Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2035’e kadar yenilenebilir enerji alanında 100 milyar doları bulacak yatırım yapacağını belirterek, “Bu alanda birçok tecrübesi olan Alman yatırımcıları ve yeni yatırımcıları ülkemize bekliyoruz” dedi.
#AVRUPADAN HABEREnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Sakarya Sahası’nda bugün itibarıyla şebekemize günlük 4 milyon metreküplük bir gaz akışı mevcuttur. Bu üretimi kısa sürede günlük 10 milyon metreküpe, ardından da 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
#Alparslan BayraktarAlmanya’da aynı zamanda hükümetin büyük ortağı olan Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’nin (CDU) Genel Başkanı Federal Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Türkiye-Suriye sınırı boyunca uluslararası güçlerin denetiminde bir ‘güvenli bölge’ oluşturulmasını gündeme getirdi.
#AlmanyaEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya ile Türkiye arasında enerjideki iş birliği potansiyelinin hızlıca hayata geçirilmesi için Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile bir niyet mektubu imzalayacaklarını belirterek, "Bu niyet mektubunda yer alan iş birliği alanlarında çalışmalarımızı süratle ve sonuç odaklı devam ettirerek, halihazırda belirli bir seviyeye ulaşmış olan ikili iş birliğimizi daha da geliştireceğimize yürekten inanıyorum." dedi.
#Enerji BakanıTürkiye ile Rusya’yı birbirine bağlayan en önemli faktör enerji. Türkiye, Rusya’dan yıllık doğalgaz ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılıyor. Rus uçağının düşürülmesi ve ardından Putin’in sert açıklamaları sonrası ‘Kışa girerken gaz kesilir mi?’ soruları gündeme geldi. Bu krize yönelik kısa vadede bir B planımız hatta herhangi bir alternatifimiz yok.
#RusyaFortune 500 Avrupa listesinde yer alan Alman şirketleri, bu yıl çoğunluğu ülkenin imalat sektöründen olmak üzere 100 binden fazla çalışanı işten çıkarmayı planladıklarını duyurdu. Alman sanayisi yüksek enerji fiyatları, bürokrasi ve kurallar altında ezilirken, Çin ‘yeni Almanya’ oldu. Uzmanlara göre “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” iş modeli de artık işe yaramıyor.
#AlmanyaTürkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, sürdürülebilirlik, temiz enerji ve iklim sorumluluğuna yönelik baskının her zamankinden daha fazla olduğunu belirterek, “Türkiye, Alman şirketleri için sadece yeni pazarlara açılan bir kapı değil, aynı zamanda gelecek için sürdürülebilir çözümler oluşturmada ortaklık sunuyor” dedi.
#ALMANYAAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği (AB) regülasyonlarını, Alman ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olarak nitelendirerek, resesyona doğru ilerleyen ülke ekonomisinin büyümesini artırmak için bürokrasiyi azaltma ve sanayiyle birlikte çalışma sözü verdi.
#AlmanyaABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedSon yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülke ekonomisinin büyümesini baskılıyor.
#AlmanyaAlmanya’nın Essen kenti ile Zonguldak arasında uzun yıllara dayanan partner ilişkilerinin bir sonucu olarak hafta sonu, Essen Belediye binasında ‘Kentsel Gelişimin İtici Gücü Olarak Ekonomi’ başlığıyla Birinci Türk Alman Ekonomi Konferansı düzenlendi.
#AlmanyaAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde yaşanan görüş ayrılıkları yeniden alevlendi. Başbakan Olaf Scholz (SPD), içte yaşanan görüş ayrılıklarının ve tartışmaların dışa yansıtılmamasına özen gösterilmesi çağrısında bulunduğu halde, Yeşiller ile FDP yine birbirine girdi.
#ALMANYAAlmanya zor dönemlerden geçiyor. Aşırı sağın güçlendiği ve göçmenleri hedef gösteren söylemlerin giderek kabul görmeye başladığı bir dönem. Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan enerji krizinin tetiklediği ekonomik sorunlar giderek hissediliyor. Ve böyle bir dönemde göçmen STK’ların faaliyetleri, söylemleri daha da önem kazanıyor. Özellikle ekonomi derneklerinin, daha fazla öne çıkarak göçmenlerin ekonomiye katkısının görünür olmasını sağlaması gerekiyor. İşte bu derneklerden biri de ATİAD. Her sektörden temsilcisi var ATİAD’ın. Ben de Alman ekonomisine büyük katkı sağlayan ve istihdam yaratan döneri sordum. Neden ‘Made in Germany’ diyorlar? Bu soruya Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayın hiç tevazu göstermeden cevap veriyor: “Döneri dünyaya biz tanıttık.”
#AlmanyaAlmanya’da konut sorunu uzun süredir çözülemiyor. Kira fiyatları vatandaşın canını acıtmaya başlarken, inşaatçılar da artan maliyetler ve bürokrasiden şikâyetçi. 2021’de iktidara gelen hükümet sorunu çözmek için yılda 400 bin sosyal konut üretme sözü verdi. Ancak 2024’ün sonuna kadar tamamlanması beklenen konut sayısı yaklaşık 200 bin.
#ALMANYA2008 yılında dünya genelinde yaşanan mali kriz, Avrupa Birliği (AB) ülkelerini de etkiledi. Özellikle yoğun dış borçlar yüzünden yalnız Yunanistan değil, İtalya gibi AB üyesi ülkeler de sıkıntı çekti. 2010 yılına doğru borçların altından kendi gücüyle kalkamayacağı zaten baştan beri bilinen Yunanistan’ı ‘kurtarmak’ için AB devreye girdi.
#YunanistanAlmanya deyince akla; gelişmiş bir sanayi ülkesi gelir. Daha doğrusu gelirdi. Almanya deyince akla; varlıklı, zengin, halkı refah içinde yaşayan bir ülke gelirdi. Almanya deyince akla; demokratik, özgür bir ülke gelirdi. Almanya deyince akla; Avrupa’nın lokomotifi gelirdi. Almanya deyince akla; yurt dışından yatırımcıların tercih ettiği bir ülke gelirdi. Almanya deyince akla; çalışmak ve iyi para kazanmak için başka ülkelerden insanların akın ettiği bir ülke gelirdi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da geçen yaz geçici süreliğine uygulanan ve büyük ilgi gören aylık 9 Euro’luk biletin yerine hayata geçirilen 49 Euro’luk toplu taşıma kartı uygulaması, 1 Mayıs Pazartesi gününden itibaren satışa sunuldu. DW Türkçe’nin haberine göre bilet, ülke çapında tren, metro, tramvay, otobüs ve bölgesel tren gibi toplu taşıma araçlarında bir ay boyunca sınırsız ulaşım imkânı sunuyor. Şehirlerarası hızlı trenlerde geçmiyor.
#AVRUPADAN HABER