Taklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkBir tür dil ve anlatım bozukluğu olan afazi hastalığı semptomları ve nedenleri ile araştırılıyor. Kişinin bir travma veya nörolojik bir rahatsızlık geçirmesi sonucu ortaya çıkan afazi, günlük yaşantıyı olumsuz etkiliyor. Peki, afazi nedir, neden olur? İşte afazi semptomları ve belirtileri...
#AfaziBeyin küçülmesi, Serebral Atrofi olarak adlandırılmaktadır. İnsan yaşlanmaya başladığında kendini gösterir. Ancak öncesinde de bazı nedenlerden dolayı görülmektedir. Peki, beyin küçülmesi neden olur, belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkKobalamin adıyla da bilinen B vitamini, günlük hayatta sık sık tükettiğimiz birçok gıdanın içinde bulunur. B vitamini bakımından zengin olan sebzelerin başında ıspanak, börülce, taze fasulye ve bezelye geliyor. Fındık, badem ve Şam fıstığı gibi kuru yemişler de yüksek oranda kobalamin içerir. Bu vitaminin eksikliği sinir ve sindirim sisteminde birçok sağlık sorununa yol açabilir. B vitamini eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitApati yani ilgisizlik, günlük aktivitelerde ilgi, motivasyon veya zevk kaybı ile karakterize kayıtsız ruh hali durumudur. Kronik anlamda ilgisizlik yaşlanmanın veya yaşamın sağlıklı bir parçası değildir ve Alzheimer, Parkinson ve şizofreni gibi birçok nörolojik ve psikiyatrik duruma atfedilebilir. Peki, Apati tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Apati Nedir?Bazı hastalıkların varlığı yaşamı olumsuz etkilemektedir. Özellikle de kas ve organlardan kaynaklanan bu hastalıklar doğru şekilde tedavi edildiği takdirde hastalıklar da önlenebilir. Çeşitli kas rahatsızlıkları da hayatı olumsuz etkiler. Özellikle atrofi en çok görülen rahatsızlıklardan birisidir. Atrofi nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Atrofi Nedir?İnsanları etkileyen çok sayıda hastalık çeşidi vardır. Bu hastalıklardan bazıları kişinin tüm yapısını bozmakla birlikte davranış bozukluklarına yol açmaktadır. Sizler için psikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz çeşitleri ve nedenleri nelerdir? Tüm detayları derledik.
#Psikoz Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?İnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülinİdrar kaçırma hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşanan bir durumdur ama kadınlarda daha sık görülür. Kadınlardaki idrar kaçırma sorunu; idrar kanalı etrafında bulunan kolajenlerin, kasların güçsüzleşmesi gevşemesi nedeniyle oluşur. Bu durum daha çok; çocuk doğurmuş kadınlarda ve yaşlanma ile birlikte gelişir. Bu durumda 'Stres Üriner İnkontinens' (SUİ) dediğimiz durum gelişir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın konu hakkında bilgiler verdi.
#İdrar KaçırmaKoronavirüs pandemisinin belirtileri arasında yer alan tat ve koku alma sorunlarının soğuk algınlığı gibi pek çok farklı hastalık türünde de görülebildiğini ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz uyardı. Bayiz, "Koku ve tat alma bozukluklarının koronavirüs enfeksiyonu şüphesi oluşturmasında en önemli etken, söz konusu semptomun ani bir şekilde ortaya çıkması ve şiddetli olması" dedi.
#Prof. Dr. Ünal BayizYoğun iş temposu sonucu, çoğu kişinin unutkanlıktan yakındığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Özge Altıntaş Kadırhan, “Kişi, aslında yoğunluktan dolayı kaydedemediği bilgiyi hatırlayamadığını sanır ve unuttuğunu düşünür. Demans hastaları ise farklı olarak, kaydedilen bilgiyi geri dönüşümsüz olarak unutabilir” dedi.
#DEMANS‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ kapsamında, hastalığın belirtileri ve korunma yolları ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, genetik faktörler, ileri yaş, kolesterol, obezite, diyabet, tansiyon, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, çevresel faktörler ve yaşam tarzı gibi etkenlerin, alzheimer için bir risk faktörü olduğunu bildirdi.
#AlzheimerDemans yaşlılarda sık görülen bir sorundur. Demans hastalığı sıklıkla alzheimer ile karıştırılır ancak ikisi aynı şey değildir, alzheimer hastalığı demansın nedenidir. Hastalık başlangıçta sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden yaşlılıkta izlenen unutkanlık normal olarak görülmemelidir. Günümüzde mevcut olan ilaçlar ile erken yakalanan vakalarda son noktaya gidiş süresi uzatılmakta, hastanın öz bakım süresi uzatılıp bakıcı yükü azaltılmaktadır.
#Demans NedirBeyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.
#BeyinSon zamanlarda her gittiğiniz yerde tuvalet aramaya başladıysanız, öksürmek, gülmek ya da hapşırmak korkulu rüyanız haline geldiyse ve hekime başvurmak yerine bu probleminizi göz ardı etmeye çalışıyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var.
#İdrar Kaçırmaİnsan ömrü uzadıkça alzheimer, bunama gibi hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Kadınlarda, kalp damar hastalarında, sigara ve alkol tüketenlerde daha sık görülen bunamada en önemli sorun erken tanı. Prof. Dr. Asena Akdemir bunama hastası olanlara ve yakınlarına önerilerde bulundu.
#AlzheimerAlzheimer hastalığına karşı gönüllü destek veren dağcı ve Alzheimer aktivisti Alan Arnette, Alzheimer'in hastalar, yakınları ve toplum için oluşturduğu soruna dikkat çekmek amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde, Kilimanjaro'ya tırmanacak.
#AlzheimerrSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Birçok insanın ortak sorunu varis sadece görüntü bozukluğu oluşturduğundan değil, ciddi hastalıklara yol açabileceğinden önemsenmesi gereken bir hastalık. Üstelik sanıldığı gibi sadece erişkinlerde değil çocukluk çağında da görülebilmekte. Elbette yapısal etkenler varis oluşumunda önemli rol oynamakta. Ancak bazı önlemlerle varis oluşumunu engellemek elimizde.