deki 52 müzenin Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi İşletmesi ihalesini kazanan TÜRSAB, kaçak oranını bir ayda yüzde 84 düşürdü. 6 yıl boyunca bu müzelerin gişe işlemlerinde yetkiyi devralan TÜRSAB, bu yıl 30 milyon ziyaretçi ve 350 milyon lira hasılat bekliyor.
AKSARAY'ın Gülağaç İlçesi'ne bağlı Kızılkaya Köyü'nde bulunan Aşıklı Höyük, 10 bin yıllık geçmişiyle insanlığın ilk evlerini barındırıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, “10 bin yıl önce atalarımız burada ilk kez mevsimlik değil, kalıcı olarak evler yapmış ve buralarda yaşamışlar” dedi. Özbaşaran, 10 bin yıl önce yapılan evlerin bire bir kopyasının da kazı alanının hemen yanında inşaa edildiğini, ziyaretçilerin bu evlerde 10 bin yıl öncesinin yaşamını aynen görebileceklerini söyledi.