Onu şehirden çok doğada, özellikle de ormanların içinde bulmak mümkün… Biz söyleşi için kısa süreliğine uğradığı İstanbul’da yakalıyoruz. Kendi hikâyesini hızlı geçiyor. Konu ‘mantarlar’a gelince ise gözleri parlıyor. Kökenleri 600 milyon yıl öncesine giden beşinci canlı türü mantarları adeta ailesi gibi anlatıyor! Türkiye’nin en ünlü mikologlarından (mantar uzmanı) Jilber Barutçiyan’la albümleri karıştırdık.
#Jilber BarutçiyanYağmurların başlamasıyla birlikte mantar mevsimi de geldi çattı. Ancak bilinçsizce toplanan yabani mantarlar, pek çok insanın ölümüne sebep olabiliyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde Belgrad Ormanı'nda görülen ve sonrasında toplanan zehirli köygöçüren mantarları büyük endişe yarattı. Söz konusu köygöçürenlerin toplandığını tespit eden ve mantarlarla ilgili alanındaki en önemli uzmanlardan olan Jilber Barutçiyan ile konuştuk. Barutçiyan hayat kurtaracak bilgiler verdi
#Zehirli MantarÖzellikle geçmişten günümüze kadar pek çok film ya da dizi ile çizgi filme konu olmuş mantarlar içerisinde sinek mantarı gelir. Pek çok kişi ise bu mantar hakkında bilgi almaya çalışırken, yenip yenmeyeceğini öğrenmeye çalışıyor. Peki, Sinek mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sinek mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri hakkında merak edilenler.
#Sinek Mantarı NedirMantarlar türleri bakımından pek çok çeşide ayrılmaktadır. Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz mantarlar pek çok yönden sağlığa faydası bulunmaktadır. Bazı mantarlar yenilebiliyorken bazıları zehirli türlerindendir. Bunlardan birisi de İmparator mantarıdır. Peki İmparator mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sezar yumurta mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Sizlere imparator mantarı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#İmparator Mantarı NedirGelincik mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Gelincik mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Gelincik mantarı yenir mi? Gelincik mantarının zararları var mıdır? Sizin için gelincik mantarı hakkında detaylı bilgileri derledik.
#Gelincik Mantarı NedirBilimsel adı amanita caesarea olan imparator mantarı ülkemizde en çok yetiştirilen ve tüketilen mantar çeşitlerinin başında geliyor. Kanlıca ve Höbelen mantarı da Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen yenilebilir mantarlardan bir diğeridir. Mantar nasıl yetişir? Mantar Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Merak edilen tüm soruları sizin için derledik.
Türkiye'nin önde gelen mantar uzmanlarından mikolog Jilber Barutçiyan, vatandaşları zehirleyici etkisi olan mantarlara karşı uyardı. Zehirli mantarların hiçbirinin panzehrinin bulunmadığını ifade eden Barutçiyan, yenilebilir mantarların bilimsel olarak kanıtlanmış ve tanımlanmış olması gerektiğini söyledi.
#İstanbulMantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Onur Yaprak, "Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemeli. Hiç bir lezzet ölümü göz önüne almaya değmez. Bunun yerine ambalajlı satılan kültür mantarları tercih edilmeli" dedi.
#MantarGenel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, mantar zehirlenmelerinin organ nakline kadar varacak riskler taşıdığını söyleyerek, “Zehirlenmenin üçüncü gününden sonra karaciğerde hasar başlar ve nakil gerekebilir. Zehirli mantarları ayırt etmek zordur o yüzden ambalajlı kontrolden geçirilmiş kültür mantarlarını tercih etmek gerekir" dedi. Prof. Dr. Onur; mantar zehirlenmelerinde ilk belirtilerin en erken 2 saat en geç 6 saat sonra ortaya çıktığını söyledi.
#Mantar“Zehirli ve zehirsiz mantarları ayırt etmek oldukça bilgili kişiler için bile zordur. Hastalar tanımlanamayan bir mantarı yemişlerse, türlerin tanımlanması spesifik tedavinin belirlenmesine yardımcı olabilir” diyen İstanbul Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, son zamanlarda artan mantar zehirlenmelerine karşı bilgilendirdi.
#Mantar ZehirlenmesiÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kaz Dağı'nın kuzey yamaçlarında, 'sihirli mantar' olarak bilinen ve yiyen kişinin halüsinasyonlar görmesine neden olan mantar türüne rastlandı. Buckingham Sarayı'nın bahçesinde görülmesi üzerine basında yer alan mantarın zehirli olduğunu söyleyen uzmanlar, tüketilmemesi konusunda uyardı.
ÇANAKKALE’nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kaz Dağı’nın kuzey yamaçlarında ’sihirli mantar’ olarak bilinen ve yiyen kişinin halüsinasyonlar görmesine neden olan mantar türüne rastlandı. Buckingham Sarayı’nın bahçesinde görülmesi üzerine basında yer alan mantarın zehirli olduğunu söyleyen uzmanlar, tüketilmemesi konusunda uyardı. Aynı mantardan geçen hafta İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in yaşadığı Buckingham Sarayı'nın bahçesinde de bulunduğu açıklanmıştı.
- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Işıloğlu: - "Mantarlar doğada yüzde 80-90 nem ve 15-20 derece sıcaklık periyodunda çıkıyor. Bugünlerde ülkemizin değişik bölgelerinde hava sıcaklıklarının ve iklim koşullarının bu şekilde olması nedeniyle yüzlerce mantar türü doğada çıktı" - "Yenebilen mantarların yanında zehirli mantarlar da söz konusu. Hava sıcaklıkları bir süre daha bu şekilde devam ederse mantar sezonu daha da uzun sürecek. Mantar sezonunun uzun sürmesi nedeniyle de zehirlenme riski artarak devam ediyor"
Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜMMER) Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal, yağışların ardından çoğalan mantarların bilinçsizce tüketildiğini belirterek, "Son günlerde sıkça toplanan, Kanlıca mantarına benzeyen zehirli bir mantar türü var. Bunu da ayırt etmek oldukça zor. Buna karşı vatandaşlarımızın azami dikkat göstermesini istirham ediyorum" dedi.
Marmara Bölgesi’nde ekim ortasında başlayan yağmur, ardından gelen ılık hava dalgası ormanlardaki yabani mantarları coşturdu. Mikolog Jilber Barutçiyan’ın peşine takılıp, iki hafta üst üste Şile ve Sakarya ormanlarında rengarenk mantarların peşinden koşturdum. Porçini, sığır dili ve mantar aleminin şahı Sezar’la tanıştım. Siz de denemek isterseniz, mutlaka mantarları çok iyi tanıyan bir uzmanla yola çıkmanızı öneririm.