Yarım milyondan fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, doğum sırasında epidural uygulanan annelerin potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yakalanma riski yüzde 35 daha düşük. İşte şaşırtıcı detaylar…
#EpiduralYarım milyondan fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, doğum sırasında epidural uygulanan annelerin potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yakalanma riski yüzde 35 daha düşük. İşte şaşırtıcı detaylar…
#EpiduralSağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#KoronavirüsSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın “Gebelerde aşılanma oranı çok düşük. Bebekler doğmalı, anneler yaşamalı” uyarısının ardından İstanbul Aile Hekimleri Derneği’nden de “Aşı kararsızlığı yüzünden hamile ölümlerinde pandemi öncesine göre yüzde 225 artış var” açıklaması geldi.
#Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KocaSon günlerde birçok ilden koronavirüse yakalanan anne adaylarıyla ilgili acı haberler gelirken Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel “Hamilelerin aşı olması iki kat önemli” dedi. “Maalesef ne yapacağımızı şaşırdığımız, üzücü tablolarla karşılaşıyoruz” diyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke de hamileliğin her ayında aşı olunabileceğini söyledi.
#KoronavirüsAnkara İl Sağlık Müdürü Zülfikar Akelma, 2021 yılında Ankara'da Covid-19 nedeniyle 12 hamilenin hayatını kaybettiğini belirterek, "İçimizi yakan durumlar bunlar. Bu anneler, genç anneler. Hepsi aşısız grup. Mutlaka hamilelerin aşı olması gerekir. Gebelerin aşı olmasının bebeğine herhangi bir zararı yok" dedi.
#ANKARABebeğine zarar verir endişesi ile Covid-19 aşısı olmak istemeyen bir anne, doğuma sayılı günler kala koronavirüse yakalandı. Acil sezaryene alınan ve sonrasında da yoğun bakımda yatmak zorunda kalan Kristen Hutton’un hikayesi, hamileler ve Covid-19 aşısı konusunu bir kere daha gündeme getirdi...
#Covid-19 AşısıHamilelerin hastalıklara karşı daha duyarlı olmaları ve bağışıklık sistemlerinin baskılanmış olması nedeniyle sağlıklı bireylere oranla kronavirüse (Covid-19) karşı riskleri biraz daha fazla olsa da hamileler için ekstra bir duyarlılık bulunmuyor.
#HamileKoronavirüs salgını tüm insanları endişelendirdiği gibi anne adaylarının da tedirgin olmasına yol açtı. Doğum için gün sayan pek çok hamilelerin aklına bazı sorular takılıyor. Bu soruların yanıtlarını Perinatolog, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Batukan verdi, hamilelerin koronavirüsle nasıl mücadele etmesi gerektiğine ilişkin öneriler paylaştı.
#HamileHamilelerin de koronavirüse yakalanabileceğini ve sürecin diğer bireylere benzer bir şekilde ilerlediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Plasenta birçok hastalıkta olduğu gibi anne ile bebek arasındaki olumlu süzgeç görevini yerine getirerek bağışıklık sisteminin görev alması ile birlikte bebeği anne karnında hastalıktan koruyor” dedi, hamilelere önerilerde bulundu.
#KoronavirüsKoronavirüs enfeksiyonu dünyada yayılarak bir pandemiye dönüştü. Gebelerde genel popülasyona göre artmış bir duyarlılık bildirilmedi. Ancak gebelerin hastalıklara karşı hamile olmayanlara göre daha duyarlı olmaları gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Esra Çabuk Cömert, konuyla ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#KoronavirüsSıtma hastalığı seyahat hastalıklarından biri. Sıtma; kuluçka süresi ortalama 7 gün olan akut ateşli bir hastalıktır. Hastalık insanlara, parazitle enfekte olmuş dişi anofel sivrisineğinin ısırığıyla bulaşmaktadır. Sıtma hastalığı nedir, belirtileri neler?
#SıtmaGebelik yaşı geçmişe göre giderek artıyor. Önceleri kadınlar daha erken yaşlarda anne olurken günümüzde sosyoekonomik durumlar, kadının iş hayatında daha çok yer alması gibi sebepler nedeniyle gebe kalma yaşı giderek yükselişe geçiyor. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda en ideal gebelik yaşı 20 ile 35 yaşları arasında. 20 yaşından önce ya da 35 yaşından sonraki gebelikler, beraberinde hem anne adayının hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek bazı riskler getirebilir.
#İleri Yaş GebelikYaygın olarak Afrika, Orta ve Güney Amerika gibi ülkelerde görülen ve cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma hastalığı, internette en fazla araştırılan konulardan oldu. Erken tanı ve uygun tedavinin olumlu faktör olduğu sıtma hastalığı genellikle yüksek ateş ile kendisini gösterir. Peki, sıtma hastalığı nedir nasıl anlaşılır? Sıtma belirtileri nelerdir? İşte, hastalık hakkında merak edilen bazı bilgiler.
#Sıtma Hastalığı BeliritleriSağlık Bakanlığı, anne ölümlerini azaltmak için doğum sonrasında kanamalara zamanında ve gerekli şekilde müdahale bilincini oluşturmak amacıyla müdahale timleri oluşturacak. Kadın doğum uzmanlarının bulunacağı "müdahale timleri" anne ölümlerini engellemek için eğitim alacak. Müdahale ekipleri oluşturulması için İstanbul, Ankara ve Şanlıurfa pilot iller olarak belirlendi.
#DoğumAnne ölüm oranları, ülkelerin en önemli gelişmişlik göstergelerinden biri. Avrupa’da bu oran yüz binde 10’un altında. Türkiye’de ise her 100 bin kadından 14.7’si gebelik, doğum veya doğumdan sonraki 42 günde yaşamını yitiriyor. Bu tabloyu değiştirmek için 4 yıldır 7 gün 24 saat çalışan ve gönüllü hekimlerden oluşan bir hayat kurtarma timi var. Prof. Dr. Ateş Karateke, Doç. Dr. Mehmet Küçükbaş, Doç. Dr. Mesut Polat ve Doç. Dr. Selçuk Selçuk, 400 anneyi kurtardı.
#Anne ÖlümüTürkiye’de çocuk gelin gerçeği, 15 yaşındaki Derya B.’nin ölümüyle bir kez daha gün yüzüne çıktı. Bitlis’te imam nikâhıyla evlendirilen ve 15 yaşındayken hamile kalan Derya B., 1 hafta önce evde doğum yaptı. Doğumdan sonra baş ağrısı şikâyetiyle hastaneye kaldırılan Derya, beyin kanamasından öldü.
#Çocuk GelinAile Hekimliği Bursa’da 7. yılını geride bıraktı. Bursa Aile Hekimleri Derneği düzenlediği toplantıyla yeni yaşını kutladı. Bursa’daki aile hekimlerinin yanı sıra, komşu il dernekleri temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte Bursahed Başkanı Dr. Ali Torun Türkiye’de aile hekimliğinin geldiği noktayı verilerle ortaya koydu. Buna göre anne bebek ölümleri ciddi oranda azaldı.
#Aile Hekimleri