Dünya dışı varlıkların, var olup olmadığı ve nasıl göründüğü konusundaki tartışmalar uzun yıllardır sürüyor. Bazı uzmanlar bu varlıkların yaşadıkları gezegenin koşullarına göre şekilleneceği görüşünü savunsa da kimse konu hakkında net bir tanım yapamıyor. Peki öyleyse görsel sanatlarda sık sık karşımıza çıkan büyük gözlü, yeşil derili, insansı figürlerin kaynağı ne? İşte cevabı...
#UzayAntik Atina uzmanı Thomas R. Martin, ‘Perikles’ biyografisinde, adı demokrasi kavramıyla birlikte anılagelen Perikles’i ayırıcı kılan özelliğin, ikna becerisinde, bilgi temelli akıl yürütmesinde ortaya çıktığına odaklanıyor. Eupolis, onun için, “İkna, Perikles’in dudaklarında otururdu” demiş.
#PeriklesDüalizm nedir? İkicilik ne demek? Felsefede düalizm akımı hakkında bilgi nasıl edinilir? Ontolojik bir kavram olarak düalizm nedir? Ahlaki düalizm ne anlama gelmektedir? TDK sözlüğünde düalizm hangi anlamlarda ifade edilmiştir? Felsefik ve dini açıdan düalizmin karşılaştırılması, gibi sorulara yanıt veren bilgileri sizler için derledik.
#Düalizm Nedir?İzmir’in Urla ilçesinde, kafa yapısı Yunus Emre’ye benzetilmesi nedeniyle tartışma konusu olan Yunan doğa filozofu Anaksagoras heykelini yapan heykeltıraş Tülay Çelikel Özler, heykelin yapımı için ciddi dönem araştırması yaptıklarını ve Anaksagoras'ın birçok tasvirinden yararlandıklarını belirtti. Özler, "Bu iş için ciddi çaba harcanmıştır. Dersimizi iyi çalıştık. Halkın sevebileceği, Urla toprağına ait sempatik bir yüz betimledik" dedi.
#İzmirİzmir’in Urla ilçesindeki Yunan doğa filozofu Anaksagoras heykeli, kafa yapısının Yunus Emre’ye benzetilmesi nedeniyle tartışma konusu oldu. Bazı heykeltıraşlar durumu “karpuza kabak aşısı” olarak değerlendirirken, heykelin fikir babası ise heykeli bilinçli olarak yörenin insanı gibi tasvir ettiklerini söyledi.
#İzmirFELSEFENİN atası kabul edilen Urla doğumlu Anaksagoras'ın heykeli Urla Cumhuriyet Meydanı'nda açıldı. Açılış törenine Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Anaksagoras heykelini yapan heykeltıraş Tülay Çelikel ve Urla Felsefe Gönüllüleri katıldı.
#Gazetehaberleri15 Ağustos 2000. Türkiye’nin imza attığı tarih. Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi, insanın onurlu bir yaşam sürmesi için yeni bir kavram getiriyor: "Su hakkı." 188 ülkeden 137’sinin imzaladığı bu sözleşmenin altına Türkiye de imza atıyor.
Yeni araştırmalar, mikroorganizmaların Mars’tan Dünya’ya doğru bir yolculuk yapmış olabileceğini ortaya koyuyor. Bilim dünyası çok uzun bir süre yaşamın dünyada filizlendiğine inandı. Geleneksel hipoteze göre, en eski canlı hücreler, yaşadığımız gezegen üzerinde milyarlarca yıl önce kimyasal evrim sonucu oluştu. Canlı maddelerin, cansız maddelerden oluştuğuna inanan görüşün adı ‘Abiogenez’. Bu görüşün alternatifi ise canlı hücrelerin uzaydan geldiği şeklinde. Ancak son 10 yılda ortaya çıkan bilimsel gelişmeler, dünya biyosferinin (hava küre) diğer gezegenlerden gelen toz ve parcaçıklardan oluştuğu yönünde.