Günümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikGiderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkTekrarlayan gebelik kayıpları anne ve baba adayları için oldukça kötü bir durumdur. Tekrarlayan düşükler ile genellikle gebelik sürecinin ilk aylarında karşılaşılır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#GebelikAmniyosentez, hamilelik döneminde kullanılan yöntemlerden birisidir. Gebelik risklerinin gözlenmesi ve değerlendirilmesi aşamasında öne çıkan amniyosentez, riskleri ekarte etmemekle birlikte genetik bozukluğun olup olmadığını saptamak için uygulanmaktadır. Peki, amniyosentez ne zaman ve neden yapılır? İşte, o konu hakkında uzman görüşleri
#AmniyosentezTıp alanında yaşanan çığır açan gelişmeler sayesinde, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler ve anne adayları riskli gebelikler konusunda önceden bilgilendirilebiliyor. Doğuma kadar geçen süre içerisinde anne karnında gelişmeye devam eden bebeğe (fetusa) bazı testler uygulanarak bebeğin genetik veya doğuştan riskli hastalıklara sahip olup olmadığı belirlenebiliyor.
#AmniyosentezGünümüzün anne adayları hamilelik dönemi hakkında artık çok daha bilinçli. Hamile kalmadan önceki dönemde başlayıp 40 hafta boyunda gerekli kontrollerini düzenli yaptırıyor, yazılı ve görsel kaynakları takip ederek bu dönem hakkında bilgiye ulaşıyorlar. Buna rağmen bebeğini beklerken etrafında duyduğu hamilelikle ilgili hurafelere maruz kalabiliyor.
#HamilelikhamileliktesaglikGebeliğin oluşmama durumları hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, erkek yaşının ileri olmasının gebelik oluşumunu nasıl etkileyeceğini açıklıyor.
#Hamile Kalmayı Engelleyen FaktörlerDown sendromlu ve diğer ağır kromozomal bozuklukları olan çocukları daha hamilelik aşamasında tespit etmek için yeni bir yöntem geliştirildi. Yıl sonunda Türkiye’de de kullanılmaya başlanacak yeni test, bugüne kadar uygulanan amniyosenteze göre çok daha kolay ve pratik. Anne adayının kolundan çok az miktarda kan örneği almak yeterli
Çocukları Sinan’ın ‘Thalassemi’ hastası olduğunu öğrenen Esra ve Ahmet Gül çiftine tek şanslarının kök hücre nakli olduğu söylendi. Gül çifti, bunun üzerine Memorial Hastanesi’ne başvurdu. Çifte tüp bebek yöntemi uygulanarak ‘emryoda genetik tanı’ yapıldı.