Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2009 00:00
Doğu Anadolu yaban koyunlarını İran’da araştıracak ve iki ırk arasındaki genetik farklılıkları belirleyip, gen akışı sağlayacak.
GENETİK çeşitliliği azaldığı için nesli tehlike altında bulunan Anadolu yaban koyunlarının, yapay gen akışı sağlanarak korunması amaçlanıyor. ODTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence, 1967 yılında sayıları 35’e kadar düşerek nesli tehlike altına giren ve ardından koruma altına alınan yaban koyunlarının ülkenin bazı bölgelerindeki yaşam alanlarında tutulduğunu söyledi.
Genetik çeşitleri
Anadolu yaban koyunları konusunda 2002’den bu yana birçok araştırma yaptıklarını ifade eden Kence, özellikle söz konusu hayvanın genetik çeşitliliğinin belirlenmesine çalışıldığını bildirdi. Kence, alınan örnekler ve araştırmalar sonucunda koyununun genetik çeşitlilik seviyesinin diğer koyun ırklarından anlamlı derecede düşük olduğunu tespit ettiklerine değindi.
Bulmak istiyoruz
? İKİNCİ önemli yolun ise Doğu Anadolu’da bulunan diğer alt tür olan yaban koyunundan melezleme yoluyla “Yapay gen akışı” sağlanması olduğunu dile getiren Kence, bunun için Van-İran sınırında bazı çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kence, sınırdaki birçok köyü gezdiklerini, köylülerin “Gördük” dediği Doğu Anadolu yaban koyuna ulaşamadıklarını anlatarak, “Hedefimiz İran’da araştırma yapmak. Anadolu yaban koyunlarının akrabalarını araştırıp, bulmayı istiyoruz” dedi.