Gözümün önünden bir meze sofrası geçiyorsa aklıma düşen ilk lezzet taramadır her zaman. Mayonez tekniğiyle yapılan ve balık yumurtasının lezzetini katlamakla kalmayıp ekmeğin üzerine sürünce devleşen bu geleneksel tadın en iyisini bulabileceğimiz adresleri ve inceliklerini bilelim, bilelim ki hiç kaybetmeyelim...
#Mayonezİpek, binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan, uğruna ‘İpekyolu’ diye binlerce kilometrelik yol yaptığımız nadide bir kumaştır. Bursa ipeği nasıl değerliyse, Bursa ovasının bizlere sunduğu nimetler de ipek kadar çok değerlidir. Bursa mutfağı ipek kadar tarihi ve kültürel bir hazinedir. Bu mutfağın içerisinde tarihi lezzetler var, göç mutfağı var, saray mutfağı var, şerbet geleneği var, hoş görü ve mütevazilik var.
#BursaAnnemin köyüne selam vermeden olmazdı. Selanik muhaciri olan dedemlerin dilinde burası Gölyazı değil, Apolyont. Peki, bu adın kökeni nereye dayanıyor? Kasaba, milattan önce 2’nci yüzyılın ortalarında kurulduğu tahmin edilen Apollon Krallığı’nın merkezi. Malum antikçağ Anadolu’sunda şiir tanrısı Apollon adına yapılmış dokuz kent mevcut. Burası, Rhyndakos(Mustafakemalpaşa) Çayı kenarında kurulduğu için Apollonia ad Rhyndacum diye anılan bölge. Gölyazı’nın civarında başka adalar da mevcut. Sadece suların değil, efsanelerin de çevrelediği ve Bizans döneminde manastıra çevrilen Kız Adası mesela. Buradaki tapınak, görkeminden dolayı Roma devrindeki paralarda resmedilmiş. 198-217 yılları arasında hüküm sürmüş 22’nci Roma İmparatoru Carakalla adına basılan sikkelerin ön yüzünde bu tapınak varmış. Eski tapınağın taşları, Haydarpaşa İskelesi’nin yapımında, başka bir ayrılığın istasyonunda kullanılmış. Bu dönemde sandal sefası yapmadan ve suya bakıp güneşi batırmadan dönmeyin.
#SeyahatŞehrin keşmekeşliğinden, trafiğinden, stresinden ve bütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de uzmanlarımıza sonbaharla birlikte güzel manzaralara bürünen, İstanbul ve Ankara’ya yakın doğanın içinde vakit geçirilecek gölleri sorduk. 6 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 15 gölü önerdiler.
#Seyahat‘Bursa’nın mavi gözü’ Uluabat Gölü güzelliğiyle, ev sahipliği yaptığı canlı çeşitliliğiyle ve çevresindeki yaşamla bir belgeseli canlı yaşama şansı sunuyor. Şimdi bu zenginliklere bir yenisi daha ekleniyor. Gölün üzerindeki yarımadada kurulu Gölyazı Köyü’nde ortaya çıkarılan tarihi eserler, burayı bir açık hava müzesine çevirecek. Alan sadece tabelalarla değil simülasyonlarla bir arkeopark olarak düzenleniyor.
#SeyahatBursa'da, Japon Seyahat Acenteleri Birliği (JATA) verilerine göre Avrupa'nın en güzel 30 kasabasından biri seçilen Gölyazı Mahallesi, dronla havadan görüntülendi. Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'yi Gölyazı Mahallesi'nin temsil etmesi, bölge halkı tarafından sevinçle karşılandı. Gölyazı Mahallesi listeye 10'uncu sıradan girdi.
#Gölyazı NeredeBursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; daha da önemlisi devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde değil, duvarlar dışında yeni bir merkez kuracağız “ diyerek surlar dışında bir külliye inşa ettirmiştir.
#BURSAKiraz mevsimi açıldı. İlk yerli kirazlar sofralarımızı süslerken, sofralarımızı ve damak tadımızı da tatlandırdı. Ama pazar tezgahlarında o güzelim duble kirazların üzerinde hep aynı etiket var: ‘Napolyon Kiraz’. Hepsinde aynı terane, duble bunlar, Napolyon aşağı Napolyon yukarı ...
#BursaTürkiye göller açısından oldukça zengin bir ülkedir. Hemen hemen her bölgesinde Türkiye'nin gölleri bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük göllerinden olan Uluabat gölü tarihi ve efsanesi olan bir öldür. Uluabat gölü özellikleri de yoğun olarak internette araştırılmaktadır. Uluabat gölü aynı zamanda doğal bir sit alanı olarak Dünya mirası olarak da eklenmiştir. Peki, Uluabat gölü nerede? Uluabat gölü hangi şehirde? Uluabat gölü oluşumu, özellikleri, derinliği, büyüklüğü ve efsanesi nedir? İşte Uluabat gölüne dair tüm detaylar.
#Uluabat Gölü NeredeDoğa ve Sürdürebilirlik Derneği ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'de son 60 yılda Van Gölü'nün üç katı büyüklüğünde, 60'a yakın gölün kuruduğunu, birçok gölün de kirlilik ve ciddi derecede kuruma tehlikesi yaşadığına işaret etti.
#VANBaşlığa bakıp Bursa’daki hanların ‘ufacık tefecik içi dolu turşucuk’ olduğunu zannettiyseniz, yanlış kanaattesiniz demektir. Çünkü Evliya Çelebi, Bursa’nın çarşılarına ayrı bir saygı duruşunda bulunur ve “İstanbul’da bile yoktur” diye hakkı teslim eder. Şimdi, Müzeyyen Senar’ın sesinden memleketin dört bir tarafına yayılan şarkıya selam verip, şehrin iç yollarına revan olalım.
#Bursa HanlarıGüneşli bir kış gününde yollarda olmanın insana verdiği enerji bambaşka! İşte uzun zamandır görmek istediğim Apolyont (Uluabat) gölü karşımda duruyor. Birazdan bir göl turu yapacağız, ardından da Mudanya’ya gidip lezzet turuna çıkacağız. Değişim iyidir, ama her şey için değil. Mudanya eski şirin sahil kasabası görünümünden uzaklaşmış olsa da bazı lezzetlerin halen olduğu gibi duruyor olması mutluluk verici.
#Köfte