Gezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Üreten, değer katan ve istihdam oluşturan tüm girişimcilerimizin yanındayız. Sadece 2019 yılında 136 milyar liralık 5 bin 691 proje için yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu projeler tamamlandığında 210 binin üzerinde yeni istihdam olmasının önünü açmış olacağız" dedi.
#Mustafa VarankAntarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi kapsamında düzenlenecek 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin tarihi, lojistik ve hava şartlarına bağlı olarak 25 Ocak 2019 olarak belirlendi. Bu kapsamda, sefer için hazırlıklar başlarken "Beyaz Kıta"ya gidecek bilim insanları, temel ilk yardımdan yangınla mücadeleye, süratli bot kullanımından gemide yaşama kadar yoğun bir eğitime alındı.
#Antarktika SeferiBilimsel araştırmalar için Antarktika’ya giden Türk heyetinde yer alması gereken Doç. Dr. Yeşim Büyükmeriç’in, keşif gemisinde 5. kadına kamara bulunamadığı için bilim seferine katılamadığı ortaya çıktı. Büyükmeriç, “Sırf cinsiyetim yüzünden kendi projemin başında bulunamamış olmanın hayal kırıklığını yaşıyorum” dedi.
#KeşifAntarktika kıtasında Türk Bilim Üssü kurulması çalışmaları devam ediyor. 2017’de yapılan İlk Ulusal Antarktik Bilim Seferi’nin (TAE-1) ardından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı organizasyonuyla planlanan İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-2) için hazırlıklar tamamlandı. Araştırma çerçevesinde 40 Türk bilim insanı Ocak ayında sıcaklığın ortalama eksi 50 derece olduğu Antarktika kıtasına giderek kamp kuracak ve başta iklim değişiklikleri olmak üzere çeşitli bilimsel konularda çalışmalar gerçekleştirecek.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk bilim insanlarının Antarktika'da mikroplastik tespit etmesine ilişkin, "Gözle görünmeyecek kadar küçük ama geleceğimizi tehdit edecek kadar büyük olan mikroplastikler, dünyaya bir kez daha sorun kadar çözümün de küresel olduğunu söylüyor. Bu yüzden 2017 yılında başlattığımız Sıfır Atık hareketi yalnızca bir proje değil, atıksız bir geleceğin anahtarıdır." değerlendirmesinde bulundu.
#Emine ErdoğanŞebnem Coşkun 16 yıldır fotomuhabirliği yapıyor, aynı zamanda bir doğa âşığı. Çevre kirliliği canını yakan bir konu. Dalış sporcusu Şahika Ercümen’le sualtına dalıyor, denizlerin kirliliğine dikkat çekiyor. Kamerası elinde, kuzey kutbu senin, güney kutbu benim dolaşıyor, yaşamı fotoğraflıyor. Ödüllü fotoğrafçıyla buluştuk ve tutkusunu konuştuk.
#Şebnem CoşkunTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#UzayTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#Alper GezeravcıRİZE’de fen lisesi öğrencileri, bölgedeki yüksek rakımlı yaylalara geçen yıl yağan kardan aldıkları numuneleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) laboratuvarında mercek altına aldı. İncelemelerde yağan karda 5 milimetreden küçük mikroplastik parçasına rastlandı. RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Yeni yağan karda mikroplastik varlığı aslında bu kirleticinin ne kadar sınır tanımaz olduğunu, kaynağından nasıl çok uzağa taşınabildiğini ortaya kondu. İnsan kanına kadar mikroplastiklere rastlanıyor. Bu çalışma bizi tekrar düşünmeye sevk ediyor. Sentetik tekstilden ne şekilde korumalıyız, bunun yollarını acilen bulmalıyız” diye konuştu.
#Rize YaylalarıRİZE’de fen lisesi öğrencileri, bölgedeki yüksek rakımlı yaylalara geçen yıl yağan kardan aldıkları numuneleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) laboratuvarında mercek altına aldı. İncelemelerde yağan karda 5 milimetreden küçük mikroplastik parçasına rastlandı. RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Yeni yağan karda mikroplastik varlığı aslında bu kirleticinin ne kadar sınır tanımaz olduğunu, kaynağından nasıl çok uzağa taşınabildiğini ortaya kondu. İnsan kanına kadar mikroplastiklere rastlanıyor. Bu çalışma bizi tekrar düşünmeye sevk ediyor. Sentetik tekstilden ne şekilde korumalıyız, bunun yollarını acilen bulmalıyız” diye konuştu.
#RizeÜniversite öğrencilerinden oluşan 9 kişilik öğrenci grubu, Ural Dağları'nda bir maceraya atılırken başlarına geleceklerden habersizdi. Gençlerin hiçbiri bir daha evine dönemezken yaşanan korkunç trajedi 60 yıl boyunca merak uyandırdı ve komplo teorilerine konu oldu. Gerçekler ise bilim insanlarının çabaları sayesinde ortaya çıktı...
#Dyatlov GeçidiTEKNOFEST kapsamında düzenlenen proje yarışmalarını kazanarak Güney ve Kuzey Kutbu seferlerine gitmeye hak kazanan öğrenciler belirlendi. Lise öğrencileri gelecek aylarda Antartika ve Arktik’e giderek kutuplarda projeleri üzerinde çalışacak. Kuzey Kutbu’na gidecek olan 9’uncu sınıf öğrencisi Hulusi Diler, denizlerdeki petrol kirliliğini çınar ağacının lifleriyle temizleyecek.
#TEKNOFESTTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, liderliğini yaptığı 7. Antarktika Bilim Seferi’ni tamamlayıp Türkiye’ye döndü. Prof. Dr. Burcu Özsoy, “Türkiye’nin bu çalışmaları yapması gerektiğini anlatmak için yıllarımı verdim. Şu anda Türkiye’de 100’den fazla bilim insanı bu seferlerle Antarktika’ya gitti ve bilimsel makaleler yayınladı, çok maliyetli ve büyük bir çalışma olan Kutup seferleri Türkiye için sürdürülebilir bir hal kazandı” dedi.
#TÜBİTAKTÜBİTAK Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışmasında birinci olan öğrenciler, hayallerini gerçeğe dönüştürdü. TEKNOFEST kapsamında düzenlenen yarışmada meşe palamudundan biyoplastik geliştiren liseli gençler, projelerini Antarktika’da test etme imkânını buldu. Beyaz Kıta’daki Türk ve yabancı bilim insanlarıyla bir araya gelen öğrenciler, küresel ısınmanın kıtaya olan etkilerini de gözlemledi.
#TÜBİTAKTürkiye, ‘Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten ve Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ile Ekvatorlu meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk araştırmacılar, kıtada kalıcı hale gelmeyi amaçlıyor...
#Beyaz KıtaTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
#Horseshoe AdasıTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti.
#Ulusal Antarktika Bilim Seferi