Bursa belgeselini çekiyor

Siz de havasını soluduğunuz, suyunu içtiğiniz, ekmeğini yediğiniz şehre, bir borcunuz olduğunu düşünenlerden misiniz? Çocukluğunuzun, gençliğinizin geçtiği, hatıralarınızla dolu bu şehre son bir eser bırakmak kim istemez?

Haberin Devamı

Bursa belgeselini çekiyor
Doğma büyüme Bursalı olan ve şu an İstanbul’da yaşayan Mesut Solak, Bursa’yı bilinen özelliklerinin yanında az bilenen değerleri ile tanıtan bir belgesel çekmek için yola çıkıyor. Şehrin 16 olan plaka numarasından hareketle, 16 bölümden oluşan ve her bölümün 16 dakika olacağı, 16 önemli isimle Bursa’yı anlatacakları bir belgesel çekmeye karar veren Mesut Solak belgesel ile ilgili bize ip uçlarını veriyor: ‘’Bursa benim çocukluğum, gençliğim, kısaca beni ben yapan şehir. Şimdi bu şehrin tanıtımına bir katkı sağlamak istiyorum. Bunu bir vefa olarak yapacağım. Bursa Osmanlı’nın ilk başkenti olduğundan doğal olarak birçok tarihi özelliğe sahip. Ayrıca Uludağ başta olmak üzere bir turizm ve doğa kenti. Bunlar tüm dünyanın bildiği özellikler. Bursa’nın gastronomik lezzet ve hikayeleri, teleferik, kestane şekeri, Ulubatlı Hasan, Zeki Müren, Uludağ Gazoz, Hacivat Karagöz, havlunun-gıdanın başkenti, Osmanlı İmparotorluğunu’nun kurucuları Osmangazi ve Orhangazi türbeleri şehrin özelliklerini say say bitmez...

Haberin Devamı

16 KONU 16 DAKİKA

16 konuyu 16 dakikada anlatacaklarını belirten Mesut Solak, “Mesela hangimiz Mahfel’de çay içmedik? Hangimiz Arap Şükrü’ye gitmedik? Bursa kebabı, cantık, tahanlı pide, pideli köfte başka hangi şehirde var? Mahkeme fırınında satılanları başka nerede yiyebiliriz, söyler misiniz? Bağdat Hurma tatlısı başka nerede satılır? Peki Deli Ayten dilden dile bir efsane değil mi? Burada sayamadığım daha o kadar çok özellik var ki. İşte biz Bursa’yı özellikle az bilinen özellikleri ile anlatacağız” şeklinde konuşuyor.
Belgesel Türk Havayolları’ndan tutun da seyahat acentalarının sitelerine kadar pek çok yerde ve sosyal mecralarda gösterime girecek..
Bu güzel projeyi alkışlıyorum. Yolun açık olsun Mesut kardeş…
Kimlerle çekmelisin hangi konular olmalı bana sorarsan:
Havlu deyince Hüseyin Özdilek veya Minteks Özkan İrman sana havluyu en ince detayına kadar anlatır.
Kestane Şekeri denilince Kafkas İnci Hanım veya en az onun kadar bilinen uluslararası marka haline gelmiş Kardelen markasının kurucusu Mümin Akgün kestane şekerinin hikayesini sana anlatsın..
Dünyanın en uzun teleferik hattını İlker Cumbul, Türkiye’nin doğa ve kayak merkezi Uludağ’ı Beceren Otel kurucusu Haluk Beceren sana anlatsın..
1912’den bu yana efsane lezzet Uludağ Gazoz’u Ömer Kızıl, 153 yıllık lezzetin sırlarını, Bursa Kebabını İskender Ailesi’nin fertleri sana anlatsın…
Bursa bıçağı Ömer Pirge’den, Kayhan Köfte’sini Orçun- Ceyhun kardeşlerden, Cantık denilen lezzeti Yusuf Pideci’den, Pidecioğlu Bağlan Hanım’dan, İnegöl Köftesini Burger King’e rakip olan 9 bin çalışanı ile Türkiye’ye yayan Köfteci Yusuf mucizesini yaratan Yusuf Akkaş‘tan dinlemeni isterim.
Hamamlarıyla, otelleriyle sağlık turizmini ve Atatürk’ün Çelik Palas hatıralarını Güney Marmara Otelciler Birliği Başkanı Ersun Yazıcı’dan, Gürsu armuduna neden Deveci Armut denildiğini, Apolyont kirazının nasıl Napolyon kirazına dönüştüğünü, gıdanın başkenti Bursa’nın inciri, şeftalisi, ahududu, böğürtlenini, Karacabey soğanını, Kemalpaşa domatesini, Gedelek turşusunu, Ömür Bozası’nı, Karlıdağ Gazozu’nu, Ulus Pastanesi’ni, kılıç kalkanı, balkan lezzetlerini, İznik çinisi, Kamil Koç, Kemalpaşa tatlısını, süt helvasını bilenlerden iş erbabı kişilerden dinlemeni tavsiye ederim.
İnanıyorum ki yapacağınız belgesel gelecekte şehrimize değer katacak birçok çalışmanın da başlangıcı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları