Dünyada sadece Konya Bozdağ'da doğal yaşamını sürdüren Anadolu yaban koyunları, avcılara hedef yapılmak isteniyor. Konya Milli Parklar Başmühendisi Yaz, hem yaban koyunlarının neslinin güç bela kurtarıldığını söylüyor hem de yabancı turistlerin 40 bin doları gözden çıkarttığı gerekçesiyle av yasağının kaldırılması gerektiğini savunuyor.
Danny Ray isimli avcılık meraklısı bir turistin kalkıp Amerika’dan Kahramanmaraş’a gelip 235 bin lira karşılığında 9 yaşındaki erkek yabankeçisi avlaması ve önünde poz vermesi hayvanseverleri ayağa kaldırdı. Aslında Av Turizmi Uygulama Talimatı’na göre yapılan yasal ancak yaşam hakkı savunucuları ‘avcılık spor değil, cinayettir’ diyor. Hem yetkililer hem de hayvan hakları savunucuları ile konuştum.
#Avcılık- Konya Bozdağ ve Toroslar bölgesindeki Giden Gelmez başta olmak üzere dağlık alanlardaki yaban domuzu, keçisi ve koyunu av organizasyonları yabancı avcıların büyük ilgisini çekiyor - Son av sezonunda elde edilen 776 bin liranın 261 bin lirası bölgedeki köylerin ihtiyaçlarının giderilmesi için tüzel kişiliklere bırakıldı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Nallıhan Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Fatih Lord, “Anadolu Yaban Koyununun Eski Yaşam Alanlarına Yeniden Yerleştirilmesi” projesi ile Anadolu Yaban koyunlarının Nallıhan’da Sarıyar Barajı yakınlarındaki Karatepe Mevkiine getirildiğini ve buradaki doğal ortama uyum sağladığını belirtti.
Doğa Derneği, Türkiye’nin doğal hazinesini tespit etmeyi, envanterini tutmayı ve bu hazineyi korumak için çalışmayı amaç edinmiş bir sivil toplum kuruluşu. Bu derneğin girişimiyle, 2004’te 14 bilim adamının geliştirdiği "Önemli Doğa Alanı" kavramıyla ilgili bir makale, ABD’de BioScience Dergisi’nde yayınlandı. Bu yöntem, nesli tükenmek üzere olan ve dünyanın başka bir noktasında bulunmayan canlı türlerini araştırarak yeryüzünün en hassas ve en benzersiz doğal alanlarını belirlemek için kullanılıyor.