amip haberleri sayfasında amip hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 167 amip haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Genellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkBartın'da 417 ilkokul ve ortaokul öğrencisi, bulantı, kusma ve ishal şikayetleriyle hastanelik oldu. Tedavileri sonrası 400 çocuk taburcu edilirken, Su ve yemeklerden numune alındı, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adli soruşturma başlatıldı. Valilikten yapılan açıklamada "Şikayetler tıbbi olarak çoğunlukla amip tanısıyla örtüşmekte olup bu tanının muhtemel sebepleri ve yaş grupları birlikte değerlendirildiğinde içilen su veya suyla hazırlanan veya suyla yıkanan yiyecekler olabileceği düşünülmektedir" denildi.
#BartınBeyin yiyen amip gündemde yer alan konulardan biri oldu. Halk arasında 'beyin yiyen amip' olarak bilinen tek hücreli canlının asıl adı 'naegleria fowleri' dir. Amip denilen mikroorganizmanın farklı alt türlerinden biridir. Peki, beyin yiyen amip nedir, nasıl bulaşır?
#AmipKlinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan, ABD'de bir çocuğun içme suyundan kaptığı 'beyin yiyen amip' türüne Türkiye'de de 40 derecenin üzerinde sıcaklığı olan sularda rastlanabileceğini belirtti. Ayhan, kaplıcalar gibi termal suların amip riski taşıyabileceğini dile getirdi.
#Termal SuABD'de görülen ve 'beyin yiyen amip' olarak bilinen 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğü ve burundan girip beyine yerleşen amipin ölüme yol açtığı yönünde açıklamalar herkesi tedirgin etti. Peki beyin yiyen amip nedir? Naegleria Fowleri hangi hastalıklara yol açabilir? Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#EmbedpodHalk arasında 'Beyin yiyen amip' olarak bilinen 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğü, burundan girerek beyine yerleşen amipin bir haftada ölüme yol açtığı yönünde açıklamalar herkesi tedirgin etti. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam, tüm dünyayı tedirgin eden 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalıkla ilgili tüm merak ettiklerimizi anlatıyor.
#AmipABD'de görülen ve 'beyin yiyen amip' olarak bilinen 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğü yönünde açıklamalar herkesi korkuttu. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman, tatlı sulara dikkat çekerek, "Akarsu, göl gibi temizliğinden emin olmadığınız tatlı sularda yüzmeyin. Temiz bir kaynaktan gelmeyen suyla doldurulan havuzdaki klorlama yeterli olmayabilir. Özellikle göz temizliğinde kullandığımız solüsyonun temizliğine de dikkat edin. Lens kullanan kişiler iki kat dikkatli olmalı" uyarısında bulundu.
#AmipNaegleria fowleri yani halk arasında bilinen adıyla beyin yiyen amip İsrail'de paniğe yol açtı. Ülkede bir kişinin beyin yiyen amip nedeniyle ölmesi ve bir çocuğun da benzer şüpheyle hastaneye kaldırılmasının ardından beyin yiyen amip belirtileri gündeme geldi. Uzmanlar, bu amip türünün bulaştığı kişilerin hayatta kalma ihtimalinin son derece düşük olduğunu belirtiyor. Beyne burun yoluyla geçen "Naegleria fowleri" adlı amip burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları gibi semptomlarla görülüyor. Peki, beyin yiyen amip nedir, belirtileri nelerdir? Beyin yiyen amip nasıl anlaşılır, Türkiye'de var mı? İşte, beyin yiyen amip tedavisi ve belirtileri hakkında bilgiler.
#Beyin Yiyen Amip NedirMikrobiyolog Profesör Naveed Khan, 'beyin yiyen amip' olarak bilinen Naegleria fowleri riskinin iklim değişikliği nedeni ile İngiltere'de artabileceği uyarısında bulundu. İngiliz medyası ölümcül hastalıkla ilgili detayları okuyucuları ile paylaştı.
#Naegleria FowleriÖ harfinden sonra gelen P alfabenin 20. harfidir. Kimyada fosfor elementinin simgesi olan P harfinin içinde yer aldığı en kısa kelime ''Pa''dır. Pa, Farsçada ayak anlamına gelir. İçinde P olan şehir ve ülke isimleri ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Pakistan 2- Pekin 3- Paris 4- Polonya 5- Prag. İçerisinde P harfi geçen kelimeleri detayları ile derledik.
#Harf'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak biliniyor. Akarsu, dere, çay gibi tatlı sulardan bulaşıyor ve ölümcül olabiliyor. Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGenellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostBeyin yiyen amip, endişe uyandıran hastalıklar listesindeki yerini aldı. Geçtiğimiz günlerde Güney Kore'de ortaya çıkan haberlerin akabinde Beyin yiyen amip nedir, belirtileri nelerdir, soruları gündemde yer almaya başladı. Halk arasında "beyin yiyen amip" olarak da bilinen ve burundan insan beynine giren "Naegleria fowleri" kaynaklı ilk ölüm vakası Güney Kore'de gerçekleşti. Burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları gibi semptomlarla görülen naegleria fowlerii insandan insana bulaşmaz. Ciddi sonuçlar doğurabilen menenjite neden olan amip, çamurlu sularda, göl, yüzme havuzu gibi yerlerde bulunabilir. Peki, naegleria fowleri (beyin yiyen amip) nasıl bulaşır ve tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar...
#Beyin Yiyen AmipBeyin yiyen amip, koronavirüs salgınının ardından dünyayı tehdit eden yeni vaka oldu. Beyin yiyen amip nedir, belirtileri nelerdir, soruları, Güney Kore'den gelen tedirgin edici haberin ardından gündemde yer aldı. Halk arasında "beyin yiyen amip" olarak da bilinen ve burundan insan beynine giren "Naegleria fowleri" kaynaklı ilk ölüm vakası Güney Kore'de gerçekleşti. Burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları gibi semptomlarla görülen naegleria fowlerii insandan insana bulaşmaz. Ciddi sonuçlar doğurabilen menenjite neden olan amip, çamurlu sularda, göl, yüzme havuzu gibi yerlerde bulunabilir. Peki, naegleria fowleri (beyin yiyen amip) nasıl bulaşır ve tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar...
#Beyin Yiyen AmipEndositoz, sıklıkla merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da büyük önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Endositoz nedir öğrenebilir ve nasıl gerçekleştiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Endositoz nedir? Nasıl gerçekleşir? Endositoz bitki hücrelerinde neden görülmez detaylarıyla derledik.
#SözlükDünyadaki yaşam milyonlarca yıl önce tek bir hücreden evrimleşmiştir ve çoğu canlı tek hücreli olarak yaşamına devam etmektedir. Bu tek hücreler, tek hücreli canlılar olarak bilinir. Peki, tek hücreli canlılar nelerdir? Özellikleri, beslenme türü, hareket, solunum ve üreme şekilleri nasıldır detayları ile derledik.
Farklı ve çeşitli niteliklere sahip canlıları barındıran protistler alemi son derece geniş bir yapı olma özelliği barındırmaktadır. Bu grupta bulunan canlılar heterotrof, ototrof, makroskobik, mikroskobik, çok hücreli yahut tek hücreli olabilmektedirler. Sizin için Protistler nedir, nasıl çoğalır ve tek hücreli midir? Protistlerin özellikleri konu başlıklarını detayları ile derledik.
#EğitimBartın'da 417 ilkokul ve ortaokul öğrencisi, bulantı, kusma ve ishal şikayetleriyle hastanelik oldu. Tedavileri sonrası 400 çocuk taburcu edilirken, Su ve yemeklerden numune alındı, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adli soruşturma başlatıldı. Valilikten yapılan açıklamada "Şikayetler tıbbi olarak çoğunlukla amip tanısıyla örtüşmekte olup bu tanının muhtemel sebepleri ve yaş grupları birlikte değerlendirildiğinde içilen su veya suyla hazırlanan veya suyla yıkanan yiyecekler olabileceği düşünülmektedir" denildi.
#BartınTıpta dizanteri ismi ile de bilinen kanlı ishal, bugüne kadar bilinen en tehlikeli ve hızlı bir şekilde bulaşan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alır. Yeterli hijyenin sağlanmadığı yerlerde bulunan kirli su ve yiyeceklerden bulaşır. Özellikle de çocuklarda ölüme kadar götürebilecek olan tehlikeli bir hastalıktır. Kanlı ishal neden olur sizler için derledik.
#Kanlı İshalABD'nin Texas eyaletindeki Arlington kentindeki su temalı bir çocuk parkında, nadir görülen beyin yiyen amip ile enfekte olan çocuk baygın bulundu. Hastaneye kaldırılan ve kimliği açıklanmayan çocuk 6 gün sonra hayatını kaybetti. Talihsiz çocuğun ölümü sonrası inceleme başlatıldı ve şehirdeki tüm su temalı parklar kapatıldı.
#Beyin Yiyen AmipBeyin yiyen amip gündemde yer alan konulardan biri oldu. Halk arasında 'beyin yiyen amip' olarak bilinen tek hücreli canlının asıl adı 'naegleria fowleri' dir. Amip denilen mikroorganizmanın farklı alt türlerinden biridir. Peki, beyin yiyen amip nedir, nasıl bulaşır?
#AmipOrta ve Güney Amerika, Batı ve Güney Afrika ve Güney Asya'daki tropik bölgelerde yaygın olan Amipli dizanteri, kalın bağırsağın paraziter bir hastalığıdır. Kirli su ve besinler yoluyla oral yoldan bulaşan dizanteri şeklidir. Hastalığa sebep olan tek hücreli bir amip olduğu için adına amipli dizanteri denmektedir. Peki, Amipli dizanteri nedir, nasıl bulaşır? Amipli dizanteri belirtileri ve tedavisi…
#Amipli Dizanteri NedirHücre, canlı bir organizma içindeki bağımsız olarak işlev görebilen en küçük işlevsel birimdir. Ökaryotik hücreler türleri, genel olarak hayvanlar, bitkiler, algler ve mantarlarda bulunmaktadır. Peki, Ökaryotik hücre nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ökaryot Hücre Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan, ABD'de bir çocuğun içme suyundan kaptığı 'beyin yiyen amip' türüne Türkiye'de de 40 derecenin üzerinde sıcaklığı olan sularda rastlanabileceğini belirtti. Ayhan, kaplıcalar gibi termal suların amip riski taşıyabileceğini dile getirdi.
#İzmirKlinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan, ABD'de bir çocuğun içme suyundan kaptığı 'beyin yiyen amip' türüne Türkiye'de de 40 derecenin üzerinde sıcaklığı olan sularda rastlanabileceğini belirtti. Ayhan, kaplıcalar gibi termal suların amip riski taşıyabileceğini dile getirdi.
#Termal SuMikroskobik canlılar; en basit tanımıyla, gözle görülemeyen canlılardır. Özellikle mikroskopla incelenerek görüldüklerinden dolayı ayrı bir bilim dalı olarak karşımıza çıkan Mikroskobik canlılar nelerdir? Nerede yaşar ve solunum yapar mı? Mikroskobik canlıların özellikleri ve faydaları nelerdir? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Mikroskobik Canlılar Nelerdir?Canlılar ortak özelliklerine göre gruplara ayrılmaktadır. Canlıların taşıdığı ortak özelliklere göre gruplara ayrılmasına ise sınıflandırma denmektedir. Canlı varlıklar; yapısına, hareket özelliklerine, üreme ve beslenme şekline göre sınıflandırılmaktadır. Canlılar dört sınıfa ayrılmaktadır; hayvanlar, bitkiler, mikroskobik canlılar ve mantarlar. İşte, canlıları tanıyalım konu anlatımı.
#5. Sınıf Fen Bilimleri Canlıları Tanıyalım Konu Anlatımı