Hitit Üniversitesi’nde yapılan araştırmayla içeriğinde 23 farklı bileşen olduğu tespit edilen çiğdem çiçeğinin cilt enfeksiyonlarının, deri lezyonlarının ve enflamatuar bozuklukların tedavisinde etkili olabileceği tespit edildi.
#ÇiğdemAmerika’da her eyaletin bir kuş, bir de çiçek sembolü vardır. Kuşları diğer yazılardan birine bırakarak çiçekle ilgili konuşalım. Sembol bulma işinin ilki 1900’lerden önceye kadar gidiyor. Tam bu tarihlerde bir İngiliz Ankara Çiğdemini tesciller ve Latince adını da Ankara olarak koyar.
#ANKARA700’e yakın bitkiyle 231 kuş türüne ev sanipliği yapan ODTÜ Kampüsü, aynı zamanda araştırmacılar için de laboratuvar görevi görüyor. 18 yıldır Eymir Gölü’nde araştırmalar yaptıklarını anlatan Prof Dr. Meryem Beklioğlu, “Metropolün hemen yanıbaşında böyle doğal bir ekosistem olunca, sadece kuşlar, kelebekler, bitkiler yetişmiyor. Kuşçular, kelebekçiler, bitkiciler de burada yetişiyor” dedi.
ORMAN Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı, Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformu Sözcüsü Salih Sönmezışık, Bolu'daki Abant Tabiat Parkı'nda yapılan çalışmalar nedeniyle Milli Parklar Yasası, Kıyı Kanunu, Sulak Alanlar Sözleşmesi, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Mera ve Çevre Yasası ile Yaban Hayatının ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi'ne aykırı davranıldığı iddiasıyla Bolu Valiliği hakkında suç duyurusunda bulundu.
Antalya'nın her yıl milyonlarca turist ağırlayan 5 antik kentin 5 antik bitkisi, 'Apollo'dan Athena'ya Antik Kentler Endemik Çiçekler' adlı proje kapsamında koruma altına alındı. Phaselis'te yetişen burçak, Perge'nin hava civası, Side'nin canavar otu, Aspendos'un orkidesi ve Termessos'un çiğdemi, dünyada yayılış gösterdiği tek alanlarda tanıtım tabelalarıyla ziyaretçilere anlatılacak.
#Endemik BitkiMuğla'nın Marmaris ilçesinde, yaklaşık üç ay önceki orman yangını sonrası doğa kendini yeniledi. Zarar gören kızılçam ağaçlarının dipleri ve yerleşim yerlerine yakın alanlar yeşillendi. Etkili yağışların ardından çiçek açtığı da görüldü. Rengarenk açan çiçekler görenleri mutlu etti.
#Muğlaİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Sırrı Yüzbaşıoğlu'nun Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde keşfettiği endemik bitki türü "Crocus keltepensis", (Keltepe Çiğdemi) adıyla literatüre girdi.
#'Keltepe ÇiğdemiTekfen Vakfı’nın desteğiyle hazırlanan ve ülkemizin doğal güzelliklerini gözler önüne seren “Türkiye’nin Eşsiz Çiçekleri Belgeseli” tamamlandı. Belgeselci ve doğa fotoğrafçısı Fatih Orbay’ın üç buçuk yılda 150 bin kilometre yol katederek hazırladığı belgeselde ülkemizin altı farklı botanik bölgesindeki çiçeklere odaklanıldı.
TRT’nin deneyimli spikerlerinden Fatih Orbay, karış karış gezdiği Anadolu topraklarında 20 yıl boyunca rastladığı kır çiçeklerinin fotoğraflarını çekti. Yaklaşık 15 bin karelik fotoğraf arşivine sahip olan Orbay’ın 360 fotoğrafı, bu yıl 50’nci yılını kutlayan Tekfen Holding’in desteğiyle Türkçe ve İngilizce kitap haline getirildi. "Anadolu’nun Çiçekleri" adlı kitabın metnini oluşturan fotoğrafaltları Türkiye’nin bitki örtüsünü çok iyi tanıyan İngiliz botanik uzmanı Martyn Rix tarafından kaleme alındı. Biz de bu kitaptan yola çıkarak, birkaç örnekle bir "çiçek seyahati" öneriyoruz sizlere...