Marmaris ve Selimiye’ye güzellik katan 10 durak
Mavi ve yeşilin her tonuna sahip bir ‘cennet köşesi’... Her ne kadar son birkaç yıldır Marmaris’in ormanları yangınlardan zarar görse de doğası, denizi, plajları ve tarihi değerleriyle Türkiye’nin her zaman en popüler yaz rotalarından. Bölgede görülmesi gereken birçok yer var ama biz jürimize olmazsa olmazlarını sorup 10 tanesini sıraladık.
Altın sarısı kum, masmavi deniz
Kleopatra Plajı ve Sedir Adası
Çamlı Limanı’ndan saat başı kalkan teknelerle ulaşılan Sedir Adası’ndaki meşhur Kleopatra Plajı, zamanında Mısır Kraliçesi Kleopatra ve Roma İmparatoru Marcus Antonius’un birlikte yüzdüğü rivayet edilen yer... Nurgül Büyükkalay “Bana göre Marmaris’i, merkezinden çok çevresi güzelleştiriyor. Kleopatra Adası, diğer adıyla Sedir Adası, o güzelliklerden biri. Altın sarısı kumu ve turkuvaz rengi deniziyle Türkiye’de gidip gördüğüm ve yüzdüğüm en eşsiz plajlardan biri. Adaya gitmek için yemyeşil doğasıyla büyüleyen Çamlı Köyü’nün içinden geçeceksiniz” diyor.
Su sporları da yapılıyor
Bördübet
Masmavi bir deniz, rengârenk çiçeklerin ve kuş seslerinin olduğu yeşil bir cennet Bördübet. Bakir bir koyu, uzun ve kumlu bir plajı var, denizi sığ. Bördübet’te derede kano, su kayağı ve kürek çekmek gibi çeşitli su sporlarının yanı sıra antik Karya orman yolunda doğa yürüyüşü, dağ bisikleti gibi etkinlik olanakları var. Saffet Emre Tonguç bölgeyi “Geçmişte bugünkü Bördübet’in olduğu koyda kalan İngiliz askerleri, kuş varlığına hayran olmuş. Hem sayıca çok hem de farklı türlerde kuşun bir arada olması nedeniyle buraya İngilizcede ‘kuş yatağı’ anlamına gelen ‘Bird the Bed’ demişler. Zaman içinde biz o söylenişi Bördübet’e çevirip yepyeni bir kelime çıkarmışız ortaya. Size önerim Bördübet’in bakir koylarını mutlaka keşfedin” diye anlatıyor.
Hikâyesini öğrenmeli
Kız Kumu
Denizin içine doğru 600 metre uzanan ve suda yürüyormuş gibi hissedeceğiniz Kız Kumu’nun tabii ki aşk konulu bir efsanesi var. Sevdiği balıkçıyla buluşmak isteyen kralın kızının askerlerin elinden kaçarak balıkçıya doğru koştuğu yolun kumla dolduğuna, okla vurulan kızın kanlarının da bu yoldaki kumlara rengini verdiğine inanılıyor. Kızıl kumlardan oluşan denizin ortasındaki yolun sonunda, Kız Kumu’na adını veren efsanenin kahramanını tasvir eden heykeli göreceksiniz.
Panoramik seyir terası…
Amos Antik Kenti
Civarda birçok antik kent var. Ancak İçmeler-Turunç güzergâhını kullanarak yaklaşık 20 dakikalık zevkli bir seyahatle ulaşılan Amos, seyir terasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Kumlubük Koyu’nun kuzeybatısında, sarp bir tepe üzerinde kurulu. Tarihte Rodos Karşıyakası olarak bilinen yerde, ağaçların arasına dağılmış pek çok kalıntı var. Erdal İpekeşen “Tiyatro, tapınak ve heykel kaideleri görülecekler arasında” diyor. Birkaç yıl önce bakıma alınarak içinde yürüyüş parkuru oluşturulan Amos’un en etkileyici tarafıysa panoramik seyir terası ve manzarası.
Yunan adalarında gibi...
Kaleiçi
Kale duvarlarının içinde kalan ve birkaç merdivenli taş sokağı kapsayan bu kısa gezi sırasında etrafta tek katlı, panjurlu evler ve begonvillerle süslü butik oteller çıkacak karşınıza. En yukarıya vardığınızdaysa marinayı göreceksiniz. Serda Büyükkoyuncu “Kendinizi bir Yunan adasında gibi hissedeceğiniz merkezdeki Kaleiçi genellikle gözden kaçan bir rota. Gezmesi oldukça kısa sürüyor ama bıraktığı tada değer” diyor.
12 bin yıllık kalıntılar
Nimara Mağarası
Marmaris’in karşısında, Cennet Adası’ndaki mağara, Cennet ve Yıldız adlarıyla da anılıyor. Mağarada oldukça geniş ve sarkıt ve dikitler var. 100 bin yıl yaşında olduğu hesaplanan mağarada 1998’de kumtaşından iki kadın heykeli bulundu. Ardından yürütülen kazılarda 12 bin yıl öncesinden insan izleri, 500 renkli cam, delgiler, keskiler, taş ve kemikten yapılma delici aletler çıkarıldı. Boncukların çok olması burasının tunç çağına kadar boncuk atölyesi olarak kullanıldığını düşündürüyor. Mağara Roma devrinde adak ve tapınak yeri olarak kullanılmış. Bestenur Ekinci’nin önerisi.
Dileklerinizi fısıldayın
Kameriye Adası
Melih Uslu “Günün erken saatlerinde sonsuz bir sükûnetin hâkim olduğu, yeşillikler içindeki Selimiye sokaklarında yürüyüşe çıktıktan sonra sahilden hareket eden tekne turlarından birine katılmanızı öneririm. Civardaki koyları keşfedebileceğiniz bu deniz yolculuklarının önemli duraklarından biri de Kameriye (Kamelya) Adası” diyor. Adada mozaikli avlusuyla dikkat çeken 1.800 yıllık bir manastır var. İçindeki mavi İsa freskiyse geride kalan onca zamana karşın canlılığını ve etkileyiciliğini koruyor. Civardaki dilek ağaçlarına gerçekleşmesini istediğiniz hayalinizi fısıldamayı unutmayın.
Tekne turuna katılmalı
Turunç
Kara ve denizyoluyla ulaşabileceğiniz Turunç, Marmaris merkeze yarım saat mesafede. Mavi yolculuk teknelerinin vazgeçilmez durağı olan Turunç’ta, akşam koyda demirlemiş teknelerden ve sahildeki lokantalardan şarkılar yükseldiğini duyacaksınız. Günübirlik turlarla Kumlubük, Çiftlik gibi koylara da uğrayabilirsiniz. Burak Özberk “Turunç’taki bu Mavi Bayraklı plajda mavinin farklı tonlarını bulacağınız bir deniz ve çevresinde yemyeşil bir doğa var. Dalış imkânı ve farklı su sporları aktiviteleri yapabilmenin yanında Çiftlik, Dalyan, İztuzu koy ve plajlarına giden tekne turlarına da katılabilirsiniz” diye öneriyor.
Simi Adası manzaralı
Söğüt Köyü
Zamanın durmasını isteyeceğiniz, sakinliğiyle huzur bulacağınız, ne yeşiline ne de mavisine doyacağınız dünya güzeli bir Marmaris köyü. Selimiye’ye sadece 20 dakika mesafede. Doğal güzelliğinden hiçbir şey kaybetmeden kendi halinde hayatını sürdürüp gidiyor. Çam ağaçları arasında doğa yürüyüşü yapıp berrak denizinde yüzün. Karşınızdaki adaların arasından batan güneşi kaçırmayın. Simi Adası’nın harika manzarasını da göreceksiniz. Tarihin etkisini hissetmek için Thyssanos Antik Kenti’ni de ziyaret edin.
Antik kandiller, sikkeler, cam eserler…
Marmaris Arkeoloji Müzesi
Marmaris Kalesi’nin dehlizlerindeki dört salonda hizmet veren Arkeoloji Müzesi’nde arkeolojik bir hazine saklı. Burada teşhir edilen antik kandiller, sikkeler, cam eserler, büstler, steller, lahit çeşitleri ve çanak-çömlekler, Knidos, Burgaz, Hisarönü ve Loryma kazılarında ortaya çıkarılmış. Müzede sergilenen Helenistik, Roma ve Bizans çağlarına ait eserler arasında en çarpıcı olanlar, dünyaca ünlü Knidos aslanının öncülü diyebileceğimiz heykelcikler. Müzenin Marmaris’in köklü denizcilik geçmişine işaret eden amfora koleksiyonu da görülmeye değer.