Suriye’de Esad rejiminin yıkılmasının ardından Türkiye’de geçici koruma altında yaşayan Suriyelilerin vatanlarına dönüp dönmeyeceği ülkenin ana gündemlerinden biri oldu. Konuyla ilgili merak edilenleri akademisyen Prof. Dr. Murat Erdoğan’a, Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne ve Suriyelilere sorduk: “Artık bir umudumuz var, bugün olmazsa yarın mutlaka döneceğiz.”
#Ece ALTIKULAÇABD'ni seçilmiş başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron öncülüğünde bir araya geldi. Tarihi Notr Dame Katedrali'nin açılışının ardından yaptıkları görüşmede, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı değerlendirdi.
#TrumpHavaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarMilli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 'Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır. Bölgedeki faaliyetlerimiz aynı tempo ve kararlılıkla devam ediyor, edecektir.' ifadelerini kullandı.
#Milli Savunma BakanıDoktor Mehmet Öz’ü federal sağlık hizmetleri olan Medicare ve Medicaid’in müdürlüğüne aday gösteren ABD’nin Seçilmiş Başkanı Trump, ‘Amerika’yı tekrar sağlıklı hale getirmek için Dr. Öz’den daha nitelikli bir doktor olmayabilir” dedi.
#Mehmet ÖzGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı.
#Doç. Dr. Canan DağdevirenABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının ardından, yeni başkanın oluşturacağı kabinede yer alabilecek muhtemel isimler de konuşulmaya başlandı. Bu isimler içinde en dikkat çeken kişi ünlü milyarder Elon Musk...
#ABDHürriyet Ankara’nın ‘KENT SOHBETLERİ’ne konuk olan Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Ankara trafiğinde kamu servisleri için dikkat çeken bir öneride bulunarak, “Yakın konumlardaki kamu kurumlarının servis optimizasyonlarını yaparak, Ankara’nın trafik sorununu çözebiliriz” dedi. Küçükpehlivan, geliştirdikleri yazılımı anlattı.
#Kent SohbetleriCumhuriyet'in 101. yılı dolayısıyla kutlamalar devam ederken dünyanın dört bir yanından da Türkiye'ye tebrik mesajları yağıyor.Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kutlama mesajında çağdaş Türkiye'nin bölgede ve dünyada barış ve istikrarın korunmasında önemli rol oynadığını söyledi. İran ise, "İran İslam Cumhuriyeti, kardeş ve komşu ülke Türkiye Cumhuriyeti'nin halkını ve hükümetini Milli Gününü içtenlikle kutlar" mesajını paylaştı. ABD'nin yayınladığı tebrik mesajında " Geride kalan yüzyılı aşkın sürede Türk halkının katettiği ilerlemeyi büyük bir takdirle karşılıyoruz." ifadeleri yer aldı.
#29 EkimHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıTerminalden yolcuyu aldıktan sonra uçakta kapıya kadar hidrolik kollarla yükselen mobil salonlar, köprüler dolu olunca yolcuların imdadına yetişiyor. Açıkta park eden uçaklara binişte büyük konfor sağlayan bu salonlar havalimanlarında meydana gelen sıkışıklıklarda yeniden imdada yetişebilir. Yolcu sayısı arttıkça yeniden ihtiyaç oldu.
#Dulles HavalimanıMaymun Çiçeği tartışmaları devam ederken, Sağlık Bakanlığı 2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü (BNV) tespit edildiğini bildirdi. Açıklama sonrası gözler bu yeni virüse çevrildi. İşte enfekte sivrisinek sokmasıyla bulaşan A’dan Z’ye Batı Nil Virüsü ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiMadrid’de yaşayan 74 yaşındaki bir adam, bir kene tarafından ısırıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu.Peki, ülkemizde durum ne? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiEnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, DSÖ'nün uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika'da ortaya çıkan 'maymun çiçeği' varyantına karşı Türkiye'de de önlem alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan, "Türkiye'de, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız" dedi. Ceyhan, "Şu anda bir yayılma söz konusu ve bunun için DSÖ alarmda. Solunum yoluyla bulaşan pandemiler gibi, grip pandemisi, koronavirüs pandemisi gibi bir anda 100 binlerce, milyonlarca vakaya ulaşmaz. Ama yavaş yavaş artarak dünya için tehlike oluşturabilir" diye konuştu.
#Maymun Çiçeğiİspanya'da, yüzde 40'lara varan ölüm oranına sahip 'Ebola benzeri' virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor ve maalesef ölümlere neden olabiliyor. Peki ülkemizde son yıllarda KKKA vakalarında artış yaşandı mı? Kene ısırığına bağlı ölümcül göz kanaması nasıl yaşanıyor? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin ve Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneTürkiye, Ankara’da 7 ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 esirin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı. MİT’in koordinasyonunda yapılan operasyonla 7 uçakla aynı anda Ankara’ya inen 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya; 13 rehinenin Almanya’ya; 3 rehinenin de ABD’ye nakli sağlandı. Rehineler arasında tanınmış gazeteciler ve sanatçılar da var...
#EsirÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Necmettin Yakut, Sağlık Bakanlığı’ndan ikinci anjiyografi salonunun ve bir adet sanal anjiyo (tomografik anjiyografi) sisteminin kurulmasıyla ilgili gerekli izinleri aldıklarını ve bu ünitelerin yıl sonuna kadar hastaların hizmetine sunulacağını açıkladı.
#1Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın Kıbrıslı Türkleri ve Türk Ordusu'nu hedef alan skandal demeçleri Ankara ve Atina arasındaki tansiyonu yükseltirken, Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis de Türkiye ile ilgili akıl almaz açıklamalara imza attı. Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ise bu açıklamalarının nedenini Yunanistan'ın Türkiye hakkında yaşadığı korkuya ve Türk Savunma Sanayi'nin Yunanistan'dan kat kat büyük olmasının yarattığı huzursuzluğa bağladı.
#Adonis GeorgiadisDünyada, her dokuz dakikada bir kişinin kuduzdan öldüğü düşünüldüğünde, her yıl tahminen 59 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor. İnsanlarda görülen kuduz vakalarının yüzde 95’inden fazlası Afrika ve Asya ülkelerinde kuduz bir köpeğin ısırması sonucu meydana geliyor. Bu olguların da yüzde 80’i yoksul ve kırsal bölgelerde görülüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Köse, kuduz hakkında ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Diplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarYapay zekâ (YZ) teknolojileri yaşamın tüm alanlarına yayılmaya devam ediyor. Özellikle büyük dil modelleri ile desteklenen ChatGPT gibi üretken YZ (ÜYZ) teknolojilerinin erişilebilir olduktan kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu yayılımı çok farklı bir boyuta taşıdı.
#Konuk Yazar