Türkiye’nin 1940’lardaki Yahudi mülteci krizine bakışı, dönemin Başbakanı Refik Saydam'ın mecliste sarf ettiği "Türkiye başkaları tarafından arzu edilmiyen insanlar için vatan hizmeti göremez. Bizim tuttuğumuz yol budur” cümlesinde somutlaşır.
#Türkiye“Ölü gözünden yaş akmaz” derler. Anadolu Rumlarının bu sözünü dünya edebiyatına yeniden kazandıran isim Yunan yazar Dido Sotiriyu’ydu. Gazeteci Serdar Korucu da ‘Şimdi Kim Kaldı İmroz’da?’ kitabında bu sözle ilerliyor. İmroz’un, bugünkü ismiyle Gökçeada’nın kadim halkı Rumların izinden, adanın iyi ve kötü günlerinin izini sürüyor.
#İmrozGazeteci Serdar Korucu, Ermeni meselesinin sadece Türkiye’de değil, dünya literatüründe de az işlenmiş bir alanını, 1939’da İskenderun Sancağı’nın Hatay olarak Türkiye’ye katılma sürecinde yaşanan Ermeni göçünü, ‘Ahalinin Gidişi’ kitabında ele alıyor.
#Musa Dağ 1939Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), ‘Zabel’le bizi kadın hakları savunucusu, Ermeni yazar Zabel Yesayan’ın hayatına davet ediyor. Yesayan’ın taşıdığı ‘Antigone ruhunu’ ve ömrüne yayılan mücadelesini izlerken etkilenmemek mümkün değil.BAHAR ÇUHADARbahar.cuhadar@hurriyet.com.tr
#YazarYaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap FuarıTayfun Serttaş, Maryam Şahinyan-Foto Galatasaray’ın arşivinden seçtiği 11 bin fotoğrafla Pilevneli Galeri’de 15 metre yüksekliğinde dev bir enstalasyon oluşturdu. Sergi, Serttaş’ın deyimiyle ‘İstanbullu’nun bir iki kuşak öncesi ile arasındaki kültürel kopuş’unun belgesi.
#Tayfun SerttaşMurat Ataş ‘Armine/Çorak Dağ’ın Sürgünü’nde bizi 1915’e, çok zorlu ve zorunlu bir yolculuğa, ‘güneşin ağladığı’ zamanlara götürüyor. Ataş bir Ermeni aile üzerinden, bu acılı tarihin içinden geçen, sürülen, yok olan Ermenilerin ve yaşananlara engel olamayan Türklerin öyküsünü anlatıyor.
#Ermeni1915’te 11 yaşındayken, katliamcıların insanları sıraya dizip kurşuladığı ölüm kuyruğunda beklerken “Ben bu sırada bekleyip böylece ölmeyeceğim” diyen bir adamın oğlu Kevork Malikyan. O gün tohumu atılmış, 100 yılı aşılmış bir hayatın, ‘aksanlı’ bir direnişin hikâyesi bu kitap: ‘Aktör Dediğin Nedir ki’.
#Kitapsanatİstanbullu Ermeni edebiyatçı, siyasi aktivist, gazeteci ve çevirmen Zaven Biberyan, ‘Meteliksiz Âşıklar’da Ermeni bir gencin aşk hikâyesini eksene alıp, 1950’ler Türkiye’sinin toplumsal hayatından bir kesit sunuyor. Biberyan’ın barındırdığı metaforlarla çok katmanlı bir roman olan eserinde; Orhan Kemal’in gerçekçiliğini, Thomas Bernhard’ın kötümserliğini görüyoruz...
#KitapsanatErmenistanlı ve Türkiyeli yayıncılar İstanbul’da bir araya geldi. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Antares Yayın Grubu işbirliğiyle organize ettiği buluşmada sınırın iki tarafından yayıncılar, edebiyat ve yayıncılık dünyasından karşılıklı haberler, veriler paylaştı. İki ülke arasındaki kültürel ilişkiyi yayıncılık kanalıyla geliştirme yolları tartışıldı.
#Kitapsanat