Güncelleme Tarihi:
Konya Milli Parklar, Av ve Yaban Hayatı Koruma Başmühendisi İskender Halit Yaz, anavatanı İç Anadolu Bölgesi'nin stepleri olan ve Bozdağ'daki 2000 hektarlık üretme çiftliğinde koruma altında bulundurulan yaban koyunlarının sayısının, her yıl üreme yoluyla yaklaşık 500 adet arttığını ve toplam sayılarının 2000'e ulaştığını kaydetti.
Nesilleri azaldığı için değeri 10 milyarlarla ifade edilen kıymetli koyunların, önemli bir gelir kaynağına dönüştürülebileceğini anlatan Yaz, "Bu koyunları avlamak isteyen yabancı turistler, 40 bin dolar vermeye hazırlar. Görüştüğümüz turizm acenteleri, av meraklısı zenginlerin bu konuda kendilerine yoğun talepte bulunduğunu söylüyorlar. Ancak yasalar buna müsaade etmiyor" dedi.
"KOYUNLARA AV YASAĞI KALKSIN"
Yürürlükteki Av Kanunu'nun koyunların avlanmasını yasakladığını anlatan Yaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Koyunların avlanabilmesine olanak sağlayacak yeni Av Kanunu yasa tasarısı TBMM'de kabul edilirse, yaşlı koçların yaklaşık 50 milyar liraya avlanmasının önü açılabilir. Böylece çok önemli bir gelir elde edilebilir. Üreme özelliklerini kaybeden yaşlı koçlardan onlarcası kendiliğinden ölüp gideceğine, ülkeye para kazandırmış olur. Elde edilecek kazançla da bu hayvanlar için yeni üreme alanları oluşturulabilir."
Çeşitli nedenlerle toplam sayıları 25'e düşen ve nesli tükenmek üzereyken koruma altına alınan yaban koyunlarının bugün için doğal ortamlarında ürediklerini ve sayılarının hızla arttığını anlatan Yaz, "Kış mevsiminde kar yağdığında ot veriyoruz. Yazları aşırı sıcaklarda ise su ihtiyaçlarını sağlıyoruz. Bunların dışında yaban koyunlarının doğal hayatlarına fazla müdahale etmiyoruz. Evcil koyunlardan çok dahaçevik olan ve son derece hızlı koşan bu hayvanları, yaşlanmadığı sürece bir kurdun bile yakalaması mümkün değil" diye konuştu.