Covid-19 aşısı olan ya da hastalığı atlatan birçok kişi “Acaba ne kadar antikor ürettim?” sorusuyla test yaptırmaya koşuyor. Ancak her sorunun yanıtı test sonuçlarında yok. Antikor seviyesinin düşük ya da yüksek olması ne anlam ifade ediyor? Her isteyen bu testi yaptırabilir mi? Koronavirüse karşı gelişen antikorlar ne kadar süre koruma sağlar? Uzmanlar yanıtlıyor
#KoronavirüsAntikor, özetle kişinin vücuduna giren antijene yanıt olarak bağışıklık sistemi tarafından üretilen maddeyi ifade etmektedir. İmmünglobulin olarak da adlandırılır. Antikor testi kişinin hastalığa bağışıklık durumunu saptamak için yapılır. Peki, antikor testi nasıl yapılır? İşte, antikor testi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#AntikorKoronavürüs ile ilgili en çok merak edilen konuların başında PCR ve Antikor testlerinin arasındaki farklar geliyor. Toplumda hala bu testlerin hangi durumlarda kimlere yapılması gerektiği tam olarak bilinemiyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, PCR ve Antikor Testi arasındaki farklara ve hangi durumlarda kimlere uygulanması gerektiğine dair değerlendirmelerde bulundu.
#PCRAntikor testi nedir ve nasıl yapılır? Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile antikor testi bir kez daha gündeme geldi. Ülke genelinde antikor testi uygulaması, 15 Haziran Pazartesi günü başlamıştı. Antikor testinde vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakılacak. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığını geçirdiğini gösteriyor. İşte, Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan antikor testinin açıklaması.
#AntikorSağlık Bakanlığı’nın kademeli olarak 81 ilde gerçekleştireceği bağışıklığını tespit etmeye yönelik antikor testleri için hane ziyaretleri İstanbul’da da başladı. Antikor testi yapılan kişilerde aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu gibi değerler ayrı ayrı raporlanıyor. Peki, antikor testi nedir, antikor testi kimler yapılıyor?
#Antikor Testi NedirSon yıllarda sıkça duyduğumuz Anti TG hastalığı, bağışıklık sisteminin antikorları yanlış yönlendirmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi vücuda zarar veren antikorları tiroid bezine yönlendirerek yok etme girişiminde bulunur. Sizler için Anti TG hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Anti TG (Anti Tiroglobulin) NedirASO, sıklıkla duymadığınız bir kavram olabilir. ASO genel olarak bir laboratuvar testinin adı olarak kullanılmaktadır. Yaptığı iş ise vücudun zararlı bakterilere karşı üretmiş olduğu antikorların sayısını bulmaktır. Peki, ASO nedir? ASO normal kan değeri kaç olmalıdır? ASO yüksekliği nedenleri ve belirtileri
#ASO NedirAlmanya’da temmuz ayında asgari ücretten emekli aylığına, çocuk parasından yakıt yardımına kadar yine bir dizi yenilikler, yeni yasa ve uygulamalar yürürlüğe girdi. Bazıları yüzleri güldürürken, bazı yenilikler ise pek sevindirici değil. Siz değerli okurlarımız için hazırladığımız yenilikler dosyasını açıyoruz.
#AlmanyaElisa testi, araştırılan isim olmaya başladı. Genel olarak hastaneye bir hastalık, bir enfeksiyon ya da viral bir neden ile gidildiğinde, vücutta hastalığın tespit edilmesi için bazı testler uygulanır. Uygulanan bu testlerin en başında Elisa testi gelir. Elisa testi sıkça duyulan ve en çok kullanılan testlerden biridir. Elisa testi nedir ve ne işe yarar? Elisa testi nasıl yapılır? İşte detaylar.
#Elisa Testi Nasıl YapılırKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Aglütine olmak kavramından türeyen aglütinasyon kelimesiyle sıklıkla karşılaşılır. Aglütinasyonun pozitif veya negatif çıkma şansı vardır. Sizler için aglütinasyon nedir, neden olur? Aglütinasyon pozitif veya negatif çıkarsa ne olur tüm detayları ile derledik.
#AglütinasyonDünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#OmicronDünya çapında covid-19 vakalarıyla mücadele devam ederken bir yandan da yeni ortaya çıkan Delta ve Delta Plus mutasyonlu virüsün yayılması mutasyonlu virüs nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir gibi soruları beraberinde getirdi. Koronavirüs ile benzer belirtilerin rastlandığı mutasyonlu virüs ülkemizde de ölümlere yol açabiliyor. İşte, mutasyonlu virüs hakkında tüm merak edilenler…
#Mutasyonlu VirüsGünlük hayatta anlamı bilinmeyen birçok kelime ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir. PCR kelimesi de duyduğunuz zaman anlamını öğrenmek isteyeceğiniz kelimeler arasında yer alabilir. PCR nedir, neden yükselir? PCR testi nerede yapılır? PCR testi ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#PCR Nedir?Almanya’da koronavirüse karşı aşı yaptırmayanları yakın gelecekte zor günler bekliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında toplanan eyalet başbakanları tarafından alınan karar uyarınca, sinemadan berbere kadar kapalı mekânda gerçekleşen birçok etkinliklere katılım aşılı olmayanlar için zorlaşacak ve toplumsal hayata katılım giderek pahalanacak. Çünkü şimdiye dek ücretsiz yapılan koronavirüs testleri, 23 Ağustos’tan itibaren insidans değeri 35’i geçen bölgelerde ücrete tabi olacak.
#AlmanyaDelta varyantına karşı dünya genelinde daha yeni ‘alarm’ verilmişken bir de Delta Plus çıktı. Türkiye’nin de aralarında olduğu 85 ülkede görüldü. Diğer varyantlara göre 2 kat hızlı yayılıyor. Avustralya’da Sydney kenti 2 hafta kapatıldı. Aşılamanın çoğunu tamamlayan İsrail, İngiltere ve Almanya da ise kısmi yasaklar geri döndü. Rusya en çok etkilenen ülkeler arasında. Delta Plus, nam-ı diğer ‘endişe’ varyantı korkutuyor. Zira, Türkiye’de 1 Temmuz itibarıyla pek çok kısıtlama kaldırılıyor. Endişelenmeli miyiz? Nasıl bir yaz bizi bekliyor? Aşılar Delta Plus’a etki etmiyor mu? Uzmanlara sordum...
#YAZARİstanbul'da 8'nci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Mete Alp Eskalan yakalandığı koronavirüs nedeniyle daha önce rahatsızlığı olmamasına rağmen diyabet atağı geçirdi. Kanındaki yağ (lipit) oranı en fazla 150 civarında olması gerekirken 100 kat artarak 15 bine çıktı. 18 gün süren yaşam mücadelesi veren Alp, bundan sonraki hayatını diyabet hastası olarak sürdürecek. Tıp literatürüne geçecek olan Alp'in tedavisini yürüten Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, "Literatürde bu kadar yüksek bildirilmiş lipit değerlerine rastlamadık. Son dönemde gördüğümüz en ilginç vakalardan biriydi. O nedenle Alp'in durumunu literatürde paylaşmayı düşünüyoruz" dedi.
#İstanbulTüm dünyayı sarsan ve hala devamlılığını sürdüren pandemik bir salgın olan Covid 19 ile birlikte daha fazla duymaya başladığımız kelimelerden biri de antijen kelimesidir. Antijen nedir? Antijen testi ne işe yarar? İşte antijen ile ilgili bilinmesi gereken bilgiler.
#Antijen Nedir?Genel olarak hastaneye bir hastalık, bir enfeksiyon ya da viral bir neden ile gidildiğinde, vücutta hastalığın tespit edilmesi için bazı testler uygulanır. Uygulanan bu testlerin en başında Elisa testi gelir. Elisa testi sıkça duyulan ve en çok kullanılan testlerden biridir. Elisa testi nedir ve ne işe yarar? Elisa testi nasıl yapılır? İşte detaylar.
#Elisa Testi Nedir?İnek sütü alerjisi, inek sütünün içerisinde bulunan protein yapısının immünolojik mekanizma ile meydana gelen reaksiyonlara verilen addır. İnek sütünün içerisinde insanların antikor üretmesine sebep olan 20 tane protein çeşidi yer alır.
#İnek Sütü Alerjisiİngiltere varyantı, geçen yılın sonlarında ilk olarak Birleşik Krallık’ta tanımlandı ve kısa sürede neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Şu an Türkiye'de yeni vakaların yüzde 85'i söz konusu varyant kaynaklı. İngiltere varyantının detaylarını öğrenmek bizim için hastalığın son halini de görmek anlamına geliyor. İşte A'dan Z'ye İngiliz mutasyonu...
#İngiltere Varyantı