Gastronomide de gözler yabancı işçide

Güncelleme Tarihi:

Gastronomide de gözler yabancı işçide
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 14:39

Yaz döneminde Alman havalimanlarındaki personel açığını başta Türkiye olmak üzere yurt dışından gelecek personelle kapatmaya çalışan Almanya, şimdi de gastronomi ve konaklama sektörü için benzer bir uygulamayı hayata geçirmek istiyor. Federal hükümet, bu konuda yıl içinde geniş kapsamlı bir göç yasası düzenlemeyi planlıyor.

Haberin Devamı

SPIEGEL dergisi, Federal İçişleri Bakanlığı’nın, gastronomi ve konaklama sektöründe çalışabilecek yurt dışından personel getirmeyi istediğini yazdı. Haberde, koalisyonun küçük ortağı FDP’nin göç politikasında radikal bir dönüşüm beklediği de belirtildi. Federal hükümetin, göç politikasının yeniden düzenlenmesini, birçok sektördeki iş gücü açığının kapatılması için anahtar olarak gördüğü ifade edildi. Havaalanı personeline yönelik özel düzenlemenin ardından, konaklama sektörü için de yurt dışından basitleştirilmiş bir işçi alımı planlandığı kaydediliyor.

Gastronomide de gözler yabancı işçide
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser

Haberin Devamı

‘CAZİP HALE GETİRİLMELİ’
İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Alman haber ajansına yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle iş gücü sıkıntısının çok daha kötü hale geldiğini söyledi. Havacılık sektörü gibi gastronomi ve konaklama sektöründe de ciddi bir personel sıkıntısı yaşadığını belirten Faeser, “Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil ve ben, bu alanda da yabancı işçilerin alımı için işleri kolaylaştırmamız gerektiğini biliyoruz” dedi. Faeser, bu nedenle Heil ile birlikte bu yıl içinde değişiklikler önereceklerini kaydetti. Faeser, kalifiye personele yönelik Almanya’yı cazip hale getirmek için yapılması gereken ev ödevleri olduğunu vurgularken, “Mesleki yeterliliklerin daha hızlı tanınmasına ve daha az bürokrasiye ihtiyacımız var” dedi ve bu konuda Çalışma Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı’nın istişare ettiğini belirtti.

Gastronomide de gözler yabancı işçide
Christian Dürr

MERKEL HÜKÜMETİ HATA YAPTI
FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr de bu konuda Almanya’da daha kapsamlı bir göç düzenlemesi olması yönünde açıklama yaptı. Welt am Sonntag gazetesine konuşan Dürr, “60’lı ve 70’li yıllardaki ‘misafir işçi’ döneminden sonra iş gücü piyasası kendi içine kapandı. Bu tutum hiçbir zaman değişmedi” dedi. Yıllardır Almanya’da yaşayan yüz binlerce insanın iş piyasasının dışında bırakıldığını ve bu durumun tam tersi olması gerektiğini ifade eden Dürr, “Bugün sloganımız şu olmalı; Kendi işiyle geçinebilen herkesin derhal çalışmasına izin verilmelidir” dedi. Dürr, eski Başbakan Angela Merkel hükümetinin bu konuda geçmiş dönemde tarihi bir hata yaptığı suçlamasında da bulundu.

Gastronomide de gözler yabancı işçide

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!