İzmir’in Bergama ilçesinin eski belediye başkanı ve araştırmacı yazar Sefa Taşkın, kentin zengin tarihi ve kültürel mirasını anlattı, Bergamalılara kültürel miraslarına sahip çıkma çağrısında bulundu. Taşkın, “Bu değerlerimize sahip çıkmazsak turizmden beklediğimiz kazanımlara ulaşamayız. Bergama, kültürel zenginlik açısından eşsiz bir şehirdir” dedi.
#Berlin MüzesiAtalarının yolundan gitmek yerine kendinden asırlar önce yaşamış Anadolu hükümdarlarını örnek aldı. Binlerce yıldır kimsenin giremediği bir mezar inşa etti. Komagene Kralı 1'inci Antiokhos'un Nemrut Dağı'nda inşa ettirdiği o höyük ve çevresindeki dev heykellerin anlamı neydi?
#SeyahatBodrum Antik Tiyatro’daki tarihi taş, güvenlik görevlisiyle korunmaya başlandı. Yıldız Tilbe’nin üzerine çıkmak istediği altar taşa son olarak Teoman uzanarak şarkı söyleyince yetkililer harekete geçti. Göksel’in önceki akşam Bodrum Antik Tiyatro’da verdiği konser sırasında altar taşının başında güvenlik görevlisi bekledi.
#Bodrum Antik TiyatroÜnlü ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey’in Muğla’da bir konağı olduğunu biliyor muydunuz? ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ isimli eseriyle de anılan sanatçı arada bir gidip gelerek toplam 17 yılını o konakta geçirmiş ve birçok eserini orada tamamlamış. Zeliha Hanım’a da yine o evde âşık olmuş. Minik gezginim Lorin’le birlikte işte bu özel mekânı görmek için düştük yollara…
#Gizem CoşkunardaAntik Mısır denince ilk akla gelen anıtlardan biri Büyük Sfenks... Giza'da piramitlerin yanı başında binlerce yıldır yatmakta olan insan kafalı, aslan gövdeli bu heykelin popülerliği dönem dönem değişse de büyüleyiciliği hiç eksilmedi. Üstelik aradan geçen bunca zamana rağmen Sfenks hakkındaki bildiklerimizin önemli bir kısmı hâlâ bilim insanlarının teorilerinden ibaret. İşte ayrıntılar...
#MısırTürkiye, farklı inançlara sahip insanların bir arada yaşadığı bir kültür merkezidir. Bu bağlamda ülkemizde çok sayıda kilisenin yer aldığı da bilinmektedir. Aziz Yuhanna Katolik Kilisesi ise bunlar arasında en dikkat çekicilerdendir. Aziz Yuhanna Katolik Kilisesi nerededir? Sizler için bu sorunun cevabını cevapladık. İşte Aziz Yuhanna Katolik Kilisesi hakkında merak edebileceğiniz tüm detaylar.
#Aziz YuhannaZiraat Türkiye Kupası 4. Eleme Turu maçında Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Eyüpspor, sahasında TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Düzcespor ile karşılaştı. Ev sahibi takım, 2-1’lik sonuçla bir üst tura yükseldi.
#Türkiye Kupası19 Eylül Pazartesi günü düzenlenecek cenaze töreni öncesi halkın ziyaretine açılan Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesi büyük ilgi gördü. Kraliçeyi görmek isteyen vatandaşlar Westminster Salonu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bir yandan da cenazeyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. 2. Elizabeth’in geçen yıl ölen eşi Prens Philip’le ilgili detaysa herkesi şaşkına çevirdi…
#Kraliçe 2. Elizabethİstanbullu ilk önemli uluslararası piyano virtuozu Faik Della Sudda, 19. yüzyılın sonunda Avrupa’nın önde gelen başkentlerinde sahneye çıkmış, konserleri basına övgülerle yansımıştı. Ömer Eğecioğlu, 10 yılda üç kez ele alıp adım adım genişlettiği ‘Franz Liszt’in İstanbullu Öğrencisi - Faik Bey Franz Della Sudda ve Yakın Ailesi’nde Faik Bey’i ölümünden 81 yıl sonra anılar, arşiv belgeleri ve mülakatlarla yeniden gün ışığına çıkarıyor.
#Franz Liszt’İn İstanbullu ÖğrencisiElif İdiz, magazin gündeminde yer alan isimlerden birisi oldu. Nurseli İdiz'in kızı olan Elif İdiz, oyunculuk eğitiminin yanı sıra şan eğitimi de almıştır. Tiyatro oyununda annesi ile birlikte rol alma şansını da yakalayan Elif İdiz, oyunculuk ve şarkıcılık kariyerini sürdürüyor. Peki, Elif İdiz kimdir, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Elif İdizYeşilçam efsaneleri denince, sayacağımız en önemli isimlerin başında gelen Kartal Tibet 83 yaşında aramızdan ayrıldı.27 Mart 1938 Ankara doğumlu Kartal Tibet, arkasında oldukça zengin bir Türk Sineması mirası bıraktı bizlere… Sayısız filmde başrol oynayan, ve yine sayısız filmin yönetmenliğini yapan büyük usta, aynı zamanda senaristlikte yapıyordu. Zihinlerimize ‘Altar’ın oğlu Tarkan’ karakteriyle kazınan Kartal Tibet’in hayatına, kısa bir göz atalım…Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun olan sanatçı, uzun yıllar Ankara’da tiyatro oyunculuğu yaptı. 1960 yılında Suat Altay’ın ‘Karaoğlan’ çizgi romanının başrolünü üstlenmesiyle beyaz perdeyle tanışan Tibet, sonrasında dönemin en önemli jönleri arasındaki yerini aldı. 150’ye yakın filmle başrol oynadı. Yakışıklı, çapkın fabrikatör oğlu olarak çıktı karşımıza bazen, bazen de çaresiz bir aşık… Ama en unutulmaz rolü ne diye düşünecek olursak, bu ‘Tarkan’ karakterinden başkası olamaz…1960’lar ve 70’ler sinemasında bolca izlediğimiz Kartal Tibet, 70’lerinden sonunda artık kameranın arkasına geçmeyi tercih etti. O yıllardan 2010’un sonlarına kadar onlarca film yönetti. İlk kez 1977'de ‘Tosun Paşa’ filmiyle yönetmenliğe adım atan sanatçı, 70’e yakın filmin ve dizinin yönetmenliğini yaptı. Bu arada bu da dikkat çeken bir detaydır ki; 20’den fazla da Kemal Sunal filmi yönetti. Günümüzde hala tekrar tekrar hayranlıkla ve kahkahalarla izlediğimiz filmlerin çoğu neredeyse Kartal Tibet’in eseri olan filmlerdir. ‘Tosun Paşa’, ‘Sultan’, ‘Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor’, ‘Zübük’, ‘Gırgıriye’, ‘Davaro’ ve akıllarımızda yer etmiş birçok film daha…‘Büyük Usta’ sıfatını sonuna kadar hak eden Kartal Tibet’i her zaman saygı ve seviyle anacağız…
#Kartal Tibet