Paylaş
Çocuk sağlığının fiziksel ve ruhsal sağlık olarak iki ana koldan değerlendirilmesi gerektiğini bilmeyen yoktur. Yani çocukların fiziksel gelişimi, boy-kilo artışı bağışıklık sistemi, beyin gelişimi kadar psikolojik sağlığı, iyilik hali, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi de desteklenmelidir. Bunun yanı sıra bir de çocuk gelişiminde kritik dönem olarak adlandırdığımız ve gelişimin geri dönülemez kısmını oluşturan bir “temel başlangıç dönemi” vardır. Kritik dönem denince anne babaların ilk olarak aklına takılan, bu dönemin hangi yaşları içerdiğidir.
Çocuk gelişiminin en kritik dönemi olarak ele alınan kısmı 0-6 yaştır. Özellikle de ilk 4 yıl çok önemlidir. Bu yaş aralığı çocuğun beyin gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı, bağışıklık sisteminin temellerinin atıldığı, beslenme alışkanlıklarının belirlendiği, vücut boy-kilo endeksinin ilk sinyallerini verdiği dönemdir. Beyin gelişiminin hızla tamamlanıyor olmasından dolayı zihinsel becerilerin ve analitik düşünce yapısının oluştuğu bu dönemde anne babaların vereceği destek ile çocuklar hayata büyük ölçüde hazır hale getirilebilir.
Güvenli bağlanmanın gerçekleştiği, günlük yaşam alışkanlıklarının kazanıldığı, sosyal becerilerin edinildiği, dünyaya yönelik olumlu veya olumsuz bakış açısının oluştuğu bu dönemde aslında çocuklarımız bu alanların hiçbirinde bir tek kazanım ile sınırlı kalmazlar. Örneğin; tuvalet eğitimi kazanırken aynı zamanda ebeveyn ilişkisine yönelik olumlu veya olumsuz bir algı ile suçluluk duygusu ya da kendi hayatının sorumluluğunu üstlenme arasında gidiş gelişlerin olduğu bir kazanım sürecini de geçirirler farkında olmadan. Bu süreçte her kazanım, olumlu yaşantıları da beraberinde getirir. Bu dönemde çocukla kurulacak olumlu ve sevgi temelli ilişki, pozitif kişilik gelişiminin de temelini atmış olur. Bireyselliğini ön plana çıkarmaya çalışan çocuğun hem özerklik arayışı hem de benmerkezci tutumu zaman zaman zorlayıcı olsa da aslında kişilik gelişiminin en büyük besleyici kollarını oluşturur.
Davranış problemlerinin de ilk olarak baş gösterdiği bu dönemde doğru müdahaleler ile sağlıklı bir çıkış yolu bulunabilirken, yanlış müdahale biçimleri veya zorlamalarla karakter gelişimi zarar görebilir.
Çocukların yoğun bir merak duygusu ile her şeyi sorguladıkları bu dönemde sordukları sorulara ve öğrenmek istedikleri detaylara yönelik sabır göstermek, zihinsel gelişimleri kadar kişisel sosyal gelişimlerini besleyecek şekilde cesaretlendirici olmak önemlidir. Onlara yeni şeyler öğretmek için hayat boyu arayacağımız fırsatı bu yaş döneminde bize zaten sunarlar.
Ufku gelişen ve yeni bilgiye açık hale gelen çocuk daha çok sorgulamaya, daha çok öğrenmeye ve öğrendiklerini hayata geçirmeye yönelik daha istekli hale gelir. Bu sebeple çocuklarımızın özellikle ilk 4 yıllık süreçte gelişimlerini çok yönlü bir biçimde desteklenmeli ve kendilerini sağlıklı bir dille ifade etmelerine yönelik cesaretlendirici olmak önemlidir.
ADIM ADIM EĞİTİM SETLERİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN FOTO GALERİYE TIKLAYIN!
[fotogaleri=3312]
'Reklamdır'
Paylaş