Almanya iş gücü piyasası, ‘Babyboomer’ olarak adlandırılan neslin emekli olmasıyla büyük bir kayıp yaşayacak. Almanya’da işverenlere yakın Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IW) tarafından yapılan bir analize göre, önümüzdeki 12 yıl içinde yaklaşık 19.5 milyon ‘Babyboomer’ nesli çalışan iş piyasasından çekilecek. Aynı dönemde yalnızca 12.5 milyon genç çalışan iş gücüne katılacak, bu da Almanya’nın iş gücü dengesinde ciddi bir açık yaratacağı anlamına geliyor.
#AVRUPADAN HABERAlmanların başlattığı İkinci Dünya Savaşı dünyayı altüst etti. En az 55 milyon kişi yaşamını yitirdi. Yalnız Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB) asker-sivil 26 milyon kişi hayatını kaybetti. Almanya 5.2 milyonu asker 6.3 milyon insanını kaybetti. 6 milyondan fazla Yahudi, Naziler tarafından katledildi. Savaşı kaybeden Almanya ikiye bölündü.
#AlmanyaTürkiye-Almanya İş gücü Anlaşması’nın 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nde düzenlenen etkinlikte iki ülke arasındaki dostluğu kimsenin bozamayacağı vurgulanırken, yurtdışı Türklerinin tam bir köprü işlevi üstlendiği de hatırlatıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Berlin’in ilk Yabancılar Sorumlusu Barbara John, Türkler için “Berlin’i uyum köprüsü yaptınız” dedi.
#Türkiye-AlmanyaAlmanya’ya çalışmaya geldiklerinde bir traktör ya da bir ev parası biriktirip Türkiye’ye dönmeyi düşünen ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) çocukları ve torunları, artık ‘buralı’ oldu. Şu an Almanya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk ve Türkiye kökenlinin neredeyse yarıdan fazlası, Alman vatandaşlığını da aldı.
#Almanyaİkinci Dünya Savaşı’nda yerle bir olan ve Alman Anayasası’nın kabulüyle 23 Mayıs 1949 tarihinde resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti, kısa sürede toparlanmaya başlayınca, işçi açığını kapatmak için ilk ‘İş Gücü Anlaşması’nı 1955 yılında İtalya ile yaptı. 1960 yılında da İspanya ve Yunanistan’la.
#Avrupadan HaberlerAlmanya, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra iş gücü açığını kapatmak amacıyla 1955’te İtalya, 1960’da Yunanistan ve İspanya ile anlaşmalar yaparak buralardan ülkeye işçi getirdi. Türkiye ile de 30 Ekim 1961’de İş gücü Anlaşması imzalanarak Türkiye’den resmi olarak Almanya’ya iş gücü göçü başladı. Türk işçiler 1973’ten sonra aile birleşimi yoluyla eşlerini ve çocuklarını yanlarına aldı. Almanya’da bugün 3 milyonun üzerinde Türkiye kökenli yaşıyor. Bunların önemli bölümünün ise Alman vatandaşlığı bulunuyor.
#Almanya 2. Dünya Savaşı’Almanya’da nitelikli iş gücü açığı her geçen yıl büyüyor. Hasta bakıcı, bilişim sektöründe programlayıcı en çok aranan kalifiye iş gücü arasında yer alıyor. Kalifiye iş gücü açığını kendi içinden AB üye ülkelerinden Almanya, bu açığı yabancı ülkelerden kapatmak için bir yasa hazırladı. Federal Meclis’ten geçen yasa, mart ayında yürürlüğe girecek.
#ALMANYAAlman Bertelsmann Vakfı’nın yaptığı araştırma, yuvalarda eğitmen açığı yüzünden çocuklara ayrılan sürelerin kısaldığını ve personele çok yük bindiğini ortaya koydu. Ülke genelindeki eğitmen açığı sayısı ise 100 bini aşarken diğer yandan gittikçe yaşlanan Alman toplumunda kalifiye iş gücü açığının yalnızca Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelecek kişilerle kapanmayacağını gösterdi.
#AlmanyaAvrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya iş gücü piyasasında yakaladığı iyi gidişatını sürdürmeye devam ediyor. Federal İstatistik Dairesi'nin (Destatis) açıkladığı geçici verilerine göre 2015 yılının 4. çeyreğinde, Almanya'da istihdam edilenlerin sayısı 43 milyon 428 bine ulaşarak, son 25 yılın rekor seviyesine ulaştı.
#AlmanyaFortune 500 Avrupa listesinde yer alan Alman şirketleri, bu yıl çoğunluğu ülkenin imalat sektöründen olmak üzere 100 binden fazla çalışanı işten çıkarmayı planladıklarını duyurdu. Alman sanayisi yüksek enerji fiyatları, bürokrasi ve kurallar altında ezilirken, Çin ‘yeni Almanya’ oldu. Uzmanlara göre “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” iş modeli de artık işe yaramıyor.
#AlmanyaHamburg Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Güngör Yılmaz, Hamburg’da yaşayan ve aralarında kurdukları ağ ile kültürel ve sosyal etkinliklerde bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) eski ve yeni mezunlarına Hamburg Belediye Sarayı’nı gezdirdi.
#HamburgAlmanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Alman otomobil üreticisi Volkswagen’den daha ucuz elektrikli otomobiller üretmesini isteyerek, “20 bin Euro’ya bir elektrikli araba üretin. Adınız lüks araba değil, halk arabası (Volkswagen)” dedi.
#AlmanyaSanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Türkiye’ye İnsansız Hava Aracı vermediler, dünyanın en gelişmiş İHA’larını, SİHA’larını ürettik. İHA’larda kullandığımız kameraları vermediler. Çok daha ileri kabiliyetleri olan kameralar ürettik. Geliştirdiğimiz füzelerde kullandığımız motorları vermediler. Kendi imkanlarımızla turbojet motorları geliştirdik, ürettik. Herkes bilsin ki, hangi alanda, gizli açık ambargo konuyorsa, Türkiye o alanda daha büyük işler yapacaktır" dedi.
#Bakan KacırDepresyonla mücadelede farkındalık yaratmayı amaçlayan ‘Antidepresyon Günü’, Nürnberg’de Akademie Marmorsaal’de gerçekleştirildi. Nürnberg Belediye Meclis Üyesi ve Nürnberg Nord Klinik Psikiyatri ve Psikoterapi bölümünden Sosyal Pedagog Aynur Kır’ın öncülüğünde düzenlenen etkinlik, Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci’nin himayesinde gerçekleşti.
#ALMANYA