Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, “Şu an itibarıyla hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlatılmıştır. Bu yıl sonu itibarıyla, yani 20 gün sonra da konutların yüzde 45’i teslim edilmiş olacaktır." dedi. Bakan Kurum, İzmir Körfezi ile ilgili yapay zeka ile tasarlanmış, Körfez’in 10 yıl sonraki halini resmeden bir görseli milletvekillerine gösterdi. Kurum, “Yapay zekaya 2034 yılında Körfez’in ne durumda olacağını sorduk. Fotoğrafın fikir sahibi yapay zeka, eser sahibi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Körfezi müdahale edilmezse 10 yıl sonra maalesef böyle olacak. Demek ki neymiş; İzmir’e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış” diye konuştu.
#Murat KurumBilimsel icatlar her zaman insanlığa fayda sağlamıyor; silahlar, nükleer enerji ve atom bombalarının neden olduğu yıkıcı sonuçlar bunun en açık örnekleri... Amerikalı mühendis ve kimyager Thomas Midgley Jr. ise insanlığa ve çevreye en çok zarar veren bilim insanlarından biri olarak tarih sahnesinde yer aldı. 1924’te basın önündeki gösterisinden 100 yıl sonra bile dünya hâlâ Midgley’in iki icadının kötü etkilerinden kurtulmaya çalışıyor. İşte ‘dünyaya en çok zarar veren bilim insanı’ olarak anılan Thomas Mıdgley’in sıra dışı hikâyesi…
#Thomas MidgleyŞarkıcı, fotoğrafçı ve reklam yönetmeni Metin Arolat önceki gece sahne aldığı mekânda kalp krizi geçirdi. 52 yaşındaki sanatçı, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ünlü dostlarının ‘sanat dünyasının güzel kalbi’ diye bahsettiği Arolat’ın ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. Arolat'ın zayıflamak için iğne ve hap kullandığı iddia edildi.
#Metin ArolatÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin ardından yapılan inceleme sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1,8 milyon TL para cezası uyguladı. Belediyeye ait 2 atık su arıtma tesisinin standardın üzerinde kirlilik içeren suyu İzmir Körfezi'ne deşarj ettiği belirlenirken, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
#İzmir KörfeziÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum canlı yayında açıklamalarda bulundu. "İstanbul Boğazı'nda resmen çevre katliamı yaşanıyor. İBB'yi uyarıyorum, boğazda kaçak yapı yapılıyorsa durdurun, varsa hemen bu kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirin" diyen Bakan Kurum, Vaniköy'de yıkımın tamamlandığını söyledi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TÜBİTAK Marmara Gemisi'nde İzmir Körfezi'nde yaptığı incelemenin ardından beraberindeki heyet ile İzmir İktisat Kongresi'nde düzenlenen İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katıldı. Toplantıda İzmir Valisi Süleyman Elban, bilim insanları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı bazı müdürlükler, odalar ve ilçe belediye başkanları yer aldı.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe yönelik açıklamada bulundu. Bakan Kurum "İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketidir. Ekosistem durma noktasına gelmiştir. İzmir Körfezimiz ölmektedir. Sorumluları İzmir Körfezi'nde yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır. Alınması gereken tedbirlere, yapılması gereken işlere ilişkin kurulumuz ile istişare yapmış ve yapılacak işlere ilişkin yönetmeliği tarif ettiği şekliyle, belediyelerin sorumluluklarını belediyelere varsa diğer kurumların, kuruluşların, STK'ların, Organize Sanayi Bölgeleri ve sanayi kuruluşlarının yapması gerekenleri de tarif edecek şekliyle eylül ayı sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız. " dedi.
#Murat KurumUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli Giderİzmir’de Bayraklı sahilinde başlayan ve kentte ağır bir kokuya neden olan balık ölümleri günlerdir şehrin farklı noktalarında da devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ölü balıkları gece - gündüz karadan ve denizden toplamasına rağmen denizdeki ölü balık miktarında azalma yaşanmazken, su ve balıklardan numune alan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, elde edilen analiz sonuçlarını açıkladı.
#İzmirEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiMısır piramitleri, antik dönemin en büyük mühendislik harikalarından biri olarak biliniyor. Ancak, taş bloklarının taşınması ve piramitlerin inşası hâlâ gizemini koruyor. Gezgin Sam Mayfair ise Kahire’nin güneyindeki Bent Piramidine yaptığı keşifle dikkatleri üzerine çekti. Mayfair, piramidin içindeki yolculuğunu videoya çekerek, bu antik yapının bilinmeyen yönlerine ışık tutmayı amaçladı. İşte Sam Mayfair'in yaşadıkları…
#SeyahatHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik Belirtileri7 aylık hamileyken, cansız bedeni evinin banyosunda kanlar içinde bulunan 29 yaşındaki Giulia Tramontano'nun ölümünün arkasında akılalmaz bir hikaye çıktı. İtalya'nın bir yıldır konuştuğu kadın cinayeti, ortaya çıkan yeni görüntülerle dünya gündemine oturdu.
#Kadın Cinayetiİdrardaki amonyak kokusu ve insanın salgıladığı gazları takip ederek enkaz altındakileri tespit etmek için tasarladıkları otonom robotla geçen yıl TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri’nde Türkiye birincisi olan İstanbul Atatürk Fen Lisesi öğrencileri ABD’den de ödülle dönüyor. Kokuya duyarlı kurtarma robotu, dünya çapında liselerarası en prestijli bilim ve mühendislik yarışmalarından olan Uluslararası Regeneron Bilim ve Mühendislik Yarışması (ISEF)’te özel ödül aldı. Talimat verilmesi halinde direkt hedef odaklı enkaz altındaki canlıya doğru hareket etmeye başlayan robot projesinin esin kaynağı ise 2020’deki İzmir depreminin 9’uncu saatinde enkazdan kurtarılan Buse Hasyılmaz’ın hafızalara kazınan ‘siz köpekleri salın ben kedi sesi çıkarayım’ cümlesi oldu.
#ISEFİstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında başlattığı İSO Yeşil Gündem Sohbetleri’nin 13’üncüsü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) iş birliğiyle ‘Hidrojen Ekonomisinde Türkiye’nin Rolü’ başlığı ile gerçekleştirildi.
#İSOSüpergıdalara meraklı olanlar natto'nun adını mutlaka duymuştur. Öte yandan geçtiğimiz yıl İsveç'in Malmö şehrinde açılan İğrenç Yiyecekler Müzesi'ni ziyaret eden ya da en azından medyada haberlerini görenler de natto'yu duymuştur. Peki nedir bu "iğrenç" süpergıda?
#NattoOrdu'nun Ünye ilçesinden gittikleri Karadeniz kıyısındaki Abhazya’da hamsi avına çıkan ve geminin ambarında biriken gazdan zehirlenen 3 balıkçının ölümüne ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında M.G. (55) ile C.C. (55) gözaltına alındı.
#OrduPazar lideri olarak gerek yerli üretim gerekse ithalatla çiftçinin talep ettiği gübre çeşitlerini Türk tarımına kazandırdıklarını belirten İGSAŞ Genel Müdürü Ünal, “2024’ün mart ayı içerisinde Samsun fabrikasını devreye alacağız. Hatay fabrikasının inşaatına başladık. Kocaeli’ndeki fabrikamızda üre ve amonyak için yeni bir üretim tesisi kuruyoruz. Bugüne kadar ürün gamımızda olmayan yeni bir gübre ceşidi için de düğmeye bastık” dedi.
#YILDIZLAR Yatırım Holdingİlkyardım insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de elzem. Kedinizi böcek sokarsa, sıcak çarparsa, köpeğiniz zehirlenir veya yaralanırsa ilk müdahaleyi nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Veteriner hekimler Haluk Çepoğlu ve Volkan Alaşlı evcil hayvanlarımıza nasıl ilkyardım yapacağımızı anlattı.
#Hayvanİklim değişikliğinin etkileri, geleceği ve önlenmesi adına geliştirilebilecek teknolojiler hakkında ‘İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler’ paneli düzenlendi. Panelde, karbon emisyonlarının azaltılması için yapılması gerekenler ele alındı.
#Yaşar Üniversitesi