Hükümete nükleer baskısı

Güncelleme Tarihi:

Hükümete nükleer baskısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2022 10:06

Almanya’da ana muhalefet CDU/CSU, önümüzdeki kış aylarında yaşanması beklenen enerji krizinin yara almadan atlatılabilmesi için ülkede faaliyet gösteren nükleer santrallarda üretime devam edilmesi için hükümete baskıyı artırdı.

Haberin Devamı

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ile CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder, Landshut yakınlarındaki Isar 2 nükleer santral tesislerini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. İki lider, bu yıl sonuna kadar kapatılması öngörülen son üç nükleer santralda üretimin sürdürülmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Söder, “Nükleer santrallar üretimi sürdürmeye hazır. Almanya’nın ciddi bir gaz sorunu yaşayacağı da bilinmekte. O halde hükümet zaman kaybetmeden nükleer santrallarda üretimin devam etmesine karar vermeli. Kaybedecek zamanımız yok. SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti çok çabuk karar vermeli” dedi.

CDU/CSU DESTEK VERECEK
CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı ve CDU Lideri Friedrich Merz de Bavyera’daki Isar 2’nin yanı sıra Aşağı Saksonya’daki Emsland ve Baden Württemberg’deki Neckareestheim nükleer santrallarda teknik, personel ve hukuksal olarak üretimin devam edebileceğini söyledi. Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın yol açtığı enerji krizinin aşılabilmesi için bu nükleer santrallarda üretime devam edilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Merz, “Hükümet bu sorumluluktan kaçamaz. Yaz tatili bitmeden hükümet kararını vermeli. İlgili komisyonlarda ve Federal Meclis’te bu yönde bir karar alınması durumunda CDU/CSU hükümete destek verecek” dedi.
Yeşiller’li Federal Çevre eski Bakanı Jürgen Trittin, Isar 2 nükleer santral tesislerini ziyaret eden Merz ile Söder’i ‘şov yapmakla’ suçladı. “Belli ki, Söder ile Merz propaganda peşinde” diyen Trittin, Merkel döneminde öngörüldüğü şekilde nükleer santralların kapatılmasından yana olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Hükümete nükleer baskısı

KATAR GAZI YATTI
Mart ayında Katar’ı ziyaret eden Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Katar’ın, Almanya’ya kısa süre içinde büyük miktarda doğal gaz göndermeye hazır olduğunu söylemişti. Ancak bunun gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı. Habeck’le birlikte olan Alman enerji şirketleri yöneticilerinin şimdiye kadar Katar’la doğal gaz ithali için herhangi bir sözleşme imzalamadığı belirlendi. Ayrıca Katar yönetiminin Almanya’ya bu konuda somut bir söz vermediği kaydedildi.

Haberin Devamı

DEVLET KATKISI
Rusya’nın ‘Kuzey Akım 1’ boru hattı üzerinden doğal gaz akışını yüzde 20’lere kadar düşürmesi üzerine Almanya yeni enerji kaynakları ararken, Alman şirketlerin başka ülkelerden daha yüksek fiyatlara satın alacakları enerjiye devlet desteğinin yanı sıra fiyatların vatandaşlara nasıl yansıyacağı da henüz açıklık kazanmadı. Ödeme sıkıntısı çeken Alman şirketlere devlet desteğinin devam edeceğini belirten Bakan Habeck, enerji fiyatlarındaki artışın kilovat saat başına 1.5-5 cent arasında değişebileceğini, ancak bunun 15 Ağustos’a kadar açıklık kazanacağını söyledi. Enerji fiyatlarındaki artışın vatandaşlara olduğu gibi yansımasını engellemek için KDV’de düşüş planlandığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

NÜKLEER SANTRALLARA HALK DESTEĞİ
Civey tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, Almanların yüzde 78’inin nükleer santrallarda üretime 2023 yılı yaz aylarına kadar , yüzde 67’sinin 5 yıl daha devam etmesinden yana olduğu, yüzde 41’inin ise yeni nükleer santralların devreye sokulmasına tam destek verdiği belirlendi.

BAKMADAN GEÇME!