Kütahyalı Gomidas, 19’uncu yüzyıl sonunda Anadolu’yu adım adım gezip halk ezgilerini ilk kayda geçiren müzikologdu. Piyano için çok sayıda beste yapmış, 1915’te tehcir sırasında akıl sağlığını kaybetmişti. Paris’te 20 yıl dünyayla bağı kopuk yaşadıktan sonra 1935’te öldü. Gayaneh suitiyle hafızalara kazınan Aram Haçaturyan ise Prokofiyef ve Şostakoviç’le birlikte Sovyetler Birliği’nin el üstünde tutulan üç bestecisinden biriydi. Piyanist Şahan Arzruni, kemancı Cihat Aşkın’la bu akşam CRR’de verecekleri resitalde bu iki besteciyi buluşturacak. Arzruni “Programdaki bazı eserler ilk kez seslendirilecek“ diyor.
Ermenistan’ın başkenti Erivan’da, yıkıldım yıkılacağım diyen evlerin arasında bir müze. Dışarıdan son derece sıradan görünen iki katlı binanın içine girer girmez başlıyor şaşkınlığımız. Kimi zaman ürkütücü, kimi zaman irkiltici eserler arasında gezinirken şaşkınlık katsayısı her an biraz daha artıyor. Sergey Parajanov Müzesi, Paris, Londra veya New York’ta gördüğümüz birçok müzeden daha çarpıcıydı.
Türkiye ve Ermenistan'dan 65 genç müzisyen, aralarında iki ülkenin bestecilerinin eserlerinin de olduğu bir repertuarı seslendirecekleri çok özel bir konser için bir araya geliyor. 65 Türk ve Ermeni gencini bir araya getiren Türkiye Ermenistan Gençlik Senfoni Orkestrası, 13 - 16 Temmuz arası İstanbul'da üç konser vermek için bir araya getirildi. Cem Mansur'la birlikte şefliği üstlenen Nvart Andreassian "Bu birliktelik rüya gibi geliyordu ama başardık" diyor.
Karabağ cephe hattında Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda can kaybı yaşandığı bildirildi. Azerbaycan tarafı en az 20 Ermenistan askerinin öldüğünü öne sürerken, Ermenistan sadece üç askerini kaybettiğini iddia etti.
#Azerbaycan