Hamilelikte ilaç kullanımı genel olarak sorunlara yol açabilir. İlaç kullanımının bu özel dönemde mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Depresyona bağlı olarak kullanılan ilaçların gebelikte de kullanılmasına ilişkin karar verilirken detaylı bir analiz yapılması lazım.
#AntidepresanYenidoğan çetesinin ardından pek çok aile, yenidoğan sağlığına ve bakımına ilişkin soruların yanıtlarını arıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Hemşirelik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Şerife Kartal Erdost yenidoğan sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. Yenidoğanın bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım modelinde; iyileştirici çevre, pozisyon ve dokunma, beslenmenin iyileştirilmesi, aile ile iş birliği, cildin korunması, güvenli uyku, stres ve ağrının azaltılması hedeflendiğini belirten Erdost, “Yenidoğan yoğun bakım ünitesi hemşiresinin bakanlık tarafından sertifikalandırılmış olması gerekiyor. Yenidoğan hemşirelerinin gelişimsel bakımı uygulayabilecek yeterlilikte ve donanımda olması gerekir” dedi.
#YenidoğanKardeşiniz olduğu için kendinizi şanslı hissedenlerden misiniz yoksa ‘Keşke tek çocuk olsaydım' diye iç geçirenlerden mi? Yakın zamanda yapılan bir araştırma, hiç kardeşi olmayan gençlerin ruh sağlığı açısından çok kardeşi olanlara göre daha iyi durumda olduğunu, kişilerin psikolojilerinin kardeş sayısı arttıkça bozulduğunu söylüyor. Biz de hem ailenin tek çocuğu olanlarla hem de kardeşi olanlarla konuştuk.
#Kardeş SayısıDünya genelinde %25 oranında görülen kısırlık problemi stres, sağlıksız beslenme, sigara kullanımı ve evlilik yaşının yükselmesi gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle de günden güne artış göstermektedir. Çocuk sahibi olamama problemi birincil ve ikincil kısırlık olarak iki gruba ayrılmaktadır. Birincil kısırlık çiftin daha önce hiç gebelik sağlayamaması olarak tanımlanırken ikincil kısırlık, en az bir kez gebeliğin sağlanmasına rağmen kişinin bir daha gebe kalamaması durumu olarak açıklanır. Dolayısı ile “bir çocuğum var ama ikinci çocuğum olmuyor” şeklindeki yakınmalar ikincil kısırlık kapsamında değerlendirilir. Çiftler ilk gebeliklerini hiçbir şekilde tedaviye ihtiyaç duymadan elde etseler bile zamanla gelişebilecek kadın veya erkek kaynaklı birtakım faktörler sebebiyle ikinci çocuk planlamalarında tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyabilirler.
#Tüp BebekBu hafta Türkiye’nin gündeminde; Bağcılar’da yaşayan, madde bağımlısı, 26 yaşındaki gencin annesinin başını keserek pencereden attığı cinayet vardı. Yaşanan bu dehşet verici olayın ardından uzmanlarla konuştuk. Özellikle son zamanlarda kullanımı artan sentetik uyuşturuculardan gençleri nasıl koruyabileceğimizi sorduk.
#Madde BağımlılığıAvrupa’nın prestijli mühendislik ödülü SEFI Fellowship’i ilk kez bir Türk aldı. 1995’ten beri her yıl verilen ödülün bu yılki sahibi olan Prof. Dr. Şirin Tekinay, “Bu ödülü, dünyanın her yerindeki haklı olarak endişeli ve kızgın gençlerin, özellikle de kızların şerefine alıyorum ve tüm gençleri mühendis olmaya davet ediyorum” dedi.
#AvrupaBeslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili yeni bir araştırmada, ‘Tipik Batı Beslenme’ tarzından ‘Optimize Edilmiş Beslenme’ye geçmenin, kişilerin ömrünü uzatabileceği ortaya çıktı. Örneğin 20 yaşında bir kişi optimal beslenmeye geçerse ömrüne 10-13 yıl ekleyebiliyor. 60 yaş ve üstü olan kişiler ise doğru beslenerek 8-9 yıl kazanabiliyor. Peki bu iki beslenme tarzı arasında ne fark var? Çocuk yaştan itibaren optimal beslenme modelini benimsemek nasıl bir fark yaratır? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkÇocuk ve ergen psikiyatrisi, çocuklarda ve bebeklerin doğumundan başlayarak ergenlik döneminin sonuna kadar (18-20’li yaşlar) bilişsel, ruhsal, akademik ve sosyal alanlardaki gelişimsel süreçlerini, ruhsal bozuklukları, bu gelişimsel süreçlerdeki aksamaları, akademik ve sosyal işlevsellikleri ile ilgilenir. Ruh sağlığı nedir, nasıl iyileşir sizler için derledik.
#Ruh SağlığıDoğumsal veya sonradan oluşan nedenlerden dolayı görme duyusu tıbbi destekle düzeltilemeyen ve yaşamını sürdürmekte desteğe ihtiyacı olan kişiler görme engelli olarak tanımlanmaktadır. 7-14 Ocak Görme Engelliler Haftası da toplumda farkındalık yaratmak adına her yıl bazı etkinliklerle anılıyor.
#Görme Engelliler HaftasıRoche Diagnostik Türkiye ve Türk Eğitim Derneği (TED), Ankara ve İstanbul’daki devlet okullarında öğrenimlerini sürdüren TED Tam Destek Burslu lise öğrencileri ve ailelerinin sağlığa erişim konusunda farkındalıklarını artırma amacıyla "Eğitimle Sağlıklı Gelecek” projesini hayata geçirdi. İçeriği Türk Eğitim Derneğinin öğrenci ve velilere yönelik gerçekleştirdiği ihtiyaç analizi ışığında oluşturulan projenin online eğitimleri başladı.
#Eğitimle Sağlıklı GelecekAnne adayının yaşadığı stresin kortizol hormonunu arttırdığını, bu durumun da yangısal bir ortam oluşturduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özlem Evliyaoğlu Bozkurt, salınan maddelerin anne karnındaki bebeğin sinir sistemi ve davranışsal gelişiminde olumsuzluklara zemin hazırlayabileceğini ifade etti.
#GebelikDünyada gün geçtikçe artış gösteren kronik böbrek hastalığı, ülkemizde de oldukça yaygın görülür hale geldi. Böbrek hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Mart ayının ikinci haftası tüm dünyada böbrek günü etkinlikleri yapılarak kutlanıyor. Bu kapsamda biz de Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur ERK ile böbrek haftasına özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#BöbrekÇocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son dokuz yılda 183’ten 30 bine çıktı. Bu astronomik artış, halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Aşı karşıtlığı yüzünden kızamık ve çocuk felci hastalıklarında artış oldu. Avrupa’da, ABD’de kızamıktan ölümler görülmeye başlandı. Bazı kesimlerin bilimsel olmayan verilerle halkı yanlış yönlendirdiğini söyleyen uzmanlar, “Aşı hayat kurtarır” diyor.
#Gazetehaberi“ONLARI ikna etmeliyiz” başlıklı haber vardı geçen cuma günü Hürriyet’in manşetinde. Aşıya karşı çıkılması yüzünden çocuklarda hastalıkların artması üzerine UNICEF’in (Birleşmiş Milletler Çocukları Yardım Fonu) “Aşılar hayat kurtarır” kampanyası başlattığını iletiyordu. Aşının yararlarıyla ilgili zaman zaman ben de görüşleri aktarırım.
#İzmir“Manik depresif hastalık” ve “İki uçlu mizaç bozukluğu” olarak bilinen bipolar bozukluk, bireylerde; “mani-hipomani”, “depresyon” ve “karma” olmak üzere çeşitli dönemleri kapsayan duygu durum atakları halinde görülüyor. Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bipolar bozukluk hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti.
#Bipolar BelirtileriHürriyet Kitap ve LC Waikiki işbirliğiyle, yıl boyunca 12 şehirde 12 uzman ile devam eden “LC Waikiki Aile Buluşmaları” projesinin sekizincisi, 22 Aralık Cumartesi günü Trabzon’da gerçekleşecek. Etkinlik kapsamında 200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi’nin uzmanlarından Dr. Şirin Seçkin ve LC Waikiki’nin reklam yüzü İrem Helvacıoğlu Trabzonlularla buluşacak.
#TrabzonTüm dünyada gerçekleştirilen ve Türkiye’de Aktif Yaşam Derneği’nin hayata geçirerek çocukları açık havada deneyimleyerek öğrenmeye çağırdığı “Okul Dışarıda Günü”, OMO’nun desteğiyle 17 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirildi. Projeye Türkiye’nin dört bir yanında 3000’den fazla okuldan 470 bini aşkın çocuk katıldı.
#ÇocukKişilik gelişiminin büyük bir kısmı okul öncesi dönemde tamamlanır. Çocuğun erken gelişim yıllarının önemi nedeniyle aileler özellikle bu süreçteki yaklaşımlarına özen göstermelidir. Pedagog ve Aile Terapisti Serap Melek Kılıç, 0-4 yaş arası dönemde çocuğun gelişimini desteklemek için ebeveynlere önerilerde bulunuyor.
#ÇocukBEBEKLİK döneminde doğru beslenme hem bireyin hem de toplumun geleceği için oldukça önem taşıyor. Ülkede her 5 bebekten 1'inin kronik olarak kötü beslendiğini belirten Yaşar Üniversitesi MYO Gıda Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Seda Genç, “Yaşamlarının ilk 2 yılı iyi beslenen çocuklar ileriki yaşamlarında da sağlıklı olurlar ve ileri yaş kronik hastalıklarından korunurlar" dedi.
#İzmir