Anne Ve Bebek haberleri sayfasında Anne Ve Bebek hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 16655 Anne Ve Bebek haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Anne sütü bebeklerin sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için büyük önem taşır. Anne sütü ile beslenen çocuklarda başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalıktan ve alerjiden korur. Beyin ve zeka gelişimini etkiler. Bu yüzden emziren anneler kendilerine iyi bakmalı ve sağlıklı beslenmelidir.
#EmzirmeGeçmiş yıllarda annelik, genellikle erken yaşta olunurdu. Ancak günümüzde kadının toplumda ki yerinin değişmesi, sosyo-ekonomik durumu ve yapılan evlilikler geç yaşta anne olmanın nedenleri arasında sayılabilir. Kadın doğum uzmanları anne olmak için en ideal yaşın 20 – 30 yaş arasında olduğunu belirtiyorlar.
#Anne OlmakBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiTuzlu ya da tatlı, besleyici ya da değil; ekmek arası cips, baharatlı meyve, buz, balık burger, turşu ile dondurma ve hatta toprak… Hamileyken beklenmedik yiyeceklere istek duyabilirsiniz. Tüm bu aşermelerin perde arkasını bilim açıklıyor.
#HamileCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’deki sezaryen oranlarının DSÖ’nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek “Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum” dedi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sezaryen ameliyatın, "büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon" yerine, "pratik, hızlı ve ağrısız bir doğum seçeneği" olarak tanıtıldığına ve Türkiye'deki sezaryen oranlarının DSÖ'nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek, "Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum." dedi.
#Emine ErdoğanSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sizlere gebelikte oldukça merak edilen bir konuya değineceğim; gebelik hipertansiyonu. Her 100 gebeden 6’sında bulunan ve takip edilmediğinde ‘preeklampsi’ denilen gebelik zehirlenmesine kadar ciddi durumlara gidebilen gebelik hipertansiyonunun türleri ve çıkış şekli de oldukça önemli.
#Şenol KalyoncuGebelik diyabeti hakkında bilgiler merak ediliyor. Anne ile baba adayları, hamilelik sürecinin sağlıklı ve huzurlu geçmesi için tüm önlemleri alsalar da hesapta olmayan sorunlar gelişebiliyor. Bu sorunların başında gelen ‘gebelik diyabeti’ hem annenin hem bebeğin sağlığını tehdit ediyor. Öyle ki erken doğum riskini artırıyor, anne adayında yüksek tansiyonu ve gebelik zehirlenmesini tetikleyebiliyor, bebekte gelişim geriliğine yol açabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Esra Boyar, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Gebelik DiyaebetiSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuBebek veya çocuklarınız uyku sorunları mı yaşıyor? Önemsiz gibi görünen bu durum aslında birçok sağlık sorununa sebep olabiliyor. Peki, çocukların rahat bir gece uykusu uyumaları için neler gerekir? Çocukların sağlıklı uyku uyumaları için ‘Uyudum Büyüdüm’ adında bir kitap yazan Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal’a sordum.
#Sinem GergerMalatya caddeleri, depremi tokat gibi yüzünüze çarpıyor. Samanköy’de kurulu Türkiye’nin en büyük konteyner yerleşkesine girdiğinizde ise bu büyük felaketi yaşayan binlerce ailenin yaşamının hiç de kolay olmadığını, travmanın izlerinin tazeliğini anlamakta zorlanmıyorsunuz.
#MalatyaHamilelik döneminde ölçülmesi gereken fundus, rahim bölgesinin tepe noktasında yer alır. Gebelik döneminde ölçülmesi gereken fundus değerleri, anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Fundus nedir, fundus değeri kaç olmalı, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Fundus NedirTaze fasulyeyi genelde zeytinyağlı pişirip ana yemek eşlikçisi olarak yeriz. Ama ben bu şifa dolu sebzeyi bir protein kaynağıyla birleştirerek veya salataya katarak ana yemek şeklinde yemeyi de seviyorum. Bir Adanalı olarak favorimse Adana usulü yani etli taze fasulye...
#Taze FasulyeÜlkemizde son zamanlarda oldukça yayılan sezaryen sonrası normal doğum (SSVD) hakkında bilgiler merak ediliyor. İlginin arttığı SSVD nedir, ne demek araştırmaları da bu bağlamda hız kazandı. İlk doğumlarını sezaryen ile yapan kadınlar, sonrasında normal doğumun mümkün olup olmadığını ve tehlikesini sorguluyorlar. Peki, SSVD nedir, ne demek? Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) tehlikesi var mı? İşte soruların yanıtları...
#SSVDTürkiye’de prematüre bebek ölümlerini azaltmak için 2019’dan bu yana hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde çalışmalar yürüten Hayat Holding, sosyal sorumluluğun Oscar’ı olarak kabul edilen “The International CSR Excellence Awards”dan ödülle döndü. Molfix Hayat Bağım Güvenli Bağlanma Projesi kapsamında 160 binden fazla anne ve babaya ulaşıldı, 3 bini aşkın yoğun bakım hemşiresine eğitim verildi. Ayrıca yoğun bakım ünitelerine tıbbi cihaz destekleri de sağlayan proje şimdi dünya çapında yarışacak.
#UNICEFSon yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Kordon kanı, başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor. İşte dünyadan ve ülkemizden örneklerle kordon kanı hakkında merak edilen her şey...
#Kordon KanıSon yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılan kordon kanı hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanları ile konuştuk. İşte dünyadan ve ülkemizden de örnekler ile kordon kanı dosyası…
#Kordon KanıÜlkemizin yaşadığı, büyük acılar ve yıkımlarla dolu 6 şubat 2023 deprem felaketi nedeni ile başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi sunarak yazıma başlamak isterim. Yıllarca sürecek bu ağır ve zor duyguları yüce milletimiz, bölgede "yeniden doğuşa" giden yolun her bir taşını birlikte döşeyerek aşacak. Bu makaleyi yazmaktaki amacım 1999 depremini yaşamış, evini ve iş düzenini uzun bir dönem çadıra taşımış, ilk günden itibaren hiç ayrılmadan sahada, yeniden yapılanmanın koordinasyonunda yer alan bir hekim ve akademisyen olarak edindiğim deneyimleri aktarmak. Deneyimler geleceğin inşasında yol göstericidir ve teoride tartışılan bir çok konu için ufak açıcı bir zemin sunar.
#Konuk YazarHatay'ın Antakya ilçesinde, General Şükrü Kanatlı Mahallesi'ndeki apartman enkazından, 296’ncı saatte, 1'i çocuk 3 kişi sağ çıkarıldı. Ancak enkazdan kurtarılan çocuk ambulansta hayatını kaybetti. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "296’ıncı saatte, yeni kurtarılan 40 yaşlarındaki depremzede kadın hastamızın bilinci açık" dedi. Koca, "İkinci depremzede hastamız erkek, 49 yaşında, bilinci açık. İlk tıbbi müdahalesi Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılıyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan kurtarma ekiplerinin kurtarılan depremzede ile enkaz altında ilk teması kameralara yansıdı.
#HataySağlık teknisyeni Mustafa Avcı ve Mehmet Ali Şakiroğulları depremde Hatay’daki Akademi Hastanesi’nin enkazında kaldı. Tam 12 gün sonra sağ çıkarılan Avcı ve Şakiroğulları’nın toprak, çiçek ve böcek yiyerek hayatta kaldığı ortaya çıktı.
#Mustafa AvcıStandart yemek çeşitlerinden sıkılan, akşam yemekleri için farklı bir tarif arayan okuyucularım için yepyeni bir tarifle geldim bu hafta; ceviz büyüklüğünde ufak yumrular şeklinde büyüyen, katmanlı yapıya sahip bir sebze desem? Evet, bildiniz! Brüksel lahanası… Üstelik ayvalı terbiyeli…Birçoğunuzda lahana ismini duyar duymaz “Hımmteşekkürler, ben almayayım.” tepkisi uyandığını biliyorum.Fakat vereceğim bu tarifle, Brüksel lahanasına olan bakış açınızı hatta bu sebzeyle olan ilişkinizi değiştireceğime inanıyorum.
#Brüksel Lahana“Kayınvalidem hamile olduğumu öğrendiğim günden beri ayağımdaki çoraptan içimdeki atlete kadar her şeyin hesabını soruyor. Sanki karnımdaki bebeğin sahibi o, ben de bebeğin taşıyıcı anneymişim gibi davranıyor. Onun için artık varsa yoksa torunu…” Bu cümleler size de tanıdık geliyor mu? Benzer durumun parçası olan iki taraftan kişilerle konuştuk...
#Hamilelik