Kütahya'nın Dumlupınar ilçesine bağlı Büyükaslıhanlar köyünde 'altın dolu lahit dedikodusu' üzerine 3 şüphelinin 5 metre derinlikte 10 metrelik tünel kazdığı ortaya çıktı. İzinsiz kazı yapan şüpheliler jandarma ekiplerince gözaltına alınırken, gece de çalışmak için tünel içerisini ışıklandırdıkları belirlendi.
#Altın LahitMitolojide haksızlığa uğrayıp Athena tarafından yılan başlı bir varlığa dönüştürülen Medusa’nın hikâyesi, Yerebatan Sarnıcı’nın büyülü atmosferinde yeniden hayat buluyor. Tasarımcı Başak Cankeş yönetimindeki ‘Medusa’nın Çığlığı’ gösterisi ziyaretçilerine 45 dakikalık sürükleyici bir performans deneyimi yaşatıyor. Üstelik görüntü almak için havaya kalkan cep telefonları olmadan...
#Medusa2015 yılında eski Zeytinburnu Belediye Başkanlık Binası’nda başlayan restorasyon çalışmaları sırasında bulunan geç Roma - erken Bizans dönemine ait mozaik yapısı müzeye dönüştürüldü. Zeytinburnu Mozaik Müzesi, 'Fahreddin Paşa, Medine Müdafii' sergisi, sosyal tesis Mozaik Kafe Restoran’ın açılışı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un katılımlarıyla gerçekleşti.
#Zeytinburnu Mozaik MüzesiYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaBolu Mudurnu'daki esrarengiz kazı, bölge halkı ve konuyu merak eden pek çok kişinin odak noktası oldu. Bolu’nun Mudurnu ilçesinde Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 3 aydır Sıtkı Toy’a ait ahırda yürütülen gizemli kazı çalışması gizliliğini koruyor. Köylüler kazı alanında altın olabileceğini, bölgeye kimsenin yaklaştırılmadığını ve bir evin altından diğerine doğru kazı yapıldığını duyduklarını ifade etti. İşte, Bolu Mudurnu'daki esrarengiz kazı hakkında bazı detaylar
#BoluBolu’daki Kovucak köyünde, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gözetiminde Zonguldak’tan getirilen maden işçilerinin gerçekleştirdiği esrarengiz kazı köylülerin de gündeminde. Daha önce bölgede lahit mezar çıktığını söyleyen köylüler, “Altın ve hazine varmış. Kimseyi yaklaştırmıyorlar” diyor.
#BoluBolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Kovucak köyünde 3 aydır süren esrarengiz kazıyla ilgili bölgede çobanlık yapan bir vatandaş "10 senedir orada mağara var. Girişini falan görmedim gidip bakmadım. Orada, 'Çok büyük hazine var' diyorlar" dedi. Köylülerden Mehmet Kapucu ise "Bizi yaklaştırmıyorlar. Biz kenardan, uzaktan görüyoruz sadece. Hazine olduğu için kazılıyor deniliyor” diye konuştu.
#Gizemli KazıAntik Mısır dönemi mumyaları keşfedildikleri günden bu yana hep merak uyandırıyor. Mumyalama işleminin amacı genelde bedeni ölümden sonra korumak olarak biliniyor ancak İngiltere'de geçtiğimiz günlerde açılan bir serginin organizatörleri, bu ezberi bozan önemli tespitler ortaya koyuyor. İşte ayrıntılar...
#Antik Mısır MedeniyetiBüyükçekmece’de, kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde hafriyat çalışması yapılan inşaat alanından eski dönemlere ait mezar bulundu. İçinde insana ait kemiklere rastlanan lahit, ekipler tarafından koruma altına alındı. İnşaat çalışmaları tamamen durdurulurken, ekipler olayla ilgili inceleme başlattı.
#BüyükçekmeceKültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ekipleri tarafından 1980 yılından bugüne kadar yurt dışına kaçırılan 22 bin 424 tarihi eser ve kültür varlığı geri getirildi. Bu yıl 1113 eserin iadesi sağlandı. Eserlerin en çok geri getirildiği ülkeler Almanya, Hırvatistan, İngiltere, ABD ve Sırbistan oldu.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıMavi ve yeşilin her tonuna sahip bir ‘cennet köşesi’... Her ne kadar son birkaç yıldır Marmaris’in ormanları yangınlardan zarar görse de doğası, denizi, plajları ve tarihi değerleriyle Türkiye’nin her zaman en popüler yaz rotalarından. Bölgede görülmesi gereken birçok yer var ama biz jürimize olmazsa olmazlarını sorup 10 tanesini sıraladık.
#SeyahatCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta içinde yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından 13-14 Temmuz'u idari izin olarak açıklamasıyla 9 günlük Kurban Bayramı tatili fırsatı doğdu. Biz de gezgin yazarlarımıza "Bu dokuz günü çok fazla cep yakmadan nasıl değerlendirebiliriz?" diye sorduk. Kamp yapılacak yerlerden tutun da denize girilecek, doğa ile baş başa kalınacak hatta köylerde keşfe çıkılacak adreslere kadar birbirinden güzel 20 yeri önerdiler.
#RotaOrdu'nun Fatsa ilçesinde, yol yapım çalışması sırasında ortaya çıkarılan, Roma Antik dönemine ait 8 lahit mezarın bulunduğu bölgede acil kurtarma kazıları sürdürülüyor. Kazılarda, üzerinde tanrı 'Hermes' figürü yer alan, kırmızı akik taşlı gümüş yüzük ile çeşitli tarihi parçalar bulundu.
#OrduOrdu'nun Fatsa ilçesinde, yol yapım çalışması sırasında ortaya çıkarılan, Roma Antik dönemine ait 8 lahit mezarın bulunduğu bölgede acil kurtarma kazıları sürdürülüyor. Kazılarda, üzerinde tanrı 'Hermes' figürü yer alan, kırmızı akik taşlı gümüş yüzük ile çeşitli tarihi parçalar bulundu.
#KazıAlanya, yabancı turistlerin akın ettiği, sadece onlara hitap eden mekânların olduğu bir bölge olarak bilinse de son yıllarda çok değişti. Yerli tatilcileri de mutlu edecek tesisleri, sokakları ve gezilecek noktalarıyla çok modern ve düzenli bir kent artık. Üstelik de tarihiyle güneşli havası her mevsim davetkâr.
#HürriyetMısır gezisini taçlandırmanın yolu kesinlikle Nil nehri gemi turundan geçiyor. Nil nehri gezisi esnasında, nehrin her iki yakası boyunca uzanan inanılmaz güzellikteki tarihi ve ilgi çekici doğal güzelliklere hayran kalacaksınız... Nehrin her iki yanı da gezi boyunca palmiye ağaçları, sebze ve muz bahçeleri, değişik türde yemyeşil ağaçlarla kaplı. Yeşilliğin bittiği yerlerde de kum tepeleri ve çöl yükseliyor… Yeşilliğin bitip çöle karıştığı yerlerde ortaya çıkan ışık yansımaları özellikle bir tapınağın üzerine düştüğünde insana nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor...
#MısırMavi Bayraklı plaj; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği kriterlerinde yüksek standartları yakalayan yüzülebilir alanları tanımlıyor. İspanya ve Yunanistan’dan sonra 519 taneyle dünyanın en çok bu unvana sahip plajı Türkiye’de. Jürimiz Türkiye’nin en güzel ve sosyal mesafeye uygun 10 Mavi Bayraklı plajını anlattı.
#GazetehaberleriMuğla'nın Bodrum ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un kapağını açtığı ve 2 bin 400 yıllık tarihi eserlerin ortaya çıktığı lahit mezarın bulunduğu bölgede çalışmalar devam ediyor. İlk etapta yüzük, kolye, sikke ve pelike gibi eşyaların bulunduğu mezardan daha çok şey çıkacağına inanan uzmanlar, çamurun altında olduğunu düşündüğü eserleri bulmaya çalışıyor. Lahitteki mezardan çıkan erkek ve kadın iskeletleri üzerinde de inceleme yapan ekipler, iskeletlerin döneminin zenginlerinden bir çifte ait olduğunu düşünüyor. Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü Hüseyin Toprak, "Bu mezar Bodrum'da ve arkeoloji dünyasında bir heyecan uyandırdı" dedi.
#MuğlaMuğla'nın Bodrum ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un kapağını açtığı ve 2 bin 400 yıllık tarihi eserlerin ortaya çıktığı lahit mezarın bulunduğu bölgede çalışmalar devam ediyor. İlk etapta yüzük, kolye, sikke ve pelike gibi eşyaların bulunduğu mezardan daha çok şey çıkacağına inanan uzmanlar, çamurun altında olduğunu düşündüğü eserleri bulmaya çalışıyor. Lahitteki mezardan çıkan erkek ve kadın iskeletleri üzerinde de inceleme yapan ekipler, iskeletlerin döneminin zenginlerinden bir çifte ait olduğunu düşünüyor. Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü Hüseyin Toprak, "Bu mezar Bodrum'da ve arkeoloji dünyasında bir heyecan uyandırdı" dedi.
#MuğlaKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bodrum ilçesinde 2 bin 400 yıllık lahit kapağını açarak, incelemelerde bulundu. Bakan Ersoy, "Bizi sevindiren yanı hiç bozulmamış olması. Hiçbir yerden de hasar almamış gömüldüğü gibi kalmış. İçindeki malzemelerde hiçbir sarsıntıdan etkilenmemiş" ifadelerini kullandı.
#Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ErsoyDünyanın Yedi Harikası ya da eski dilde acaib-i seb'a-i alem, tamamı insanoğlu tarafından inşa edilmiş, olağanüstü antik yapı ve yapıtlardır. Ayrıca Antik Dönemin Yedi Harikası adıyla da bilinir. İlk olarak MÖ 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya atılan bir kavramdır. Peki, Dünyanın Harikaları listesinde neler var? İşte Dünyanın 7 Harikası
#Dünyanın Harikaları ListesiUNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alan Hoca Ahmed Yesevî Türbesi, Kazakistan'ın güneyindeki Türkistan şehrinde bulunuyor. Büyük Timur İmparatorluğu döneminde, 1389 yılında Timur tarafından inşa ettirilen yapı, tarihi bir kale yakınına konuşlandırılmış. Şimdi Arkeolojik Sit ilan edilen alan, başka türbeleri, cami ve hamam gibi ortaçağ yapılarının kalıntılarını içeriyor.
#Hoca Ahmet Yesevi Türbesi