Bugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü. Şu anda tüm dünyada 57 milyon, Türkiye’de ise 700 bin kişi bu hastalığın etkisi altında. Uzmanlar, “Sadece Akdeniz tipi beslenmek değil Akdenizliler gibi keyifli, kalabalık sofralarda beslenmek de önemli. Sosyalleşmeden diyet, Alzheimer riskini daha az düşürüyor” diyor.
#AlzheimerSıklıkla duyduğumuz, birçok kişinin ileriki yaşlarda karşılaşmaktan korktuğu bir rahatsızlık alzheimer. Bu hastalığa yakalanmamak için stresten uzak durmak ve bol bol hareket etmek kadar gülümsemeye çalışmak, sosyalleşmek, uyku düzenine dikkat etmek de önemli…
#AlzheimerBERLİN’de geçtiğimiz günlerde demans konusunda farkındalık yaratmaya yönelik yayınlanan ‘Fil Hafızalı Babaannem’ adlı resimli kitap tanıtıldı. Hikâyesini tiyatro pedagogu Hülya Karcı ve Komşuluk Evi (Nachbarschaftsheim) Derneği Tiyatro Grubu birikte kaleme aldı. Resimli kitap, Almanca ve Türkçe olarak iki dilli hazırlandı.
#NachbarschaftsheimDiyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Köln’deki Genel Merkezi’nde, ‘Dünya Alzheimer Günü’ etkinlikleri çerçevesinde ‘Göç ve Demans–Kimseye Etmem Şikâyet’ adlı kitabın tanıtımı yapıldı. ‘Maziye Bir Bakıver’in ardından ‘Kimseye Etmem Şikâyet’ ile 60 yıllık iş gücü göçüne bir başka açıdan yeniden baktığını söyleyen kitabın yazarı Fatma Dik-Thiel, eserinde, Anadolu’dan gelen yaşlı göçmenlerin yaşam öykülerine yer verdi.
#DİTİBDünyada 55 milyondan fazla kişinin demans hastalığıyla yaşadığını söyleyen Türk Nöroloji Derneği’nden Prof. Dr. Neşe Tuncer, hafızayı korumak için yapılması gerekenleri anlattı: “Yeni şarkı sözleri öğrenmek, yeni tarifler denemek, yaşadığımız yerlerde bilmediğimiz yerleri keşfetmek, kaybolup yol bulmak...”
#Dünya Alzheimer GünüSağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli GünlerAlzheimer hastalığına dikkat çekmek ve bu konuda toplumsal bilinci artırmak amacıyla çekilen "Sadan Hanım: Bir İstanbul Hanımefendisi" belgeseli 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde gösterime girdi. Film Sadan Ünüvar’ın hastalık sürecini anlatıyor. Peki, Sadan Ünüvar kimdir?
#Sadan ÜnüvarHer geçen gün dünyada alzheimer hastalarının sayısı artıyor. Erken teşhisi zor, kesin bir tedavisi de yok. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün… 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü vesilesiyle alzheimer’ı hasta yakınlarından ve ‘Çok Unutkn Oldum’ kitabının yazarı, nöroloji uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler’den dinledik. Bu hastalığı konu alan, salı günü vizyona girecek ‘Sadan Hanım’ filminin yönetmeni Göksel Gülensoy ve başrolü Canan Ergüder’le konuştuk.
#AlzheimerHer devirde merak konusu olan Astrolojiye bu merak günümüzde de sürmektedir. İşte, 21 Eylül hangi burç, 21 Eylül tarihinde yaşanmış tarihi olaylar, 21 Eylül tarihinde doğanlar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#21 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?Almanya’nın Köln kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Merkezi’nde, ‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ etkinlikleri çerçevesinde ‘Göç ve Demans - Maziye Bir Bakıver’ isimli kitabın tanıtımı yapıldı.
#DİTİB Sosyal Dayanışma Merkezi‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ kapsamında, hastalığın belirtileri ve korunma yolları ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, genetik faktörler, ileri yaş, kolesterol, obezite, diyabet, tansiyon, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, çevresel faktörler ve yaşam tarzı gibi etkenlerin, alzheimer için bir risk faktörü olduğunu bildirdi.
#AlzheimerSosyal izolasyonun artış gösterdiği pandemi gibi dönemlerin Alzheimer ve bunama hastalarının yaşam kalitesini etkilediğini belirten uzmanlar, bu dönemde kafa karışıklığının ve saldırgan davranışların artabileceğine, anksiyetenin tetiklenebileceğine dikkat çekiyor. Bu dönemde hastayla sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor.
#AlzheimerBugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü, günümüzde artık çoğu kişinin bildiği ve belli bir yaşın üzerindeki insanlar tarafından ciddi bir gelecek korkusu olarak ifade edilen bir hastalık. Dünya Alzheimer Günü kapsamında Doç. Dr. Can Hakan Yıldırım Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı, Alzheimer hastalığına karşı erken tanı ve korunmanın önemini vurgularken, Alzheimer’dan korunma hakkında bilgiler verdi.
#AlzheimerÜlkemiz ve dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için önemi artmakta olup tüm dünyada ‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ olarak anılmaktadır. Alzheimer’a karşı gerekli bilinci oluşturarak fark yaratmak amacıyla her yıl 21 Eylül’de Dünya Alzheimer Günü etkinlikleri düzenlenir. Peki, alzheimer nedir? Alzheimer belirtileri neler?
#Bugün Dünya Alzheimer Günü“Artık iyice yaşlandı”, “Bu yaşta unutması normal”, “Anılarını döne döne anlatmayı zaten sever” gibi cümleler gündelik hayatınızın önemli bir parçası mı? Belki de böyle diyerek o yakınınıza alzheimer tanısı konmasını geciktiriyor olabilirsiniz?
#GazetehaberleriTürkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nün Alzheimer hastalarının sorunlarına dikkat çekmek, onlara ve yakınlarına yardımcı olabilmek için neler yapılabileceği konusunda önem taşıdığını söyledi ve ekledi: “Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığında büyük bir artış yaşanıyor. Dünyada 50 milyon civarında demans hastası bulunuyor ve bu hastaların yaklaşık 2/3’ünü Alzheimer hastaları oluşturuyor.”
#AlzheimerMerhaba Mahmure okurları, bu ay itibarıyla hayatın renklerine dair konularla sizlerle olacağım. İlk yazımı heyecanla yayınlamanın sevincini anlatmam mümkün değil İlk yazımda sizlere Alzheimer ve müzik arasındaki muazam bağlantıdan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü.
#Alzheimer Günü