Güncelleme Tarihi:
SAMSUN,(DHA) - TURMEPA’nın gelenekselleşen Masmavi Deniz Eğitim Kampı’nda her yıl olduğu gibi bu yaz yine çocuklar denizleri korumanın önemini eğlenerek öğrendi.
TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı, bu yıl 3 - 7 Temmuz tarihleri arasında ”Kumsaldaki Ayak İzlerim” temasıyla Karabiga Sporcu Evi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Projenin sponsoru olan İÇDAŞ çalışanlarının çocuklarının da yer aldığı 7 - 14 yaş aralığındaki 28 öğrenci, beş gün boyunca unutamayacakları bir kamp deneyimi yaşadı. Kamp programı, İstanbul Üniversitesi - Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Dilek Ediger, ODTÜ - Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş ve Dr. Özgür İnanmaz’ın yer aldığı danışma kurulu desteğiyle hazırlandı. TURMEPA eğitmenleri tarafından kampçılara besin zincirinde planktonların önemi, habitat ve biyolojik çeşitlilik konularında eğitim verildi, çeşitli oyun, etkinlikler ve atölyelerle farkındalık yaratılarak denizin yaşayan bir sistem olduğu aktarıldı. Her gün denize temas etmen fırsatı bulan kampçılar; deniz, kum ve güneşin tadını çıkardı. Kampta çocuklar, "kumsaldaki ayak izlerim" sloganı ile karadan gelen kirliliğin varlığını, önemini ve önlem alınması gerektiğini fark etti.
Kampın bir diğer etkinliği de deniz canlılarını tanıtmak, yasal avlanabilir boyları hakkında bilgi vermek ve ekosistemin birer parçası olan denizel canlılarla çocukları buluşturmak için yapılan rekreasyonel balıkçılık aktivitesiydi. Deniz bilimciler eşliğinde gerçekleşen bu aktiviteyle, denizlerde yapılan amatör balıkçılık, balık ağları ve türleri hakkında bilgi alan çocuklar, ekosisteme dost olan balıkçılığın nasıl yapılacağını ve etik değerlerini de öğrendi.
Karabiga Sporcu Evi sorumlusu Özgür Değirmenci liderliğinde, balık ağı türlerini ve doğru avlanma yöntemlerini öğrenen kampçılar, “Önce balık ağında balık oluyorum, sonra balık ağıyla balık tutuyorum” dedi. Türkiye'nin en genç sualtı fotoğrafçısı Ömer Ege Taymaz, annesi Bahar Taymaz ve babası Dr. Tolga Taymaz ile sualtında başından geçenleri ve çektikleri fotoğrafları kampçılarla paylaştı. Bunun yanı sıra Taymaz ailesi, dalgıçlık kültürü hakkında bilgiler verirken dalış malzemelerini canlı örneklerle gösterdi.
Ayrıca kampçılar kendilerine verilen malzemelerle tasarladıkları plankton kepçesi ile Dr. Özgür İnanmaz eşliğinde denizden numune alarak plankton topladı ve mikroskopla gözlemledi. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Fiziksel Oşinografi ve Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Ediger, kampçılara plankton ve besin zinciri hakkında eğitim verdi. Böylece çocuklar, planktonun yaşamımız için ne derece önemli olduğunu öğrendi.
Her gün habitat ve biyoçeşitlilik konularında edindikleri birbirinden farklı bilgileri atölyelerle kitaplarına aktaran öğrenciler, gözlemledikleri planktonları da resmederek birbirinden farklı eserler ortaya çıkardı. 5 gün boyunca durmaksızın aktivitelere katılan kampçılar, Sporcu Evi yelken öğretmeni Nail Aytaç Kasaplar eşliğinde sabah sporuyla günü selamlarken, kamp ateşi keyfiyle güne veda etti.
Kampçılar, kendileri için kurulan survivor parkurunu en kısa sürede tamamlamak için kıyasıya mücadele etti. Yamaç tırmanma, slolom, depar, ip altından ve üstünden geçme gibi aşamaların olduğu zorlu parkurda çocuklar sınırlarını zorladı. Parkuru en hızlı tamamlayan yarışmacılara madalyaları verildi.
Kamp kapsamında çocuklar, kültürel gezilerle de daha önce görmedikleri yerler keşfetti. Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde bulunan ve 1.800 yıllık geçmişe sahip Parion Antik Kenti’ni gezen çocuklar, arkeoloji çalışmaları hakkında temel bilgiler almanın yanı sıra rehberler eşliğinde kentin ticari, sosyal ve kültürel özelliklerine dair bilgilendi. Daha sonra İÇDAŞ fabrikası ziyaret edilerek çocuklara modern üretim teknikleri, geri dönüşüm ve alternatif enerji kaynaklarının üretimi yerinde gösterilmiş oldu.
Yelken simülasyonu, tekne gezisi gibi daha pek çok aktivitenin gerçekleştiği kampın son gecesinde, çocuklar deniz ekosistemine dair öğrendiklerini drama çalışmalarıyla sergileyerek misafirlerine görsel bir şölen sundu. Ayrıca bir kamu spotu da hazırlayan kampçılar, sahnede bunu canlandırarak deniz kirliliğine dikkat çekti. Gecede en temiz ve düzenli odaların sahiplerine ödül verilirken, kampı başarıyla tamamladıkları için çocuklara Masmavi Deniz Eğitim Kampı sertifikaları dağıtıldı.
Son gün kampçılar “Denizler Yaşasın Diye” başlıklı anı köşesine denizleri bir ömür koruyacaklarına dair söz vererek el izlerini bıraktı. Doğa ile iç içe yaşamanın güzelliğini keşfedip denize ve deniz canlılarına sahip çıkmayı yaşayarak öğrenen kampçılar, “Öğrendiklerimizi anlar, anladıklarımızı sever, sevdiklerimizi koruruz” mesajını vererek kamptan ayrıldı.
FOTOĞRAFLI