Antijen testi, Covid-19 salgını devam ederken gündemde yer alıyor. Salgınla birlikte pek çok kişinin de gündemine giren antijen terimi, salgının ilerlemesinde kritik bir rol üstlenmektedir. Peki, antijen nedir? Antijen testi ne işe yarar? İşte antijen ile ilgili bilinmesi gereken bilgiler.
#Antijen TestiTüm dünyayı sarsan ve hala devamlılığını sürdüren pandemik bir salgın olan Covid 19 ile birlikte daha fazla duymaya başladığımız kelimelerden biri de antijen kelimesidir. Antijen nedir? Antijen testi ne işe yarar? İşte antijen ile ilgili bilinmesi gereken bilgiler.
#Antijen Nedir?Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#Covidİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripNick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkPSA, prostat hücrelerinin üretmiş olduğu bir protein türüdür. Kan içerisinde bulunan değerleri, kan testleri yapılarak ölçülebilir. PSA nedir, normal değerleri kaç olmalı, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#PSA NedirGranülosit, insan vücudu için önemli bir savunma sistemidir. Vücudu mikroplara, bakterilere ve yabancı cisimleri karşı koruyarak ilk mücadeleyi başlatırlar. Sağlıkçıların sıklıkla kullandığı bu tıbbi terimin ne olduğunu öğrenip, buna göre terbinizi alabilirsiniz. Granülosit ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
#Granülosit NedirFibrinojen vücutta üretilir. Pıhtılaşma süreci için oldukça önemli bir proteindir. Kanın pıhtılaşma süreci için oldukça önemli olan Fibrinojen değeri yüksekliği ve düşüklüğü dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Peki Fibrinojen nedir? Fibrinojen değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere bu konuyu detaylıca açıkladık.
#Fibrinojen NedirVücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Rektum ve kolon kanseri gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak CEA değeri bulunur. Tiroit, prostat, karaciğer, pankreas, meme ve ovaryum kanserlerinde de kullanılır. CEA değerine Karsinoembriyonik antijende denir. Peki, CEA Karsinoembriyonik nedir? CEA değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar...
#CEA Karsinoembriyonik NedirSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluPCR testi zorunluluğu kaldırıldı mı, sorusunun yanıtı İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması ile gündeme geldi. COVID-19 salgınının yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla ülkeye girişlerde uzun süredir uygulanan koronavirüs test zorunluluğu için yeni karar alındı. Yayınlanan genelgede, Sağlık Bakanlığının yazısı ve yeni gelişmeler doğrultusunda ülkeye girişte uygulanacak tedbirlerde bazı değişikliklere ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Peki, uçaklarda PCR testi zorunlu mu, koronavirüs test zorunluluğu kalktı mı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Pcr TestiKoronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testindeki kurallarda değişiklik olup olmayacağı da tartışılıyor. En son Güney Afrika’da yapılan bir araştırma PCR testleriyle ilgili önemli bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmada burundan alınan örneklerin Omicron’un tespiti için en iyi yol olmadığı saptandı. Peki Omicron için PCR test örneklerinde değişiklik mi yapmak gerekiyor? En doğru sonucu hangi test veriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsProstat kanseri erkekler arasında en yaygın kanser türlerinin başında geliyor. Öte yandan kansere bağlı ölümlerde de erkekler arasında ikinci sırada yine prostat kanseri yer alıyor. İngiltere'de prostat kanserine umut olacak çok önemli bir tedavi yöntemi geliştirildi. Uzmanlar, elektrik akımları ile yapılan bu tedavinin prostat kanseri için umut olduğunu ve hatta oyunun kurallarının değişeceğini söylüyor. İşte 'NanoKnife' adı verilen bu teknik hakkında merak edilenler...
#KanserKan nakli birçok insan için hayat kurtarıcı bir tedavidir. Kaza sonrası ve kronik hastalığı olan hastalar da dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı kan nakline ihtiyaç duyulmaktadır. Kendi kan grubunuzu bilmek ise oldukça önemlidir. Peki, kan grupları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Kan GruplarıAglütine olmak kavramından türeyen aglütinasyon kelimesiyle sıklıkla karşılaşılır. Aglütinasyonun pozitif veya negatif çıkma şansı vardır. Sizler için aglütinasyon nedir, neden olur? Aglütinasyon pozitif veya negatif çıkarsa ne olur tüm detayları ile derledik.
#AglütinasyonABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) bağlı danışma kurulu, BioNTech aşısının 5-11 yaş grubuna üçte bir doz olarak uygulanmasını tavsiye etti. Uygulama için FDA’nın onayı beklenirken Türkiye’de de Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, konuyu ilk toplantıda görüşeceklerini söyledi.
#Koronavirüs AşısıPlazma hücreleri konusu özellikle biyoloji alanında önemli konulardan bir tanesini oluşrutmaktadır. Sizin için plazma hücrelerinin ne demek olduğunu, nasıl oluştuğunu, plazma hücrelerinin nerede bulunduğunu ve bu hücrelerinin görevlerinin ne olduğunu sizin için derledik.
#Plazma HücresiTurizm sektörünün uzun süredir beklediği haber 17 Eylül’de geldi. İngiltere 22 Eylül itibarıyla Türkiye’yi kırmızı listeden çıkaracak. Söz konusu karar turizmcileri sevindirirken özellikle 2022 yılı için umutları artırdı. İngilizlerin erken rezervasyon alışkanlığı olan bir millet olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, alınan kararın yıl sonu için de can suyu olacağını belirtiyor.
#Turizm SektörümRNA aşılarda yani Biontech aşısında, hatırlatma dozu ile ilgili Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklama geldi. Bakan Koca basın toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, " Hatırlatma dozunu vatandaşlarımızın biran önce yapmaları gerektiğini önemsiyoruz." dedi. Değerlendirmelerin ardından hatırlatma dozunun mRNA Biontech aşısında uygulanıp uygulanmayacağına gözler çevrildi. Peki, mRNA (Biontech) aşılarında 3. doz hatırlatma aşısına gerek var mı? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.
#Mrna Aşıİnaktif aşının anlamı son günlerde gündemde yer alan tartışmalar dolayısıyla araştırılan konu oldu. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. Gündemde yer alan mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İşte, mRNA ve inaktif aşı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#BiontechDelta varyantının da etkisiyle alınan tüm önlemlere ve aşılama kampanyalarına rağmen hızla yayılmaya devam eden koronavirüs için ülkeler tek tek ek tedbirler almaya başladı. Özellikle Avrupa ülkelerinde hükümetler vatandaşların protestolarına rağmen 'aşı sertifikası' ya da 'aşı pasaportu' gibi uygulamaları birer birer devreye sokuyor. Bunun son örneklerinden biri de İtalya oldu...
#İtalyaÜlkemizdeki erkeklerde cilt kanserinin yanı sıra en yaygın görülen kanser türü Prostat kanseridir. 2018 yılından bu yana Kanser araştırmalarında 164.690 erkeğe prostat kanseri teşhisi konmuştur. Peki, prostat kanseri nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 100.000 nüfusa karşılık gelen il il koronavirüs vaka sayılarını açıkladı. Bakan Koca, delta plus varyantının 3 farklı ilde 3 kişide görüldüğünü duyurdu. Bakan Koca bu illerden birinin İstanbul olduğunu belirtti. Delta plus varyantının Türkiye'de görülmesiyle vatandaşlar 'Delta plus varyantı nedir?' , 'Delta plus varyantı aşıdan kaçabilir mi?' sorularının yanıtlarını merak ediyor. İşte Türkiye'de de görülen delta plus varyantına ilişkin önemli veriler...
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaBeyniniz, bir bilgisayardaki devreler gibi, devrelerde birbirine bağlanan milyarlarca nöronu içeren bir iletişim merkezidir. Beyin devreleri hissettiğiniz, düşündüğünüz ve yaptığınız her şeyi koordine eder. Beyninizdeki her nöronun yüzeyinde, yakındaki nöronlardan sinyaller alan çok çalışan reseptörler vardır. Peki, reseptörler nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Reseptör Nedir Ne İşe Yarar?Monoklonal antikorların adını ilk olarak eski ABD Başkanı Donald Trump koronavirüse yakalandığında uygulanan çoklu tedavi kokteylinde duymuştu. GSK ile Vir Biotechnology tarafından geliştirilen ve monoklonal antikor içeren Kovid-19 ilacına acil kullanım onayı verildi.
#Monoklonal AntikorVücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksik olması durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. CEA değeri, kolon kanseri ve rektum gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak bilinir. CEA nedir ortalama değeri kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Cea Nedir Ortalama Değeri Kaç Olmalıdır?