Almanya işçi alımı için gerekli hazırlıklar tamamlandı. Almanya Mavi Kart ve Fırsat Kartı adlı iki yeni göçmenlik programı için başvurular başlıyor. Almanya’da yürürlüğe konulan yeni Kalifiye Göç Kanunu, adından da anlaşılacağı gibi kalifiye işgücü göçünü teşvik etmeyi hedefliyor. Ağustos 2012’de yürürlüğe giren yeni Kalifiye Göç Kanunu ile kapsamı genişletilen Avrupa Birliği (AB) Mavi Kart ya da Blue Card adlı uygulamanın, başta 90 güne kadar serbest dolaşım olmak üzere getirdiği bir dizi kolaylıklar da gündemde yer alacak. Bu yolla istihdam edilmek isteyen kalifiye elemanların, girecekleri işte en az 2023 yılı itibariyle 39 bin 682,80 Euro yıllık gelir elde etmeleri gerekiyor. Peki, Almanya Mavi Kart hangi meslekler için geçerli? İşte, göçmen alımı ile ilgili detaylı bilgiler
#Almanya Mavi KartAlmanya, nitelikli işgücüne kapılarını açıyor. Almanya Mavi Kart ve Fırsat Kartı adlı iki yeni göçmenlik programı için başvurular başlıyor. Almanya’da yürürlüğe konulan yeni Kalifiye Göç Kanunu, adından da anlaşılacağı gibi kalifiye işgücü göçünü teşvik etmeyi hedefliyor. Ağustos 2012’de yürürlüğe giren yeni Kalifiye Göç Kanunu ile kapsamı genişletilen Avrupa Birliği (AB) Mavi Kart ya da Blue Card adlı uygulamanın, başta 90 güne kadar serbest dolaşım olmak üzere getirdiği bir dizi kolaylıklar da gündemde yer alacak. Bu yolla istihdam edilmek isteyen kalifiye elemanların, girecekleri işte en az 2023 yılı itibariyle 39 bin 682,80 Euro yıllık gelir elde etmeleri gerekiyor. Peki, Almanya Mavi Kart hangi meslekler için geçerli? İşte, göçmen alımı ile ilgili detaylı bilgiler
#Almanya Mavi KartAlmanya işçi alımı için süreç başlıyor. Almanya Mavi Kart ve Fırsat Kartı için başvuru süreci hakkında detaylar belli oldu. Almanya’da yürürlüğe konulan yeni Kalifiye Göç Kanunu, adından da anlaşılacağı gibi kalifiye işgücü göçünü teşvik etmeyi hedefliyor. Ağustos 2012’de yürürlüğe giren yeni Kalifiye Göç Kanunu ile kapsamı genişletilen Avrupa Birliği (AB) Mavi Kart ya da Blue Card adlı uygulamanın, başta 90 güne kadar serbest dolaşım olmak üzere getirdiği bir dizi kolaylıklar da gündemde yer alacak. Bu yolla istihdam edilmek isteyen kalifiye elemanların, girecekleri işte en az 2023 yılı itibariyle 39 bin 682,80 Euro yıllık gelir elde etmeleri gerekiyor. Peki, Almanya Mavi Kart hangi meslekler için geçerli? İşte, göçmen alımı ile ilgili detaylı bilgiler
#Almanya Mavi KartAlmanya fırsat kartı için geri sayım başladı. Almanya’da iş gücü piyasasında yüzbinlerce vasıflı işçi açığı bulunuyor. Demografik gelişmeler sorunu daha da kötüleştiriyor. Yapılan araştırmalar 2035 yılına kadar 7 milyon işçi ve kalifiye eleman açığı oluşacağını gösteriyor. İş piyasasının böyle devam etmesi halinde ekonomin çok kötü olacağı belirtildi. Özellikle de yüksek vasıflı yabancı personel Almanya’ya gelme konusunda bürokratik engeller nedeniyle çekince yaşıyordu. Almanya, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vasıflı işçiler için daha cazip, daha az bürokratik ve daha misafirperver bir ülke haline getirmek amacıyla göç yasasında düzenleme yaptı. Nitelikli İşçi Göç Yasası, vasıflı işçilerin ülkeye girişini kolaylaştırırken, Kanada gibi puan sistemi de hayata geçirildi.
#AlmanyaAlmanya işçi alımı yapmak tasarı hazırlıklarını sürdürüyor. Nitelikli işçi alımı ile iç dinamiklerindeki sürdürülebilirliği sağlamak isteyen Almanya, göç yasası ile pek çok göçmeni ülkeye kabul edecek. Almanya fırsat kartı, göçmen yasası ile yürürlüğe girecek. Almanya’da yeni göç yasası Federal Meclis’te kabul edildi. İş piyasasındaki kalifiye personel açığını gidermek amacıyla, kalifiye göçmenlerin ülkeye girişini kolaylaştıran Nitelikli İşçi Göç Yasası iktidar partilerini oylarıyla Meclis’ten geçti. Nitelikli göç yasası 388 evet, 234 hayır, 31 çekimser oyla kabul edildi. Peki, göç yasasının içerisinde yer alan fırsat kartı nedir, ne işe yarar? İşte, o detaylar
#AlmanyaAlmanya'da işçi alımı hangi meslekler için yapılacak sorusu, son günlerde binlerce kişinin araştırdığı konu olmaya başladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, işçi alımı için AB dışı ülkelerin değerlendirilebileceğini ifade etmişti. Peki, 2020 yılı Almanya işçi alımı hangi meslekler için yapılacak? İşte, Almanya işçi alımı için meslek detayları
#Almanya İşçi AlımıNitelikli işçi sıkıntısı yaşayan Almanya’nın en büyük demiryolu şirketi Deutsche Bahn (DB), yurt dışından eleman alımına yöneldi. 2019 yılı sonunda yurt dışından işçi alımı için özel bir bölüm kuran DB, bugüne kadar 700’e yakın uzman ile sözleşme imzaladı. Bu bağlamda ağırlıklı olarak Tunus ve Mısır’dan makinistler, Türkiye’den ise elektronikçiler DB bünyesine katıldı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’ya işçi göçünün üzerinde yaklaşık 62 yıl geçti. 30 Ekim 1961 yılında imzalanan iş gücü alımı anlaşmasından sonra Almanya’ya gelen birinci nesil, zor şartlar altında çalışmaya başladı. Son 60 yılda burada kök salan birinci nesil, artık yavaş yavaş aramızdan ayrılırken, Berlinli minikler dedelerini ve ninelerini, hatıralarını oynadıkları piyesle yad etti.
#AlmanyaAlmanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Mahmut Özdemir, yeni vatandaşlık yasası düzenlemesiyle çoklu vatandaşlığı çıkarmak istediklerini söyledi. Almanya’nın acilen kalifiye göçe ihtiyacı olduğunu belirten Özdemir, “Yeni ‘Göç Yasası’, ülkeye gelecek kalifiye göçmene perspektif sağlayacak bir düzenleme içerecek” dedi.
#AlmanyaVarto depremini anlatan belgesel, Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale’de gösterilmek için aday oldu. Yönetmen Metin Dağ’ın çektiği ve Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Kaf Kaf’ adlı belgesel filmde 1966 Varto depreminin acıları ve sosyolojik etkisi olarak deprem sonrası Almanya’ya başlayan işçi göçü konusu ele alınıyor. Filmin Almanya galası 7 Nisan’da Berlin’de yapılacak.
#Kaf KafTürkiye, Almanya’ya 61 yılın ardından ‘misafir’ statüsünde işgücü göndermeye hazırlanırken, Alman havayolu sektöründen ‘geçici değil, uzun süreli’ çağrısı geldi. Alman hükümetinin aldığı kararın, sorunları hafifletse de tam anlamıyla çözmeyeceğini belirten işletmeler, Yunanistan’dan ve Balkan ülkelerinden de personel alımı için düğmeye basmış durumda.
#AlmanyaYaz döneminde Alman havalimanlarındaki personel açığını başta Türkiye olmak üzere yurt dışından gelecek personelle kapatmaya çalışan Almanya, şimdi de gastronomi ve konaklama sektörü için benzer bir uygulamayı hayata geçirmek istiyor. Federal hükümet, bu konuda yıl içinde geniş kapsamlı bir göç yasası düzenlemeyi planlıyor.
#GastronomiAlman medya dünyasında son dönemlerde göçmen kökenli gazetecilerin sayısı artmaya başladı. Ancak medya dünyasında yönetici pozisyonunda göçmen kökenlilerin sayısı yok denecek kadar az. Almanya’da araştırmacı gazetecilik denince ilk akla gelen isimlerden biri olan ödüllü gazeteci Kayhan Özgenç ise istisnalardan biri. Babası Türk annesi Alman olan Özgenç, Axel Springer Yayınevi’ne bağlı, ekonomi dünyasında söz sahibi olan internet haber sitesi Business Insider’in Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı olarak görev yapıyor. Kayhan Özgenç, 2005’te Volkswagen şirketindeki rüşvet skandalını ortaya çıkarmış ve en iyi araştırmacı gazetecilik ödülü olan Henri-Nannen Ödülü’ne layık görülmüştü. 1997’de Focus dergisinde çalışmaya başlayan Özgenç, 2011’de Bild am Sonntag gazetesinin araştırma biriminin yöneticisi oldu ve 2018’den itibaren gazetenin yayın kurulu üyelerinden biri olarak görev aldı. 2020 yılında ise yazılı basından ayrılarak internet haberciliğine yöneldi. Axel Springer Yayınevi Basın Kulübü’nde buluştuğumuz Özgenç’le yarı göçmen hikâyesi ve medyanın geleceğini konuştuk.
#Almanya-TürkiyeYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye Fransa İşgücü Anlaşması’nın 57’nci yılına özel olarak bir kitapçık hazırladı. Anlaşma metninin incelendiği kitapçıkta ilk yıllara ait verilere ve göç hikâyelerine dikkat çekiliyor.
#AVRUPADAN HABERLERBavyera Eyalet Parlamentosu SPD Grubu’nun, göçün 60. yılı nedeniyle Bavyera hükümetine sunduğu ve Türkiye ile ilişkileri geliştirmesi tavsiyesini de içeren önerge, Parlamentoda Avrupa ve Bölgesel İlişkiler Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyonda AfD dışındaki bütün partiler önergeye destek verdi. SPD eyalet milletvekili Arif Taşdelen, Bavyera’da yaşayan 340 bin Türkiye kökenlinin olduğunu belirterek, ilişkilerin geliştirilmesinin her iki taraf için de kazançlı olacağını belirtti.
#SPDYabancı işçi alımı anlaşmasının 60. yıl dönümünde AY YILDIZ Türk-Alman toplumunun nabzını tuttu. AY YILDIZ kamera ekibi, Almanya’nın çeşitli şehirlerinin en işlek caddelerinde yaptığı röportajlarla yabancı işçi alımı anlaşmasının 60 yıllık geçmişini değerlendirdi.
#AlmanyaMisafir işçi... Gurbetçi... Alamancı... Yabancı... Binlerce kişi Almanya ile 30 Ekim 1961’de imzalanan İşgücü Alımı Anlaşması’nın ardından davul zurnayla uğurlanıp bandoyla karşılandı... O göç hikâyesinin kahramanlarından biri de 50 yıldır Almanya’da yaşayan ünlü model Şebnem Schaefer’ın annesi Lale Schaefer’dı. ‘Süslü’ Lale’nin hikâyesini kızı Şebnem Schaefer anlattı.
#Şebnem SchaeferAlmanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, göçün 60’ıncı yılı etkinlikleri kapsamında Berlinli Türklerin konuğu oldu. İş insanları Bahattin Kaya ve Ali Koban’ın organize ettiği gecenin konukları arasında Kuzey Ren Vestfalya Çocuk, Aile, Mülteci ve Uyum Bakanlığı Müsteşarı Serap Güler de yer aldı. Gecenin onur konuğu olan Wulff, salona girişte ayakta alkışlandı. Wulff, NSU cinayetlerinden, 10 yıl önce söylediği “İslam da Almanya’ya aittir” sözlerine kadar göçle ilgili çok geniş konularda değerlendirmelerde bulundu.
#Christian WulffBu yıl Almanya ile Türkiye arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 60. yılı. Göçün 60. yılı dolayısıyla gerek Türkiye’de ve gerekse Almanya’da çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Başbakan Angela Merkel de Almanya’nın kalkınmasına katkı sağlayan ve farklı ülkelerden gelen birinci nesil temsilcilerine “Birlikte büyümek-iş gücü anlaşmasının 60. yılı” adı altında düzenlencek törende Talisman ödülü takdim edecek.
#Angela Merkel