Hüseyin ÖZBALI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2011 00:00
Şereflikoçhisar’ın Değirmenyolu Köyü’nde 1991 yılında yapılan bir yol çalışması sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan Parnassos Antik Kenti’ne ait kalıntılar, kaderine terk edildi.
ŞEREFLİKOÇHİSAR’ın Değirmenyolu Köyü’nde 1991 yılında yapılan bir yol çalışması sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologları tarafından kazı çalışmaları yapılan Romalılar’dan kalma Parnassos Antik Kenti’ne ait kalıntılar, kaderine terk edildi.
Eski adı Parlasan olan, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın da köyü olan Değirmenyolu’ndaki Parnassos Antik Kenti’ne ait kazı çalışmalarını geçen yıl Temmuz ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da ziyaret etti. Ancak ödeneksizlik nedeniyle bölgede bu yıl kazı çalışmaları yapılmadığı belirtildi.
Sit alanı oldu
Fadime Görgülü’ye ait tarlada 20 yıl önce yapılan köy yolu çalışmaları sırasında ortaya çıkan Parnassos Anti Kenti’ne ait kalıntıların bulunduğu bölge, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1993 yılında birinci ve üçüncü derece Arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi. Geçtiğimiz yıl Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologları tarafından başlatılan arkeoloji çalışmaları sonrasında bir kilise olduğu sanılan alanda yüzeydeki topraktan 150 santim derinde renkli taşlardan döşenmiş ve yaklaşık 70 metrekare genişliğinde mozaikli bir taban ile sadece bir bölümü korunabilen duvarlara rastlandı.
Grekçe yazıt
Mozaikli alanın üç sıra bordür ve ortası ana sahneden oluştuğu gözlendi. Bordürlerde geometrik desenler, ağaçlar ve çeşitli bitki motifleri, ana sahnede ise kuşlar ve otlayan hayvanların resmedildiği ortaya çıktı. Ana sahnenin tam ortasında ise asma yapraklarından bir bordürle çevrilmiş madalyon ortasında 16 satırdan oluşan Grekçe bir yazıt da bulundu.
Parnassos Antik Kenti’ne ait kalıntıların bulunduğu kazı çalışmaları için ödeneğin kullanıldığı belirtilerek, yeni ödenekle birlikte çalışmaların kısa süre içinde yeniden başlanacağı belirtildi.
Kalıntılar ortaya çıksın kazıcıların hedefi olmasın
DEĞİRMENYOLU Köyü’nde 10 dönümlük tarlasında ortaya çıkarılan Parnassos Antik Kenti’nin koruma altında olduğunu belirten Fadime Görgülü’nün oğlu Atilla Görgülü, şunları söyledi:
“Önemli olan, bu tarihi kalıntıların ortaya çıkarılması. Annemin define kazıcılarının hedefi durumuna düşmemesi, köyümüzün de tarihi ve turistik değer kazanması için verdiği 20 yıllık uğraşlar sonucu geçtimiz yıl Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden gelen arkeloglar tarafından Türkiye’nin en büyük resimli yer mozaiki ortaya çıkarıldı. 2011 yılında tekrar çalışmalara başlanacağı belirtilerek saha terk edildi.”